ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ PANDA

Μοίρασε το

Το 2011 η Αίγυπτος είχε την τιμητική της στους τίτλους των διεθνών ειδήσεων ανά τον κόσμο. Μία πλατεία, μπόλικα tweets, πολλή αστυνομία, νεκροί, η φυγή και στη συνέχεια η φυλάκιση του άλλοτε κραταιού Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του περιβάλλοντός του, η διενέργεια των πρώτων εκλογών και τελευταία η άνοδος των ισλαμιστικών κομμάτων ενώ παράλληλα ο στρατός της χώρας είναι αυτός που καθορίζει την τύχη των πολιτών -μέχρι να ξεκαθαριστεί το ενεργειακό τοπίο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Παρόλα αυτά όμως, η Αίγυπτος του 2011 χαρακτηρίσθηκε και από μια άλλη επανάσταση, ευχάριστη αυτή τη φορά : αυτήν της διαφήμισης. Αφορμή μία τοπική μάρκα τυριού με σήμα το φαινομενικά αθώο εξωτικό ζωάκι : Ένα.. αρκουδάκι Πάντα. 

Το πάντα μπορεί να μην ενδημεί στη χώρα των Φαραώ.  Η επιτυχημένη όμως διαφημιστική εκστρατεία του τυριού ‘Panda’  το έφερε -ή μάλλον, σχεδόν το επέβαλε- στο μέσο αιγυπτιακό τραπέζι. Και όταν μιλάμε για την Αίγυπτο -την μέχρι σήμερα ‘Μητέρα’ της αραβικής μουσικής, του αραβικού κινηματογράφου και του παναραβικού σταρ-σύστεμ κάθε μορφής- τα ευρηματικά διαφημιστικά σποτάκια με ένα εξαγριωμένο Πάντα να κάνει .. τους πάντες να σπεύδουν και να αγοράζουν έντρομοι το τυρί που μέχρι σήμερα σνόμπαραν, αφήνει εποχή στον αραβικό διαφημιστικό χάρτη.
Τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, που μέχρι σήμερα τροφοδοτούσαν με ψυχαγωγικά προγράμματα όλες τις υπόλοιπες κρατικές αραβικές τηλεοράσεις, ζουν και αυτά τη δική τους επανάσταση, αν και προς το παρόν ‘συγκρατούνται’ από τη στρατιωτική λογοκρισία, από την οποία ίσως προέλθει η επερχόμενη ‘ισλαμιστική’ που είναι πολύ πιθανόν να τη δούμε κατά τη διάρκεια του έτους που μόλις άρχισε.
Το μέλλον της φιλοσοφίας των διαφημιστικών concept σε μία χώρα που από ένα ανελεύθερο καθεστώς δεν θα αργήσει να μεταβεί σε ένα άλλο, εξίσου ανελεύθερο, είναι μάλλον δυσοίωνο.

Και επειδή ο χώρος της διαφήμισης στην Αίγυπτο είναι σίγουρο πως δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στο γενικό συντηρητικό trend που είναι μάλλον αναπόφευκτο πως θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον, αξίζει να δούμε πόσο ανατρεπτικά πρόλαβε να εκφρασθεί η δυναμική των αιγυπτίων σεναριογράφων, μέσα σε αυτό το ιστορικό για τη χώρα ‘κοινωνικοπολιτικό μεταίχμιο’ : 

Αφ΄ενός μεταξύ της δυτικότροπης συντηρητικότητας του καθεστώτος Μουμπάρακ, της τωρινής λογοκρισίας του στρατού και αφ’ ετέρου λίγο πριν από την επερχόμενη θρησκευτική λαίλαπα των νομιμοποιημένων πλέον κοινοβουλευτικά Αδελφών Μουσουλμάνων, ένα.. τυρένιο Πάντα κατάφερε να κάνει τη διαφορά !
Πάντα όμως θα υπάρχει μια κρυφή ελπίδα ότι το επίσης φαινομενικά..αθώο σλόγκαν “Μην λες ποτέ Όχι σε ένα Πάντα”, θα μπορέσει στο μέλλον να υπονοήσει πολλά περισσότερα.
{qtube vid:=6ww3nW7fEXk}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου