ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: 73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ

Πολλά γράφτηκαν αυτές τις ημέρες με αφορμή την επέτειο των 73 χρόνων από όταν έληξε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Από όταν συνετρίβη ο ναζισμός και ο φασισμός. Η ουσία είναι πως το κύριος βάρος σήκωσαν οι ΕΣΣΔ και η Βρετανία, ενώ μέχρι να ξεψυχήσει ο ναζισμός δολοφονούσε. new deal Φάνης Ζουρόπουλος

Μοίρασε το

Πολλά γράφτηκαν αυτές τις ημέρες με αφορμή την επέτειο των 73 χρόνων από όταν έληξε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Από όταν συνετρίβη ο ναζισμός και ο φασισμός.

Ο ΔΕΎΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΌΣΜΙΟΣ ΠΌΛΕΜΟΣ ΑΝΑΛΥΘΗΚΕ ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ

Το θέμα «έπαιξε» πρωτοσέλιδο παγκόσμια. Αναλύθηκε διεξοδικά. Τα αρχεία των ιστορικών ξανάνοιξαν. Όλες οι ανεπανάληπτες ιστορικές στιγμές ξανάρθαν στη επιφάνεια. Ελάχιστα πάντως νέα στοιχεία βγήκαν μιας και η ιστορία, για το τεράστιας σημασίας για τον πλανήτη αυτό θέμα, έχει γραφεί.Από όλες τις πλευρές.
Για όσους έχουμε ασχοληθεί με αυτό, πλην ελαχίστων αμφιλεγόμενων ή σκοτεινών σημείων τα πάντα έχουν καταγραφεί. Έχουν τεκμηριωθεί και αποδειχθεί. Μπορεί στην αρχή να έβγαιναν κάποια πλαστά στοιχεία από τους νικητές, γιατί αυτοί γράφουν την ιστορία κατά όπως τους συμφέρει. Στην περίπτωση της Γερμανίας όμως τίποτα δεν κρατήθηκε κρυφό από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις. Όλα τα ναζιστικά αρχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα χωρίς κανένα διαχωρισμό. Αντίθετα οι Βρετανοίκρατούν ακόμα σφραγισμένους φακέλους χαρακτηρισμένους σαν «άκρως απόρρητους»… Οι Γερμανοί όμως πρόθυμα βοήθησαν όποιον ερευνούσε, δημοσιογράφο ή ιστορικό, τα γεγονότα. Ακόμα και οι επιζώντες ναζί, μετανοημένοι ή όχι, δεν έχει σημασία, μίλησαν και έδωσαν πολύτιμες μαρτυρίες για πρόσωπα και γεγονότα.

Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΠΑΓΆΝΔΑ

Τα πάντα λοιπόν διασταυρώθηκαν. Και κανείς δεν μπορεί να μας πασάρει «αναθεωρήσεις».

Η ιστορία δεν γίνεται ποτέ προπαγάνδα, απλά κάποιοι επιχειρούν να κάνουν προπαγάνδα με την ιστορία.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες αλήθειες. Κυρίως ας τις δουν οι νέες γενιές που δεν ξέρουν σχεδόν τίποτα γι’ αυτή τη μαύρη περίοδο του πλανήτη:

Ο ΦΑΣΙΣΜΌΣ ΚΑΙ Ο ΝΑΖΙΣΜΌΣ ΕΠΕΣΑΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Σοβιετική Ένωση σήκωσε το μεγάλο βάρος του πολέμου. Ανέτρεψε την πορεία του Στάλινγκραντ. Και ανέτρεψε την έκβαση του στο Κουρσκ (1943). Κανείς ιστορικός (ή απλός άνθρωπος που ξέρει πέντε αράδες γράμματα) δεν παραγνωρίζει επίσης την προσφορά της Βρετανίας – ιδίως την κρίσιμη περίοδο 1940-42 όταν φαινόταν πως ο Άξονας θα σάρωνε τα πάντα. (Άσχετα αν έπαιξαν άσχημο παιχνίδι στην συνέχεια εναντίον της Ελλάδας, τελικά όμως αποδείχτηκε ότι με την παρέμβαση τηςμας έσωσε από την Σταλινοποίηση…). Ούτε την προσφορά των Αμερικανών. Την κολοσσιαία προσπάθεια τους στον Ειρηνικό. Την τροφοδοσία με πολεμικό υλικό (και προς τη Βρετανία και προς την ΕΣΣΔ). Τη συμμετοχή τους στις εκστρατείες της Αφρικής, Ιταλίας και Νορμανδίας. Την εξίσου σημαντική συμμετοχή τους στον πολιτικό σχεδιασμό της στρατηγικής για τη Νίκη. Και τέλος της χρήση – επίδειξη πυρηνικών όπλων εναντίον του εχθρού που θα πολεμούσε (όπως έδειξε η Οκινάουα) για χρόνια σπίτι-σπίτι μέσα στην Ιαπωνία…

ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Όμως το κύριο βάρος του πολέμου το σήκωσαν και το πλήρωσαν οι Σοβιετικοί.

Άσχετα και πάλι αν μετά τον μεγάλο «Πατριωτικό Πόλεμο» όπως τον λένε ακόμα, ο «πατερούλης» Στάλιν έγινε χειρότερος από τους ναζί που νίκησε και αντικατέστησε το Νταχάου και το Άουσβιτς με τα Γκούλακ…

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. Η Σοβιετική Ένωση έδωσε υπέρ ελευθερίας 21.500.000 νεκρούς. 14.500.000 στρατιώτες και 7.000.000 άμαχους παρτιζάνους.
Οι ΗΠΑ απώλεσαν 405.399 στρατιώτες και 9.300 αμάχους (οι περισσότεροι στρατιώτες στα μέτωπα του Ειρηνικού).
Οι απώλειες των Ελλήνων (αμάχων) ήταν 155.300 νεκροί (τη στιγμή που η Γαλλία των 50 εκατομμυρίων μέτρησε 173.260). Από την άλλη οι απώλειες των Γιουγκοσλάβων(αμάχων) έφθασαν το 1.200.000 νεκρούς!
Από την άλλη πλευρά η Γερμανία έδωσε 45 εκ. νεκρούς στην ναζιστική λαίλαπα μέχρι να συνθηκολογήσει «άνευ όρων» στις 8 Μαΐου του 1945. Και χρειάστηκαν 60 χρόνια για να συνειδητοποιήσει τι κακό έχει κάνει στην ανθρωπότητα (και ακόμα ψάχνεται…).

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΨΥΧΗΣΕΙ Ο ΝΑΖΙΣΜΌΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣΕ

Και αξίζει να δούμε μερικές ανατριχιαστικές «λεπτομέρειες» που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες του Απρίλη του 1945 στην ανελέητη μάχη του Βερολίνου, που δείχνει την αμυντική τους τακτική αλλά και την λύσσα τους.
Περισσότεροι από 100.000 ναζί δολοφονήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από ναζιστικές ομάδες θανάτου για προδοσία, ηττοπάθεια, δειλία. Ταυτόχρονα 100.000 ναζί αυτοκτόνησαν το ίδιο διάστημα. Μέχρι να ξεψυχήσει ο ναζισμός, δολοφονούσαν και αυτοκτονούσαν… Οι τελευταίοι Ες-Ες που αφοπλίστηκαν με αιματηρή μάχη μέσα στο Βερολίνο από τους Σοβιετικούς ήταν η Μεραρχία Ες-Ες «Καρλομάγνος» που πολέμησαν σαν σκυλιά στην Καγκελαρία, στο ζωολογικό κήπο και στους υπονόμους του Βερολίνου… Τι πίστευαν; Τίποτα, απλά σκότωναν, σκότωναν μέχρι να σκοτωθούν και αυτοί ή να αυτοκτονήσουν…
Η φρίκη και ο παραλογισμός του πολέμου στο μεγαλείο τους…
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Φάνη Ζουρόπουλου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου