Η επαγγελματική κατάρτιση διασφαλίζει την ανθεκτικότητα

Η επαγγελματική κατάρτιση διασφαλίζει την ανθεκτικότητα. new deal

Μοίρασε το

Ο Δημήτρης Βέργαδος σημειώνει ότι η ανθεκτικότητα είναι πρόκληση για τις επιχειρήσεις. Ενώ, η επανακατάρτιση (ή αλλιώς η επαγγελματική κατάρτιση) παίζει σημαντικό ρόλο για την προσαρμοστικότητα των εργαζόμενων στις νέες αλλαγές που έρχονται και για την παραγωγή και για την εργασία.


Ο διανοητής Nassim Nicholas Taleb στο βιβλίο του με τον τίτλο Antifragile μιλά για οργανισμούς που μαθαίνουν να κτίζουν την ανθεκτικότητά τους. Να ζουν με τις απρόβλεπτες συνθήκες και με τους «μαύρους κύκνους» που κυκλοφορούν δίπλα μας.

Ανθεκτικότητα η πρόκληση

Οι ανθεκτικοί οργανισμοί είναι εκείνοι που μαθαίνουν διαρκώς. Που δυναμώνουν, ειδικά μετά από περιόδους κρίσεων.

Η τρέχουσα κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι ένα «αναπάντεχο» επεισόδιο διαταραχής πλανητικής κλίμακας. Μας υποχρεώνει να αναστοχαστούμε για τις δομές μας συνολικά. Και μας επιβάλλει να οργανώσουμε τις κοινωνίες μας με πιο ανθεκτικό τρόπο «είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς».

Πράγματι, η δήλωση αυτή ταιριάζει απόλυτα στην εποχή μας. Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων. Αλλαγές που θα αλλάξουν δραστικά το παρόν και θα επαναπροσδιορίσουν το μέλλον.

Μπορεί η υγειονομική κρίση να επαναχαράσσει σήμερα προτεραιότητες και να δημιουργεί μια κατάσταση επείγοντος. Όμως, η κρίση κάποια στιγμή θα τελειώσει. Η θωράκιση του συστήματος της δημόσιας υγείας θα είναι στην περίπτωση αυτήν η κληρονομιά στην οποία μπορούμε να προσβλέπουμε. Όπως άλλωστε συνέβη και σε αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν.

Αλλαγές στην εργασία και την παραγωγή

Από την άλλη, ωστόσο, είναι οι μεγα-προκλήσεις όπως η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας – ο βασικός μηχανισμός παραγωγικού μετασχηματισμού διαχρονικά. Το κύμα της παγκοσμιοποίησης, η κλιματική κρίση και αλλαγή, η δημογραφική γήρανση  στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Αυτές θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στην παραγωγή και την εργασία. Γιατί διαμορφώνουν νέα δεδομένα σχετικά με το πώς, πού και από ποιους παράγονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες.

Θα οδηγηθούμε έτσι στην ανάδυση νέων μορφών απασχόλησης και επιχειρηματικής οργάνωσης. Και θα επηρεαστεί ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ασκούν τα εργασιακά τους καθήκοντα.

Οι τεκτονικές προκλήσεις για παραγωγή και την εργασία αποτυπώνονται πολύ καθαρά στις ανάγκες προσαρμογής που απαιτούνται από τις επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο ρόλος που παίζει η επανακατάρτιση για την προσαρμογή των εργαζόμενων

Για παράδειγμα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός μεταβάλλει τον καταμερισμό των καθηκόντων μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Οδηγεί σε αυτοματοποίηση θέσεων εργασίας. Δημιουργεί νέες ειδικότητες και νέες θέσεις εργασίας. Αυτό καθιστά τις ψηφιακές και τις λεγόμενες ήπιες δεξιότητες περιζήτητες. Ενώ άλλες δεξιότητες απειλούνται με απαξίωση.

Στην Ευρώπη το 40% των εργαζομένων (94 εκατ. εργαζόμενοι) θα χρειαστούν αναβάθμιση (up-Skilling) των γνώσεων και δεξιοτήτων τους. Για να παραμείνουν στις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Και για να ανταποκριθούν στα νέα καθήκοντα που φέρνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, 21 εκ. περίπου εργαζόμενοι, που σήμερα απασχολούνται σε φθίνοντα επαγγέλματα, θα χρειαστεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια να συμμετέχουν σε προγράμματα επανακατάρτισης (re-Skilling). Μόνον έτσι θα καταφέρουν να μεταπηδήσουν σε διαφορετική επαγγελματική κατηγορία.

Επαγγελματική κατάρτιση

Στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ, η μεγάλη πλειονότητα (84%) των οργανωμένων, σύγχρονων, εξωστρεφών επιχειρήσεων προκρίνει την επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. Το θεωρούν ως το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης των αλλαγών που επιφέρει η αυτοματοποίηση στις δεξιότητες.

Στην εμπροσθοφυλακή της προσαρμογής που απαιτείται βρίσκονται τα λεγόμενα συστήματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Τα συστήματα διά βίου μάθησης ενηλίκων, όπως είναι επίσης γνωστά, αποτελούν τους βασικούς αρμούς μιας κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής,  με βάθος και προοπτική.

Για τη χώρα μας αυτό, ισχύει ακόμη περισσότερο. Πόσο μάλλον που η πρόκληση της ισχυρής και διατηρήσιμης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι μπροστά μας. Όπως μπροστά μας είναι η πρόκληση της μείωσης του επίμονα υψηλού ποσοστού ανεργίας και των αυξανόμενων αναγκών σε ψηφιακές δεξιότητες. Και όχι μόνο. Αλλά και σε δεξιότητες που θα στηρίξουν την αναγκαία μετάβαση προς ένα οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου και εξωστρεφούς συστήματος παροχής υπηρεσιών ΣΕΚ. Ενός συστήματος που θα διακρίνεται από συνεργασία, αποτελεσματικότητα, διασύνδεση με την αγορά, σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους και τεχνικές. Με κατάλληλους εκπαιδευτές, με διασφάλιση της ποιότητας και διαρκή αξιολόγηση σε όλη την αλυσίδα παροχής υπηρεσιών κατάρτισης. Η ευκαιρία για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος επανακατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μας, προκειμένου να βελτιωθεί η κινητικότητα και η ανθεκτικότητα του, είναι τώρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου