Το ερώτημα αυτό θέτουν οι κάτοικοι της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων στην κεντρική εξουσία, μιλώντας για παντελή αδιαφορία της πολιτείας και διαρκή υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης.
Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», ήταν η προσωρινή αντικατάσταση του πλοίου «Εuropean Express» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου με το «Θεόφιλος» το οποίο εξυπηρετεί όμως ΚΑΙ τη διασύνδεση της Σάμου με την Β. Ελλάδα.
Αυτό προέκυψε μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο που διενήργησε στο «Εuropean Express» κλιμάκιο της επιθεώρησης πλοίων την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο λιμάνι του Πειραιά. Η προσωρινή αποδρομολόγηση ωστόσο, δημιούργησε σωρεία προβλημάτων στη μετακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων κι προκάλεσε ακόμη μια φορά την αίσθηση της πλήρους απομόνωσης στους κατοίκους.
Για «συγκοινωνιακό έμφραγμα» μιλά η βουλευτής Σάμου Αγνή Καλογερή, ενώ σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Θεμ. Παπαθεοφάνους, παρουσία του δημάρχου Στ. Θάνου και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και του Επιμελητηρίου, αποφασίστηκε να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, η σελίδα δρομολογίων για Σάμο, Ικαρία και Φούρνους εμφανίζεται λευκή, ενώ τα πρακτορεία ενημερώνουν για δύο δρομολόγια του Θεόφιλος προς και από Σάμο και δύο, προς Βόρειο Ελλάδα, κατά την τρέχουσα εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στη γραμμή της ακριτικής Σάμου που θρήνησε 80 και πλέον νεκρούς στο ναυάγιο του «Express Samina», δρομολογούνται τα τελευταία χρόνια πλοία υπέργηρα, χαμηλής ταχύτητας, με αδυναμίες πλεύσης και εμφανείς κλίσεις. Το ταξίδι διαρκεί 16 και 18 ώρες, ενώ σωρεία καταγγελιών επιβατών και φορέων έχουν κατατεθεί, παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΥΕΝ καθώς και ερωτήσεις στη Βουλή. Παροιμιώδης παραμένει έως σήμερα, για τους κατοίκους της Σάμου, η τοποθέτηση του τότε υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη σε τοπική ραδιοφωνική εκπομπή σχετικά με το πλοίο Ιεράπετρα, τονίζοντας πως «σε εποχές οικονομικής κρίσης να εύχονται οι Σαμιώτες να έχουν πλοίο στη γραμμή που ταξιδεύει ακόμη και υπό… κλίση, καθώς η επόμενη συγκοινωνιακή σύνδεση θα ήταν ο… κωπηλάτης(!)»
[quote text_size=”small”]
Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι απαγορευτικές για το μέσο πολίτη, άλλος τρόπος μετακίνησης δεν υπάρχει και οι πολίτες δηλώνουν έτοιμοι να προβούν, για μια ακόμη φορά, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
[/quote]
Ήδη κατά την εκτέλεση του αντικατασταθέντος δρομολογίου, τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Ιανουαρίου, στα λιμάνια της Ικαρίας «ομάδα υποδοχής» προέβη σε διαμαρτυρία, ενώ έχει αποφασιστεί συλλαλητήριο και παρέμβαση πολιτών και στον επόμενο κατάπλου. «Η Σάμος ενώθηκε με την μητέρα-Ελλάδα πριν από 102 χρόνια, ωστόσο παραμένει αποκομμένη από αυτήν, εν έτει 2014» δηλώνουν με αγανάκτηση οι κάτοικοι, μιλώντας για παντελή εγκατάλειψή τους από την πολιτεία.
Η ανεργία έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, μόλις το 1/3 των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων δικαιούται επίδομα ανεργίας, καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν, οι επαγγελματίες αδυνατούν πλέον να πληρώσουν δόσεις δανείων, ακόμη και αυτές τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το 2013 η Σάμος, ΚΑΙ εξαιτίας των κακών συγκοινωνιακών συνδέσεων σημείωσε τη χαμηλότερη ανά την Ελλάδα τουριστική προσέλευση, χωρίς σημεία ανάκαμψης.
Στο χώρο της υγείας, προκύπτουν διαρκώς προβλήματα υποστελέχωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ελλείψεων ιατροφαρμακευτικών υλικών και ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί επί μία διετία και πλέον, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να προβαίνουν σε μία σημαντική για αυτούς δαπάνη.
Αλλά και τα θέματα παιδείας είναι στο… «κόκκινο» με διαρκείς ελλείψεις εκπαιδευτικών. Κραυγαλέα η περίπτωση της ΕΠΑΣ Σάμου δευτέρου έτους, όπου στα τμήματα αισθητικής και κομμωτικής, από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι 52 μαθητές δεν έχουν κάνει ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ μάθημα! Το γεγονός αυτό, το έχουν καταγγείλει με κοινή επιστολή τους στο υπουργείο, ρωτώντας χαρακτηριστικά εάν «τα παιδιά της Σάμου, είναι παιδιά ενός… κατώτερου θεού;»
Κι ακόμη… συρρίκνωση ή και κατάργηση υπηρεσιών σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους, χωρίς να τηρείται η πολυθρύλητη «νησιωτικότητα». Πολίτες που ταλαιπωρούνται καθημερινά ακόμη και για τις απλούστερες των συναλλαγών τους με το κράτος. Γέροντες στο Γηροκομείο της Ικαρίας που ζουν χάρη στη φιλοτιμία εθελοντών, ανάπηροι που περιμένουν μήνες για να περάσουν από τις περιβόητες επιτροπές και να λάβουν ψιχία επιδομάτων και συντάξεων, χίλιες και πλέον οικογένειες που σιτίζονται από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, άποροι που προσέρχονται στις υπηρεσίες πρόνοιας για βιβλιάρια απορίας.
«Είναι τελικά η Σάμος, Ελλάδα»; αναρωτιούνται οι ακρίτες κάτοικοι, καθώς βλέπουν πως το Ελληνικό κράτος, τους έχει ξεχάσει!
Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι ευγενική προσφορά του φωτογράφου Νίκου Αγγελή.