Η «ηλεκτρονική επανάσταση» μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον 21ο αιώνα. Η ανάπτυξή της διευκολύνει τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, την ανάδειξη νέων μοντέλων διοίκησης, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τον περιορισμό του κόστους που αυτή συνεπάγεται, τη μείωση του χρόνου υλοποίησης των διαδικασιών, την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες αυτές, την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών που επιτυγχάνεται μέσω της ραγδαίας ανάπτυξης ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Σε αυτό το πλέγμα εντάσσονται και οι πρακτικές της Ηλεκτρονικής Συμμετοχής (eParticipation).
[quote text_size=”small”]
Μια πληθώρα εργαλείων, υλοποιήσεων και τεχνολογικών εξελίξεων φιλοδοξεί να κινητοποιήσει και να εξυπηρετήσει τους πολίτες των μελλοντικών Ηλεκτρονικών Δημοκρατιών. Ωστόσο, η τεχνολογία δείχνει να προχωρά πολύ πιο γρήγορα από όσο αντέχουν οι οντότητες που συνιστούν ένα τέτοιο ιδεατό περιβάλλον.
[/quote]
Στην παρούσα εργασία εξετάζουμε τα προβλήματα, τις αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί στο θεωρητικό υπόβαθρο, τις εσφαλμένες αντιλήψεις που κατά καιρούς επικράτησαν και οδήγησαν σε μια σειρά αστοχιών και αποτυχιών στον ελληνικό χώρο. Τέτοιου είδους εγχειρήματα κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ουτοπίες όταν καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες για ζητήματα που και έξω από τον ψηφιακό κόσμο αποτελούν άλυτες προκλήσεις ακόμα και για τις πιο σύγχρονες Δημοκρατίες.
Η κριτική μας αποτίμηση εδράζεται σε όσα αναλύονται στην εργασία και στις προσπάθειες που δεν καταβλήθηκαν ως προς τις αρχές της αποδοτικής και δυνητικώς, συνεχώς επεκτεινόμενης και φιλοδοξούσας ηλεκτρονικής συμμετοχής των πολιτών. Θα ήταν άδικο να περίμενε κανείς από τις Τ.Π.Ε. και τις ηλεκτρονικές διαδικτυακές πλατφόρμες να λύσουν δομικά προβλήματα των σύγχρονων Δημοκρατιών. Όμως, ως μέσα προσφέρουν καινοτομίες και υλοποιήσεις προς την σωστή κατεύθυνση.