ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΛΑΝΤ Ή ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ;

Μοίρασε το

Ο  Μανουέλ Βαλς παρουσίασε τη νέα κυβέρνησή του, μετά την παραίτησή της κυβέρνησής στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η Γαλλία και η Ευρώπη έκπληκτες συνειδητοποιούν την πλήρη υποταγή της Γαλλίας στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση Βαλς προέκυψε μετά την καθίζηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η παραίτησή της ήρθε δύο ημέρες μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ (φωτο), ο οποίος σε συνέντευξή του στη Le Monde το Σάββατο υποστήριζε ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στραγγαλίζουν την ανάπτυξη.  «Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο.

[quote text_size=”small”]

Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη», είπε και εξήγησε «όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την Άγκελα Μέρκελ.

[/quote]

Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς». Και αφού ευχαρίστησε τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που «σπρώχνει προς την ίδια κατεύθυνση μ’ εμάς» είπε ότι «η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να φέρεται και να άγεται»…

Ο Μοντεμπούρ φαίνεται πως έχει κι άλλους υπουργούς στο πλευρό του, αλλά και ένα σοβαρό τμήμα του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος που δεν θέλουν να ακολουθήσουν τον αυτοκτονικό δρόμο του Ολάντ, δηλαδή την υποταγή στο Βερολίνο και την εφαρμογή περικοπών 50 δισ. ευρώ το 2015 από τις δημόσιες δαπάνες. Είναι προφανές ότι η παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης Βαλς, σηματοδοτεί την εκκαθάριση και άλλων υπουργών συνοδοιπόρων του Μοντεμπούρ.

Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Παρισιού, Κώστας Βεργόπουλος μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 (ηχητικό) για τη παραίτηση της γαλλικής κυβέρνησης είπε ευθέως ότι ουσιαστικά «η Γερμανία επέβαλε τη παραίτηση της γαλλικής κυβέρνησης».

Είναι σαφές πως ο Ολάντ και ο Βαλς χάρισαν ένα νέο τμήμα των Γάλλων εκλογέων στην κα Λεπέν του Εθνικού Μετώπου με αυτή τη βλακώδη κίνηση υποταγής. Πρόκειται για αυτοκτονία. Έδειξαν στους Γάλλους πόσο πολύ μετράει η γνώμη του Βερολίνου στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν όχι ότι η Γερμανία υπαγορεύει και την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι σοσιαλιστές έχουν μια λύση, να ξαναγυρίσουν εγκαίρως αριστερά και όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα, γαλλικά και ευρωπαϊκά. Ο Ολάντ και ο Βάλς δεν μπορούν, ούτε η Γαλλία μπορεί να περιμένει τις επόμενες εκλογές. Διαφορετικά έχουμε μπροστά μας ένα πιθανό θρίαμβο της Λεπέν με αστάθμητες συνέπειες για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Ο Μοντεμπούρ μπορεί; Ποιος ξέρει; Θα μπορούσε ίσως ο Ντομινίκ Στρος Καν. Μα μόλις πριν λίγες μέρες αναρωτιόμασταν Υπάρχει διαθέσιμος ντε Γκολ; 

Το άρθρο δημοσιεύεται και στο www.makisandronopoulos. blogspot.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου