ΑΧΑΪΑ: ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

Μοίρασε το

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η Ευρώπη έβγαινε βαριά τραυματισμένη από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, προσπαθώντας να βρει τον βηματισμό της, μερικά λαμπερά μυαλά της, όπως ο Ζαν Μονέ και ο Ρομπέρ Σουμάν, αναζήτησαν ένα νέο μοντέλο που θα ένωνε τους λαούς της και δεν θα στρεφόταν και πάλι ο ένας εναντίον του άλλου. Εκεί και τότε, μελετώντας ιστορικές πηγές βρήκαν ότι η Αχαϊκή Συμπολιτεία που ήκμασε στην περιοχή μας τον 6ο π.χ αιώνα, ήταν ότι καλύτερο υπήρχε για να πατήσει η Ευρωπαϊκή ενοποίηση, προσαρμοσμένη βέβαια στις συνθήκες του ’50. Έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια που δημιούργησε την Ευρωπαϊκή συνείδηση, την Ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική Δημοκρατία, πρότυπο ανοχής και σεβασμού του δικαιώματος της διαφοράς και το κοινωνικό της πρόσωπο. (Αυτό που οι Ισλαμικές δυνάμεις της βίας, του φανατισμού, του θανάτου και της οικονομικής λεηλασίας θέλουν τώρα να καταστρέψουν…).
Ποιο ήταν όμως το μοντέλο πάνω στο οποίο πάτησαν τα φωτισμένα μυαλά για να κτίσουν την Ενωμένη Ευρώπη; Ιδού, η πρώτη ένωση πόλεων (τότε δεν υπήρχαν κράτη) που γεννήθηκε στα χώματα της Αχαΐας:

Η Αχαϊκή Συμπολιτεία, η σπουδαιότερη ομοσπονδιακή οργάνωση της ιστορίας γεννήθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα με πρωτεύουσα την Ελίκη και αναδιαρθρώθηκε την Τρίτη δεκαετία του 3ου π.Χ. αιώνα με πρωτεύουσα το Αίγιο, αφού η Ελίκη είχε εξαφανιστεί από τον τρομακτικό σεισμό του 373π.Χ.

Η ανασύσταση της Αχαϊκής Συμπολιτείας που αποτελείτο από τις πόλεις Αίγιο, Αιγείρα, Πελήνη, Βούρα, Κερύνεια και Λεόντιο άνοιξε νέους δρόμους στην παγκόσμια ιστορία και ακολούθησε η Ρώμη κάνοντας το ίδιο στη Δύση, υποχρεώνοντας αρχικά τους Μακεδόνες ηγέτες και στη συνέχεια τους Ρωμαίους να στρέψουν την προσοχή τους εδώ.

Θρησκευτικό κέντρο της Β’ συμπολιτείας ήταν το Αμάριο Ιερό του Διός (στην παραλία του Αιγίου), ενώ η ομόσπονδη πολιτεία που δημιούργησαν οι Αχαιοί βασιζόταν σε μια πραγματική ισοτιμία των πόλεων που την απάρτιζαν, με το δικό της δίκαιο και μόνιμη διάρθρωση με διάφορα όργανα, στην κορυφή των οποίων ήσαν οι δύο στρατηγοί των Αχαιών. Από το 255 π.Χ. την ανώτερη αρχή αποτελούσε ένας μόνο στρατηγός βοηθούμενος από συμβούλιο άλλων αρχόντων.

[quote text_size=”small”]

Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα ήσαν αντικείμενο αποκλειστικής αρμοδιότητας της συμπολιτείας, το ίδιο και θέματα που αφορούσαν την καθημερινή ζωή του κοινού. Ο στρατηγός ήταν αιρετός και η εκλογή του γινόταν από την Αχαϊκή Σύνοδο, δηλαδή τη λαϊκή συνέλευση, όπου κάθε πόλη είχε μια ψήφο, ανεξαρτήτως του αριθμού των αντιπροσώπων που ήταν ανάλογος προς πληθυσμό κάθε πόλης.

[/quote]

Ο στρατηγός δεν μπορούσε να εκλεγεί δύο χρόνια συνέχεια αλλά στο διάστημα της θητείας του ενσάρκωνε ουσιαστικά την ιστορική βούληση του δημοκρατικού συνόλου. Ένα άλλο όργανο της Συμπολιτείας για τη σύνθεση του οποίου δεν γνωρίζουμε πολλά, ήταν η σύγκλητος, που φαίνεται πως ήταν μια έκτακτη λαϊκή συνέλευση με δικαιοδοσία σε μεγάλα και κρίσιμα θέματα του κοινού.

Πρώτος στρατηγός της Συμπολιτείας από τότε που αποφασίστηκε να εκλέγεται ένας, εκλέχτηκε ο Μάργος από την Κερύνεια της Αιγιάλειας, όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός Πολύβιος. Το πρόσωπο που σφράγισε ωστόσο την ιστορία της Αχαϊκής Συμπολιτείας ήταν ο Άρατος από την Σικυώνα, που που εκλέχτηκε από την πρώτη φορά στρατηγός των Αχαιών το 245 π.Χ. Για όλο αυτό το διάστημα, ο Άρατος υπήρξε ο ισχυρός ηγέτης της Συμπολιτείας, ο πραγματικός ο ρυθμιστής της ζωής της Συμπολιτείας, χωρίς όμως να αποκτήσει δικτατορικές τάσεις, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος. Ήταν ένας πολιτικός που είχε αφιερώσει τη ζωή του στα κοινά!

Η Αχαϊκή Συμπολιτεία άρχισε να παίρνει μεγαλύτερη δύναμη όταν συμπεριέλαβε στους κόλπους της και άλλες πόλεις έξω από την Αχαϊα. Πρώτοι απ’ όλους, όπως μας λέει ο Παυσανίας, έλαβαν μέρος στη Συμπολιτεία οι Σικυώνιοι με πρωτοβουλία του Αράτου, και ακολούθησαν η Κόρινθος, το Άργος, η Επίδαυρος, η Τροιζήνα και άλλες πόλεις της Αργολίδος, πολλές αρκαδικές πόλεις με προεξέχουσα την Μεγαλόπολη. Ακόμη και πόλεις πέρα από τον Ισθμό της Κορίνθου, όπως η Αίγινα και τα Μέγαρα.

Οι μόνοι σκληροί και εχθρικοί απέναντι στην Συμπολιτεία ήσαν οι Σπαρτιάτες, η Αρεία Φυλή της εποχής που τελικά συμμάχησαν με τους Ρωμαίους και βοήθησαν στην διάλυση της Αχαϊκής Συμπολιτείας και την υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους το 146 π.Χ. (η ιστορία κάτι θυμίζει από τον Παγκόσμιο πόλεμο…).
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι Αχαιοί ήσαν επικεφαλής του αρχαίου κόσμου διδάσκοντας δημοκρατία και πολιτισμό και το κυριότερο, δίνοντας, μετά από αιώνες, το παράδειγμα για την ενοποίηση της Ευρώπης.

Πόσο έχουμε εκμεταλλευτεί σήμερα σαν πόλη και σαν περιοχή αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός; Τα σχόλια δικά σας…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου