Επιτέλους αποκτούμε ΑΟΖ!

Ο Κώστας Συλιγάρδος σημειώνει ότι η πρώτη μάχη για να αποκτήσει κι επίσημα ΑΟΖ η Ελλάδα έγινε με την συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας. Θα ακολουθήσει με την Αίγυπτο, την Αλβανία και την Κύπρο. Υπό το άγρυπνο μάτι και τις απειλές του Ερντογάν.  new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Συλιγάρδος σημειώνει ότι η πρώτη μάχη για να αποκτήσει κι επίσημα ΑΟΖ η Ελλάδα έγινε με την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας. Θα ακολουθήσει με την Αίγυπτο, την Αλβανία και την Κύπρο. Υπό το άγρυπνο μάτι και τις απειλές του Ερντογάν.


Μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα. Γίναμε η 133η χώρα στον κόσμο που πλέον έχει ΑΟΖ. Αναλυτές, καθηγητές Παν/μιου, ειδικοί επιστήμονες, διπλωμάτες και αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ιστορική την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας. Την αποδίδουν δε, στον υποδειγματικό τρόπο που λειτούργησε η ελληνική διπλωματία.

Σε αυτό συμφώνησαν σήμερα, μιλώντας στην ραδιοφωνική μου εκπομπή ΠΥΞΙΔΑ στο Ράδιο Κρήτης τρεις καθηγητές Παν/μιου, οι κ.κ. Νίκος Λυγερός, Δημήτρης Ξενάκης, Γιάννης Μανιάτης (πρώην Υπουργός Ενέργειας)

Και επειδή παρατηρώ τις αντιδράσεις των πολιτών στα social media, φαίνεται πως δεν έχει γίνει αντιληπτό τι συνέβη. Και αυτό που συνέβη ήταν μια πρώτη μεγάλη μάχη που κερδίζεται στην πορεία για να κερδηθεί ολόκληρος ο αγώνας.

Τι μένει τώρα; 

Αντίστοιχες συμφωνίες με Αίγυπτο – δύσκολο εγχείρημα. Με την Αλβανία – ευκολότερο εγχείρημα. Και συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία – η μητέρα των μαχών. Και αυτό λόγω της τουρκικής παρουσίας και του γεγονότος ότι η Άγκυρα θα είναι στην γωνία με τις δύο προηγούμενες συμφωνίες εφόσον έχουν υπογραφεί στο μεταξύ.

Επιτέλους αποκτούμε ΑΟΖ

Η Ελλάδα έχει εισέλθει στην σωστή λεωφόρο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την θωράκιση των εθνικών της συμφερόντων. 

Το σκηνικό είναι βέβαιο ότι ερεθίζει ακόμα περισσότερο την Άγκυρα. Η οποία τώρα, περισσότερο από ποτέ, θα κλιμακώσει την στρατιωτική της ένταση κυρίως στις θάλασσες μας.

Άγνωστος Χ στην εξίσωση οι ΗΠΑ, λόγω εσωτερικής κρίσης και προεκλογικής περιόδου). Και η Ρωσία που σχεδιάζει με άξονα τα στενά συμφέροντα της και μόνο…

Οι επόμενοι μήνες θα είναι θερμοί. Η Ελλάδα θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις ακόμα και στρατιωτικού περιεχομένου, για να κρατήσει την πορεία της και την θέση της στα γεγονότα για το μέλλον και τις προκλήσεις για το σήμερα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου