ΓΕΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοίρασε το

Το 16,8% των νέων της Ελλάδας βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Την περίοδο της κρίσης, το ποσοστό των των “αποκλεισμένων”, των λεγόμενων διεθνώς και NEETs (young people not in education, employment or training) αυξήθηκε 50%.

Αυτήν την “χαμένη γενιά” χαρτογραφούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ στην έρευνα: “Βαρόμετρο Απόντων”.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει σήμερα σε σχετικό δημοσίευμά της, η εφημερίδα “Έθνος”, τοποθετείται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε των 28 αναφορικά με τον πληθυσμό των αποκλεισμένων.

[quote text_size=”small”]

Πρόκειται για νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών που απέχουν από κάθε διαδικασία εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης. Δεν αποτελούν νέο φαινόμενο.

[/quote]

Η αύξησή τους ωστόσο, και η συγκέντρωσή τους κυρίως σε κράτη του Ευρωπαικού Νότου (Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα) αποδίδεται στις δυσμενείς συνέπειες της πολυεπίπεδης κρίσης και τις ακολουθούμενες μεθόδους δημοσιονομικής εξυγίανσης.

“Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιβαρημένη ομάδα. Όσο κι αν το προστατευτικό πλέγμα της οικογένειας δεν τους αφήνει να περιέλθουν στην έσχατη φτώχεια, η έκταση του αποκλεισμού σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κρίσης είναι πιθανόν να τους οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο. Και τότε το πρόβλημα μπορεί να λάβει εκρηξιγενείς διαστάσεις”, τονίζει στο “Έθνος” ο αν. Καθηγητής του Παν. Κρήτης κι εποιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Νίκος Παπαδάκης.

Το προφίλ της “χαμένης γενιάς”

Στον πληθυσμό των αποκλεισμένων οι γυναίκες πλειοψηφούν, όπως και οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αν και σημαντική είναι η κατηγορία όσων έχουν τελειώσει ΑΕΙ/ΤΕΙ ( 28,4%).

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που εμφανίζουν υψηλά ποσοτά αποκλεισμού στους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι περισσότεροι έχουν εργαστεί στο παρελθόν, κυρίως σε κλάδους όπως εστίαση, αναψυχή και τουρισμός, δηλαδή σε εποχική- περιστασιακή απασχόληση.

Πολλοί (55,6%) έχασαν την δουλειά τους λόγω περικοπών προσωπικού, αρκετοί (σχεδόν το 25%) ωθήθηκαν σε παραίτηση λόγω μη έγκαιρης καταβολής δεδουλευμένων, σύγκρουση με ανωτέρους κ.ά.

Το 26,2% βρίσκεται σε καθεστώς μακροχρόνιας ανεργίας, ενώ αρκετοί (30,7%) δεν έχουν καν εισέλθει στην αγορά εργασίας.

Όχι απλώς δεν εμπιστεύονται το κράτος και το πολιτικό σύστημα, αλλά θεωρούν ότι τις υφιστάμενες πολιτικές ως κατεξοχήν υπεύθυνες για τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις είναι ανασφάλιστοι, νιώθουν ευάλωτοι απέναντι σε προβλήματα υγείας και δεν έχουν καμία στήριξη από πουθενά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου