ΑΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΨΩΜΙ ΑΣ ΦΑΝΕ ΜΥΡΜΗΓΚΑΚΙ

Μοίρασε το

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗ

Αν κάποιος σας αποκαλέσει ξαφνικά «ζουζούνι μου», ρωτήστε τον αμέσως αν έχει διαβάσει την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Αν σας πει «όχι», ανταποδώστε τις γλύκες, χωρίς ενδοιασμούς. Αν όμως σας πει «ναι», φύγετε ταχέως, γιατί μπορεί να καταλήξετε στο τηγάνι, στη σχάρα ή στο γουόκ.

“Το μήνυμά μας είναι: τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων”, δήλωσε η Εύα Ούρσουλα Μίλερ, εκπρόσωπος του FAO, της υπηρεσίας που ανήκει στον ΟΗΕ. «Τα δισεκατομμύρια των εντόμων», συνέχισε η Μίλερ, “έχουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και μετατροπής σε τροφή, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον. Περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα. Τα έντομα είναι θρεπτικά και μπορούν να καταναλώνονται ολόκληρα ή σε σκόνη ή σε μορφή πατέ και ενσωματωμένα σε άλλα τρόφιμα”. Συγγνώμη, κ. Εύα μου, να το φάω το έντομο, αλλά να το φάω και πατέ το ρημάδι! Λυπηθείτε με.
«Η κατανάλωση εντόμων ήταν ανέκαθεν διαδεδομένη στην παραδοσιακή κουλτούρα ορισμένων περιοχών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και σήμερα υπολογίζεται ότι τρέφονται με έντομα περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι», κατέληξε η κ. Μίλερ και εγώ θα ήθελα πολύ να θέσω την εξής ερώτηση: Αυτά τα 2 δισ. που τρέφονται με έντομα, το κάνουν από επιλογή ή για να μην πεθάνουν από την πείνα; Για να το πω ωμά, αν τους βάλεις μπροστά τους έναν μουσακά και μια σκουληκαντέρα, θα φάνε τον μουσακά ή τη σκουληκαντέρα;
Αν φάνε την σκουληκαντέρα, pas mal. Αν όμως φάνε τον μουσακά, τότε υπάρχει πρόβλημα σοβαρό: Οι χορτασμένοι, δυστυχώς μεταξύ αυτών και ο ΟΗΕ, προεξοφλούν ότι οι πεινασμένοι θα παραμείνουν πεινασμένοι εσαεί και το μέγιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους κρατάμε στην ζωή, ταΐζοντάς τους αλογάκια της Παναγίας, πασχαλίτσες και λιβελούλες, ενώ εμείς θα καταβροχθίζουμε αρνιά και γουρουνόπουλα. Το καλό με το γουρουνόπουλο είναι ότι δεν έχει φτερά, οπότε το πιάνεις εύκολα, σε αντίθεση με την ακρίδα, που για να την πιάσεις, πρέπει να πηδάς από στάχυ σε στάχυ, σαν καγκουρό.
Εκτός από έντομα, στους φτωχούς του πλανήτη θα δίνουμε και μεταλλαγμένα τρόφιμα, σαν αυτά που περιέγραφε το σκυλοδημώδες, πλην προφητικό άσμα: «φύτεψα ντομάτες, βγήκαν αγγουριές / τα κορίτσια μπάρμπα, θένε παντριές». Και όχι μεταλλαγμένα ό,τι κι ό,τι, μεταλλαγμένα που θα τα διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα η πολυεθνική Monsanto, η οποία δικαιώθηκε προσφάτως από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και θα μπορεί να πουλάει τους σπόρους κατ’ αποκλειστικότητα. Θυμάστε τα μπανανόμηλα των παιδικών μας χρόνων; Ε, οσονούπω θα γίνουν πραγματικότητα.
Ευτυχώς οι Beatles διαλύθηκαν νωρίς.

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημεριδα “Η ΑΥΓΗ”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου