ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Μοίρασε το

Με σύνθημα «Σχεδιάζουμε βιώσιμες και πρακτικές λύσεις-Δεσμευόμαστε με αλληλεγγύη και ανθρωπιά» ολοκληρώθηκαν στην ακριτική Σάμο το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 οι εργασίες του συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε για την τοπική αυτοδιοίκηση, τις προσφυγικές ροές και το μεταναστευτικό.

«Οι δήμοι -και ειδικότερα οι ακριτικοί-  όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους!» τόνισε ο πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας πως η Σάμος επιλέχθηκε για τη διοργάνωση του θεματικού συνεδρίου για λόγους συμβολικούς και ως  άμεση αναγνώριση της υπευθυνότητας με την οποία η  Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού διαχειρίστηκε το ζήτημα από την πρώτη στιγμή. Ακόμη, «ως  έμπρακτη έκφραση τιμής στους  ακρίτες που ανέδειξαν τα αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, τα οποία διακρίνουν τους Έλληνες».

Σημειώνεται πως στο τριήμερο αυτό συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε  μετείχαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, εκπρόσωποι του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης για το Άσυλο και την Ένταξη, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και εκπρόσωποι ΜΚΟ.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ 6 ΑΞΟΝΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ομόφωνη υπήρξε και η ψήφιση του κειμένου συμπερασμάτων με τους έξι άξονες των στρατηγικού σχεδίου της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό ζήτημα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, «από τη Σάμο η Αυτοδιοίκηση έδειξε το δρόμο – Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή μας και να δώσει άμεσες λύσεις!»

[quote text_size=”small”]

Κατά γενική ομολογία, το «κλειδί» για τον αποτελεσματικό συντονισμό του προσφυγικού ζητήματος είναι η συνυπευθυνότητα Κυβέρνησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, ενώ, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό. Παράλληλα, ο  πρόεδρος του CEMR Inigo de la Serna υπέγραψε το κείμενο της έκκλησης για μια Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου το οποίο συνυπέγραψαν και 12 Έλληνες δήμαρχοι οι πόλεις των οποίων δέχθηκαν το μεγαλύτερο όγκο των προσφυγικών ροών.

[/quote]

Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, περιλαμβάνει έξι άξονες και έχει ως βασική προϋπόθεση τον κεντρικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο εθνικό σχέδιο υποδοχής και διαχείρισης των προσφυγικών ροών, καθώς και τον καθορισμό κριτηρίων για την ισοκατανομή των προσφύγων, την υποστήριξη των Δήμων που υποδέχονται πρόσφυγες με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με συγκεκριμένες δράσεις.

ΣΗΜΑΙΝΟΥΣΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΔΕ: ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ

«Η Σάμος επιλέχτηκε για τη διοργάνωση του θεματικού μας συνεδρίου για λόγους συμβολικούς» τόνισε ο πρόεδρος ΚΕΔΕ. «Θέλαμε μέσα από την επιλογή μας αυτή να εκφράσουμε έμπρακτα τις ευχαριστίες μας στους ακριτικούς Δήμους της χώρας , στους Δημάρχους και τους κατοίκους τους, που με τη στάση και συμπεριφορά τους ανέδειξαν τα αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που διακρίνουν τους Έλληνες»

«Αναζητούμε πρακτικές, που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στις κοινωνίες μας, οι άνθρωποι αυτοί» ανέφερε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΡΗΜΗΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αποτέλεσαν τους πρώτους «κυματοθραύστες»  του προσφυγικού – μεταναστευτικού κύματος, σημειώνοντας πως μόνο από τη Σάμο πέρασαν 175 χιλιάδες πρόσφυγες , κάτι που αποτελεί έναν αριθμό πενταπλάσιο του πληθυσμού της! Εξήρε την πολύτιμη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος σε καθημερινή βάση, ωστόσο υποστήριξε πως  μέχρι σήμερα η Πολιτεία αντιμετώπισε αυτό  το μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα, το προσφυγικό, ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης! «Αυτό  είναι λάθος. Μόνο η ενεργή συμμετοχή και συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην όλη διαχείριση του ζητήματος, μπορεί να εγγυηθεί βιώσιμο σχεδιασμό και αξιόπιστες επιλογές. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει η κεντρική εξουσία-και φαίνεται ότι έχει αρχίσει να το κάνει», σημείωσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν.Δ: ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

«Τα σύνορα της Ελλάδος δεν μπορεί να «μεταφέρονται» από το Αιγαίο στη βόρεια άκρη της χώρας μας , όπως έγινε με την περίπτωση της Ειδομένης» σχολίασε αιχμηρά ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι και στο προσφυγικό «αποδείχθηκε ανίκανη να εφαρμόσει ένα πλήρες σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης της προσφυγικής κατάστασης καθώς ανέτρεψε το σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης και δημιούργησε την αίσθηση ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη δίοδο πρόσβασης στην Ευρώπη…»

Ζήτησε βελτιστοποίηση του συντονισμού ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου κονδυλίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα  και αποτελεσματικά το ζήτημα.  Αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες  που οφείλουν να αναληφθούν για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά στα ακριτικά νησιά κυρίως η πτώση των τουριστικών κρατήσεων ξεπερνά το 50%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο να εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο υποστήριξης των ακριτικών κοινωνιών, σε συνεργασία κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Δεν αρκούν τα μεγάλα λόγια και τα δελτία τύπου. Οι πολίτες περιμένουν  έργα και όχι λόγια» είπε χαρακτηριστικά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ»

«Το προσφυγικό ήταν η τελευταία κόκκινη γραμμή αριστεροσύνης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας για κενό εξουσίας το οποίο κάλυψαν με περίσσεια ψυχής οι εθελοντές και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις  αλλά και για ένα «χορό εκατομμυρίων προς κάποιες οργανώσεις» από κονδύλια της Ε.Ε, για τα οποία ζήτησε διαφάνεια και έρευνα εις βάθος. Επισήμανε επίσης πως θα έπρεπε, σε κρατικό επίπεδο και στη διάρκεια του χειμώνα να έχει οργανωθεί μια πλήρης και στοχευμένη επικοινωνιακή καμπάνια σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να περιοριστεί η αρνητική  για τη χώρα μας εικόνα και να ενισχυθεί η τουριστική μας οικονομία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΧΡ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: «ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»

«Μεγαλώνουν διαρκώς οι ανησυχίες μας για τη χρονική περίοδο που απαιτείται ακόμη προκειμένου  να καλύπτουμε με επάρκεια και αξιοπρέπεια  την καθημερινή διαβίωση των προσφύγων, καθώς τα νησιά μας βρέθηκαν από την αρχή στην «πρώτη γραμμή» των προσφυγικών ροών κι έχουν εξαντλήσει τις αντοχές τους» σημείωσε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. « Η παραμονή πλέον των προσφύγων στα σημεία πρώτης εισδοχής έχει προκαλέσει πλήθος ερωτηματικών των τοπικών κοινωνιών, όσον αφορά τη διαχείριση του προβλήματος από πλευράς κρατικού μηχανισμού καθώς οι επιπτώσεις του προσφυγικού στην καθημερινότητα των ακριτών είναι μεγάλη-καθώς και στον τουρισμό των νησιών μας. Υπάρχει απόλυτη και άμεση ανάγκη για ένα ειδικό πρόγραμμα αναπτυξιακού σχεδιασμού που να ανατρέπει την αρνητική εικόνα όπως αυτή έχει διοχετευτεί διεθνώς για τα νησιά μας!» επισήμανε η κα Καλογήρου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ

«Δώσαμε στο χάος, μορφή!» σημείωσε με ύφος μειλήχιο και απλό ο αναπληρωτής  υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας. «Αδικήσαμε πιθανώς κάποιες φορές δήμους και περιφέρειες, καθώς δεν υπήρχε καιρός. Έπρεπε να δράσουμε άμεσα και συχνά υπό το βάρος των καθημερινών τεράστιων εισροών…» παραδέχθηκε.

«Μέχρι το Σεπτέμβριο τα περισσότερα από αυτά τα προσωρινά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί, τουλάχιστον τα 3 στα 5, θα καταργηθούν! Μεταξύ αυτών, το Ελληνικό και ο Πειραιάς». Αυτό υποσχέθηκε από τη Σάμο ο κ. Μουζάλας, τονίζοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση πλέον θα αποτελέσει βασική δικλείδα στο ισομοίρασμα του προβλήματος, με έναν σχεδιασμό που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Ιουλίου.

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Είναι άδικα τα επιχειρήματα που ακούγονται ότι η στάση της σημερινής κυβέρνησης συνέβαλλε στην αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Καταφέραμε να υπάρξει δέσμευση των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. για κατανομή 64.000 προσφύγων στην Ευρώπη» τόνισε από το βήμα του συνεδρίου, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Π. Κουρουμπλής και επισήμανε πως μπορεί να υπάρξει μια συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί δίκαιη κατανομή των προσφύγων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στην αυτοδιοίκηση, όπως η απόδοση των παρακρατηθέντων, η εκπόνηση ειδικού προγράμματος για τους ορεινούς δήμους, η κατάρτιση του πολυνομοσχεδίου καθώς και η υπό εξέταση αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και κατανομής των ΚΑΠ. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, σημείωσε πως η στάση των Ελλήνων πολιτών αξίζει να βραβευθεί με Νόμπελ καθώς αυτό που έδωσε ο λαός δεν ήταν από το περίσσευμα του,  αλλά από το υστέρημα του!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ» ΕΥΡΩΠΗ

«Επιπτώσεις στην έκβαση και την προοπτική του ευρωπαϊκού εγχειρήματος θα έχει η προσφυγική κρίση. Ωστόσο, η μετανάστευση μπορεί να είναι οδηγός για περισσότερη Ευρώπη-και είναι αυτό ακριβώς που διακυβεύεται σήμερα. Σε αυτόν τον κοινό μας αγώνα για να ενισχύσουμε περισσότερο την Ευρώπη και να τιμήσουμε τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες έχει στηριχτεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα…» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Μεταναστευτική Πολιτική, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκφράζοντας δημόσιο έπαινο «στους απλούς πολίτες της Ελλάδος, που έδειξαν με τη στάση και τη συμπεριφορά τους τι σημαίνει ανθρωπιά, ευαισθησία, πολιτισμός» είπε.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΑΜΟΥ: ΒΑΘΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΗ Η ΕΥΡΩΠΗ

«Το προσφυγικό ζήτημα ήρθε και ακούμπησε στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που είχε επιφέρει ο Καλλικράτης, οπότε πλέον η Αυτοδιοίκηση βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο κρίσεις» σημείωσε ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης, ενώ, αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα είπε ότι απαιτούνται πράγματα τα οποία αδυνατεί να δώσει.

«Δεν υπάρχει, είπε, ένα ακέραιο κομμάτι που να απαιτείς και να παίρνεις, άρα πρέπει να ετοιμάσουμε εργαλεία, να επινοήσουμε τρόπους ανάγνωσης του πραγματικού και να συνοδεύονται από αποφασιστικότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης, η οποία δείχνει να είναι «βαθιά νυχτωμένη»!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου