ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μοίρασε το

Ως ηγεμονική δημοκρατία ορίζεται όταν η πλειοψηφία μιας χώρας εκλεγμένη δημοκρατικά, συμπεριφέρεται ολοκληρωτικά στις μειοψηφίες, οι οποίες υπακούσουν από φόβο μήπως κατηγορηθούν εχθροί τού Έθνους.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της Τουρκίας. Από την σύγχρονη καταγωγή του κράτους της, είναι μια Δημοκρατία που ζει σε διαρκή ταυτοτικό πόλεμο. Κατά την Κεμαλική περίοδο οι ελίτ, προσπαθώντας να θεμελιώσουν την Τουρκική ταυτότητα, βασισμένη στην ισλαμοσουνιτική της ρίζα, απέκλεισαν τις άλλες εθνοθρησκευτικές οντότητες από την κρατική εξουσία. Ανέπτυξαν μια στρατηγική εργαλειοποιησης του κράτους.

Με το που ήρθε στην εξουσία το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν το 2002, η πορεία αυτή συνεχίζεται επιχειρώντας μεγαλύτερη διεύρυνση με την εκμετάλλευση νέων κοινωνικών ομάδων. Προσπαθεί να συνδυάσει τις δύο Τουρκίες: την μουσουλμανική (συντηρητική κι οικονομικά φιλελεύθερη) και νεωτερική (ελιτίστικη και κοσμική).

Ο Ερντογάν κατάλαβε ότι όσο περισσότερο ενεργοποιεί την παραδοσιακή αντιπολίτευση τόσο ενισχύεται εκλογικά, διότι θα βρίσκεται μόνιμα στην πλευρά της κοινωνιολογικής πλειοψηφίας της χώρας (συντηρητική και μουσουλμανική). Έτσι ανεξάρτητα από την ως τώρα ελευθεροκτόνα πολιτική του, την διαφθορά της εξουσίας του, παρατηρείται ένα αίσθημα νομιμότητας στην κοινωνιολογική κι εκλογική βάση τού ΑΚΡ. Πεπεισμένη αυτή η βάση ότι ο Γκιουλέν προετοιμάζει πραξικόπημα δέχτηκαν έναν μηχανισμό διαφθοράς του Ερντογάν και κυνήγησε τους πραξικοπηματίες. Στηρίζουν έτσι τον Ερντογάν στην μείωση των δημοκρατικών ελευθεριών, ενισχύοντας την θέση του.

Άλλωστε ήδη από το 2010 είχαμε δείγματα της αυταρχικής του συμπεριφοράς με τα γεγονότα του πάρκου Γεζι. Όσο περνά ο καιρός τόσο ο Ερντογάν πολώνει την κατάσταση. Θέλει ν’αλλάξει το Σύνταγμα στηριζόμενος στην αυταρχική του συμπεριφορά συνδυάζοντας την με την παραδοσιακή Τουρκία. Θέλει να γίνει Πρόεδρος εφαρμόζοντας το παράδοξο να είσαι κάποιος και Σουλτάνος και Χαλίφης ταυτόχρονα.

Πρόκειται για ηγεμονική εικόνα που ξεπερνά κάθε μεταρρυθμιστικό όριο εκμεταλλευόμενο το δημοκρατικό παιχνίδι. Πρόκειται για κάτι επικίνδυνο που εισάγει την έννοια της ηγεμονικής Δημοκρατίας ως πρωτόγνωρο γεγονός μιας προβληματικής, για την Ευρώπη, Τουρκίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου