Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ

Μοίρασε το

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας πρόεδρος που «όλοι μισούν» και η Αμερική είναι μια χώρα που «όλοι αγαπούν». Ο εκκολαπτόμενος φασισμός στην Ευρώπη και οι κοινωνικές εξεγέρσεις σε διάφορες χώρες θα απασχολήσουν την προεδρία του.

Θα τον απαχολήσουν σαφώς ζητήματα με χώρες όπως: η Συρία, η περιοχή του Κουρδιστάν, η Βενεζουέλα, η
Βόρεια Κορέα… Σε έναν βαθμό ίσως να προκαλέσει ο ίδιος τις φωτιές και τις αναζωπυρώσεις.

Για μήνες τώρα χύνεται άφθονο μελάνι για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο αρρενωπός μεγαλοκαπιταλιστής είναι εκκεντρικός και χρησιμοποίησε ακόμη και το «ψέμα» για να οικοδομήσει με μόχθο το τιτάνιο brand που πλέον συμβολίζει το όνομα Donald J. Trumb.

Ένα όνομα-brand που μπήκε σε ξενοδοχεία, σε αρώματα, σε jockey καπέλα, ακόμη και σε πολυτελή γήπεδα του γκολφ. Ένα brand θέλει πάντα να κυριαρχεί, και το brand είναι αυτό που υπερίσχυσε και τον έστειλε στον Λευκό Οίκο και στην προεδρία των ΗΠΑ. Αν και η πολεμοχαρής Χίλαρι Κλίντον έλαβε τρία εκατομμύρια ψήφους περισσότερους.

Πλέον κυβερνάει ένα brand με όρους εμποροδιαφήμισης…

Πολλά μέσα ενήμερωσης ακόμη και σήμερα παρουσιάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ ως ημίτρελο, ναρκισσιστή και μεγαλομανή. Έναν πρόεδρο που αρέσκεται να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να εξετάζει τις συνέπειες, εξού και τα πρώτα διατάγματα που προκάλεσαν ανησυχία στους πάντες.

Η Δύση έτσι χάνει το κύρος της, και ίσως έχει έρθει η ώρα να μάθουμε να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς αμερικανική ηγεσία.

(Και κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι θα γίνει αν μια μέρα η Γερμανία ή η Κίνα εκλέξει τον δικό της Τραμπ).

Πού είναι το πρόβλημα; Από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν κινδυνεύει η Αμερική ούτε και ο πλανήτης, παρότι ο ίδιος θεωρεί «την υπερθέρμανση και την κλιματική αλλαγή του πλανήτη πλάκα των Κινέζων», κινδυνεύει κυρίως η Ευρώπη, διότι μετά τη νίκη του η  Ακροδεξιά στην Ευρώπη σηκώνει κεφάλι και οργανώνεται, ενόψει εκλογών που έγιναν σε Ολλανδία και Γαλλία, και εκλογών που θα λάβουν χώρα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία και αλλού…

Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί τρίβουν τα χέρια τους με το στυλ διακυβέρνησης του Τραμπ. Γιατί κινδυνεύει η Ευρώπη; Η Ευρώπη γιγάντωσε στο παρελθόν αυταρχικές φυσιογνωμίες όπως ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Φρανθίσκο Φράνκο, ο Γιόζεφ Τίτο και άλλα «καλά παιδιά». Και σήμερα, μετά τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, το Brexit (ενώ όλοι περίμεναν ένα Grexit), το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία που χρησιμοποιεί φορτηγά, τις αποτυχίες/αδυναμίες της Αριστεράς στην Ελλάδα, στη Γαλλία (ελπιδοφόρα η εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν) και αλλού, η Ευρώπη έχει περάσει από μόνη της σε απουσία φρόνησης και έλλογης σκέψης. Η Ευρώπη κατρακυλάει στο σκοτάδι…

Ιστορικά, η Ευρώπη είναι αυτή που μεγαλούργησε πρώτη∙ παντοδύναμο βλαστάρι της Ευρώπης είναι η Αμερική. Και επίσης ιστορικά έχει την τάση/ροπή να θρέφει εχθρότητες μεγάλες μεταξύ των εθνών της και να δίνει μεγάλους καταστροφικούς πολέμους. Άρα, όταν ο Τραμπ εξυμνεί ανοιχτά το Brexit ή υποστηρίζει τη Μαρίν Λεπέν, κάνει κακό και
υποθάλπει το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Έτσι, τις μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις της προεδρίας του Τραμπ δεν θα τις πληρώσει η Αμερική αλλά η ίδια η Ευρώπη. Η εκλογή του Τραμπ έσπειρε ανέμους στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι θύελλες όμως θα θεριστούν στην Ευρώπη με πόνο, αίμα και δάκρυα.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η Αμερική με τον Τραμπ ούτε θα χάσει ούτε θα κερδίσει τίποτα.

Η Ευρώπη όμως με τις επιλογές των φτωχοποιημένων πολιτών της κινδυνεύει να χάσει τα πάντα και να πέσει στα γόνατα ‒μέσω της Ακροδεξιάς‒ του νεοφιλελευθερισμού, του βάρβαρου οικονομικού πολέμου, της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, αλλά και του πιθανού μεγάλου πολέμου, που θα είναι καταστροφικός όσο κανένας άλλος στο παρελθόν.

Ούτε η ανερχόμενη Κίνα ούτε η Ρωσία είναι ικανές να ενώσουν και να εκλογικέψουν την Ευρώπη.

Την ευκαιρία τη δίνει τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ, και οι Ευρωπαίοι πολίτες και ηγέτες πρέπει να πουν με τη σειρά τους: «Make Europe Great Again!» (να απαντήσουν στον Τραμπ με το σύνθημά του). Και οι Ευρωπαίοι πολίτες και ηγέτες δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρώπη στα χέρια του εκκολαπτόμενου φασισμού, ο οποίος, αν γιγαντωθεί, στο τέλος θα την καταστρέψει ολοκληρωτικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου