Βγείτε από την κρυψώνα σας κ. Μακρόν

Ο Δημοσθένης Δαββέτας θεωρεί ότι με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία κι εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η επόμενη πενταετία θα είναι ένα διαρκές πολιτικό παζάρι, με το Μακρόν να καλείται πλέον να βγει από την πολιτική κρυψώνα του. new deal

Μοίρασε το

Ο Δημοσθένης Δαββέτας θεωρεί ότι με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία κι εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η επόμενη πενταετία θα είναι ένα διαρκές πολιτικό παζάρι, με το Μακρόν να καλείται πλέον να βγει από την πολιτική κρυψώνα του.


 

Όπως όλα δείχνουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουελ Μακρον, θα περάσει την επομένη Κυριακή πρώτος (αν και δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρο) με ισχνή, ισχνότατη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο. 

Και αυτό χάρις στην βοήθεια των βουλευτών συνεργασίας του που έχει από το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού του Εντουαρντ Φιλιπ και το κόμμα των κεντρώων του Φρανσουα Μπαιρου, ο οποίος όμως δεν φαίνεται κι εύκολη υπόθεση. 

Η σημασία τού, αν τελικά έχει ισχνή πλειοψηφία ο Μακρον, είναι μεγάλη. Κι αυτό διότι σε αυτήν την περίπτωση, σε κάθε νέο του νομοσχέδιο θα έχει ανάγκη των λίγων ψήφων που χρειάζεται για να περάσει το νομοσχέδιο από τα άλλα κόμματα, δεξιά η αριστερά. Που σημαίνει ότι το Γαλλικό κοινοβούλιο μετατρέπεται σε μόνιμο πολιτικό παζάρι για την επόμενη πενταετία. 

Αυτό οδηγεί σίγουρα σε τακτικές ή στρατηγικές, ανάλογα με την περίπτωση, υποχωρήσεις τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος θα χει λίγη ελευθερία και μεγάλη ακινησία στις αποφάσεις και στο αναγγελθέν πρόγραμμα του. 

Πρόκειται για σοβαρή ήττα Μακρον. 

Ακολούθησε την πολιτική της κουτοπόνηρης ατολμίας που ακολούθησε και στις προεδρικές εκλογές. Κρύφτηκε πίσω από τα διεθνή θέματα. Να όμως που η αριστερά ενώθηκε κι ας μην αύξησε τους ψήφους της. 

Έτσι απέναντι σε μια σταθερότατη Λεπεν που αύξησε για λίγο τα ποσοστά και τις έδρες της κι απέναντι σε έναν δημαγωγό της αριστεράς Μελανσον, ο Μακρον “ηττήθηκε” και τώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. 

Παρά τις εξυπνακίστικες προσπάθειες του να “κλέψει” το κοινό του Μελανσον (άνοιγμα σε πράσινους, οπισθοχώρηση στο θέμα των συντάξεων, αντικατάσταση του υπουργού Παιδείας), η ακόμη στην σκιά μόδας κάτω από το τραπέζι συμφωνίας με Μελανσον (κατηγορήθηκε από Λεπεν ότι συμφώνησαν να αλληλοστηρικτούν ώστε να μην έχει στο κοινοβούλιο ισχυρή ομάδα η Λεπεν), δεν τα κατάφερε. 

Ο αντι-μακρονισμος το έχω γράψει και πει πολλές φορές είναι ισχυρός στην Γαλλία. Έτσι θα δούμε πολλούς αντισημιτες – φιλοισλαμιστες (το κομμα CCIF) που στήριξαν τον υποψήφιο της αριστεράς να μπαίνουν στο κοινοβούλιο. Πρωτοφανές για Γαλλία. 

Τι μπορεί ίσως, έστω και την τελευταία στιγμή, λίγες μέρες πριν την τελική ψήφο της Κυριακής, να σώσει κάπως την κατάσταση; 

Ή να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, μιας κι η αποχή έφτασε το 53% περίπου ή ο Μακρον να επαναφέρει το “εκβιαστικο” γνωστό του δίλλημα της “χρήσιμης” ψήφου. 

Στην πρώτη περίπτωση μάλλον πιο δύσκολο γιατί η αποχή των Γάλλων κι ειδικά των νέων (70% των νέων) είναι πολιτική: είναι η αηδία τους για το όλο “διεφθαρμένο” πολιτικό σύστημα. 

Στην δεύτερη περίπτωση ίσως κάτι μπορεί να γίνει. 

Αλλά και πάλι θα εξαρτηθεί από την στάση του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (της παραδοσιακής γκωλικης παράταξης), η οποία όμως κινδυνεύει να εξαφανιστεί αν ταυτισθεί με τον Γάλλο πρόεδρο και την πολιτική του. 

Δύσκολα τα πράγματα. 

Θα κυβερνήσει στην πραγματικότητα με τους ψήφους του 13%των Γάλλων πολιτών, μιας και μετά το 53%της αποχής, με 13% μπορείς να έχεις έστω και σχετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Με τέτοια δεδομένα, ο Μακρον εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να βγει από την πολιτική κρυψώνα του και να αντιμετωπίσει επιτέλους τα προβλήματα κατά πρόσωπο. 

Αλλιώς η χώρα θα βυθιστεί σε χάος ακυβερνησίας.

Δεν θα μπορέσει να τα βάλει ο Γαλλος πρόεδρος, με μια αριστερά, η οποία πλέον ριζοσπαστικοποιηθηκε λόγω Μελανσον και με μια ισχυρή, αν και με λιγότερους βουλευτές Λεπεν, αν δεν τους αντιμετωπίσει και ιδεολογικά και με συγκεκριμένες προτάσεις στα καθημερινά προβλήματα των Γάλλων. 

Ήρθε η ώρα κ. Πρόεδρε. 

Βγείτε ως ώριμος κι υπεύθυνος πολιτικός. Δεν έχετε άλλη θητεία. Είστε ελεύθερος από μελλοντικές εκλογές.  Δώστε την μάχη που δεν δώσατε όλα αυτά τα χρόνια. Καλό θα κάνει σε εσάς, στην Γαλλία και την Δημοκρατία. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου