Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Μοίρασε το

Φρίκη προκαλούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες που αφορούν τους πολίτες μιας ευρωπαϊκής χώρας όπως η Ελλάδα που είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, που είναι ενταγμένη στην ΟΝΕ και έχει ως νόμισμά της το ευρώ. Αρκεί κανείς να προστρέξει στα στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσει πως το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών υπέστη απώλεια κατά 40% περίπου την τελευταία πενταετία. Ενώ κάνοντας σύγκριση για την ίδια περίοδο με την απώλεια των εισοδημάτων των Πορτογάλων, αυτά μειώθηκαν κατά 5,3% και των Ιρλανδών κατά 6,2%.

Μετά και από τα παραπάνω στοιχεία η δήλωση του Σόιμπλε, ότι λυπάται τον ελληνικό λαό, είναι υποκριτική και απαράδεκτη, διότι είναι αυτός ο βασικός εμπνευστής αυτής της οικονομικής πολιτικής.

[quote text_size=”small”]

Δυστυχώς αυτή η ενωμένη Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με αυτούς όπως την οραματίστηκαν και τη δημιούργησαν.

[/quote]

Μεγάλοι ηγέτες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών είχαν εμπνευστεί και οραματιστεί, μια ενωμένη Ευρώπη των λαών, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών, μια Ευρώπη της ανάπτυξης, μια Ευρώπη των συμμαχιών. Αυτή την Ευρώπη οραματίστηκαν και όχι αυτή που βιώνουμε.

Σήμερα έχουμε την Ευρώπη της Γερμανικής Μονοκρατορίας, με μια αυταρχική πολιτική η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί χωρίς υπερβολή ως μια Κρεατομηχανή. Στη σημερινή ΕΕ εκείνο που επικρατεί δεν είναι η ΄΄ισοτιμία΄΄και η ΄΄κοινωνική δικαιοσύνη΄΄ αλλά το ΄΄δίκαιο΄΄ του ισχυρού

Έχουμε μια τιμωρητική, αλλοπρόσαλλη και καταστροφική πολιτική των ισχυρών, η οποία υποχρεώνει σε υποταγή τις οικονομικά αδύναμες χώρες οδηγώντας τες σε πλήρη κατάρρευση και τους πολίτες σε εξαθλίωση. Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα ως το εξιλαστήριο θύμα της Ευρωπαϊκής κρίσης. Μας επέβαλαν οι εταίροι μας οικονομική πολιτική η οποία θεωρείται τιμωρητική ως παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες με ανάλογα προβλήματα, ώστε να συνετιστούν ευθυγραμμιζόμενες στις πολιτικές της λιτότητας.

Εκτιμώ πως οι συμπεριφορές αυτές αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν στη διάλυση της ενιαίας Eυρωζώνης, δημιουργώντας οικονομίες δύο ταχυτήτων: των βορείων και εκείνη των νοτίων χωρών. Αυτό ας το κρατήσουμε.

[quote text_size=”small”]

Είναι πέρα από βέβαιο, πως οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα είναι οδυνηρές για τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών όπως και για τα ίδια τα κράτη-μέλη.

[/quote]

Πρέπει ορισμένοι να καταλάβουν πως η πολιτική αυτή προσωρινά μπορεί να ευνοεί κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, όμως μακροπρόθεσμα είναι βέβαιο πως θα πληρώσουν και οι ίδιοι τη στάση τους αυτή αν δεν αλλάξει η πολιτική που ασκείται σήμερα.

Η πολιτική αυτή Γερμανικής έμπνευσης, πιστεύω πως δεν ήταν τυχαία.

Στέλνει ένα μήνυμα υποταγής, χωρίς αντιρρήσεις για χώρες που βρίσκονται ή θα βρεθούν στο μέλλον σε οικονομική αδυναμία, διασπείροντας τον φόβο και τον τρόμο στους πολίτες με την απειλή πάντα της χρεωκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

Η απάντηση στη σημερινή πολιτική λιτότητας που υπεβλήθη με αυτό τον τρόπο, είναι η αλλαγή της πολιτικής αυτής.

Αυτό όμως για να επιτευχθεί, χρειάζονται πολιτικές ηγεσίες που πρέπει να το πιστέψουν, να το θέλουν αλλά και να το μπορούν. Η σημερινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στερεί το όραμα και την ελπίδα κυρίως από τους νέους για ένα καλύτερο και δημιουργικό μέλλον.

Θέλω να επισημάνω πως όση προσπάθεια κι αν κατέβαλλα να πείσω τον εαυτό μου, προκειμένου να δω με αισιοδοξία την πορεία και προοπτική της σημερινής οικονομικής κατάστασης, δυστυχώς δεν το κατόρθωσα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου