Το πρότυπο Μακρόν υπό αμφισβήτηση

Ο Δημοσθένης Δαββέτας αμφισβητεί το πρότυπο Μακρόν. Μετά την αποκάλυψη ότι άνδρας της προσωπικής σου φρουράς, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό που ξυλοκοπούσε διαδηλωτή, στη Γαλλία προβληματίζονται με την αυταρχικότητα του Γάλλου προέδρου. new deal

Μοίρασε το

Ο Δημοσθένης Δαββέτας αμφισβητεί το πρότυπο Μακρόν. Μετά την αποκάλυψη ότι άνδρας της προσωπικής σου φρουράς, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό που ξυλοκοπούσε διαδηλωτή, στη Γαλλία προβληματίζονται με την αυταρχικότητα που επιδεικνύει ο νέος Πρόεδρος.


Πριν τις γαλλικες εκλογές ο Υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν ανάμεσα σε άλλα είχε βάλει προτεραιότητα, την επανίδρυση της “Δημοκρατίας παράδειγμα” και την επιστροφή της “ηθικής” στην Πολιτική Ζωή της χώρας.

Ταυτόχρονα υποσχόταν ότι αυτό θα ήταν και το πρότυπο του νέου τύπου Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Πρότυπο που ο ίδιος στήριζε και που η “νέα”Ευρώπη είχε ανάγκη για να προχωρήσει.

Όπως μια αγελάδα που δίνει μια κλωτσιά και ρίχνει το γάλα που παράγει, έτσι και ο Γάλλος Πρόεδρος εδώ και καιρό δίνει κλωτσιές και αναποδογυρίζει τις ιδέες που τον είχαν κάνει θελκτικό στον Γαλλικό λαό. Το πρόσφατο επεισόδιο με τον σωματοφύλακα του ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς αυταρχικών “Μοναρχικών” ενεργειών που ωθεί τους πολίτες να αμφισβητούν πλέον ανοικτά, κατά πόσον ο “νέος κόσμος “που μόνιμα επικαλείται ο Εμανουέλ Μακρον, είναι πραγματικά νέος ή είναι μια κακέκτυπη επανάληψη του παληού.

Οι εικόνες που δείχνουν τον υπεύθυνο της προεδρικής ασφαλείας, μεταμφιεσμένο σε αστυνομικό, να χτυπά αλύπητα διαδηλωτές την Πρωτομαγιά, εξέπληξαν και εξόργισαν τους Γάλλους που πιστεύσουν ακόμα στην αξία των θεσμών. Και ακόμα χειρότερα. Η σιωπή της εξουσίας και η απόπειρα συγκάλυψης του γεγονότος τους τρομάζει. Τους θυμίζει γνωστές παλιές μεθόδους που δεν τους αρέσουν. Και αναρωτιούνται εύλογα. Σε τι ωφέλησε η προεκλογική ρητορική του νυν Γάλλου προέδρου όταν αναφερόταν με έμφαση και υψηλούς τόνους στο ” φύγετε όλοι δεξιοί κι αριστεροί ” για να επέλθει “ανανέωση της Δημόσιας ζωής”; Που είναι η αλλαγή όταν καλύπτει ο Μακρόν ένανμπράβοτης νύχτας;

Πρότυπο Μακρόν

Όσοι ως τώρα πίστεψαν ότι ο Μακρονισμός θα έφερνε έναν νέο άνεμο και μια ανανέωση της πολιτικής ζωής βρίσκονται προ απογοητευσης. Είναι αντιμέτωποι με μια συνήθη δυσάρεστη από το παρελθόν πολιτική συμπεριφορά της εξουσίας. Υπέρβαση δικαιωμάτων, καταστρατήγηση νόμων, σκοτεινοί θάλαμοι αποφάσεων, παράλληλη αστυνομία, πριγκιπικά καπρίτσια. Όσοι πίστεψαν στην διαφάνεια και την γνησιότητα της νέας εξουσίας, η Δημοκρατία τους φαίνεται τώρα εύθραυστη. Φαντάζει εγκαταλειμμένη στα χέρια κάποιων περίεργων πολιτικών του Μακρονισμού. Με αμφισβητήσιμες ικανότητες που δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι βρίσκονται στο προεδρικό Μέγαρο.

Αυτός είναι λόγος για να πάρει τέτοιες διαστάσεις σήμερα αυτή η κρίση στην γαλλική κοινωνία. Το να γίνει λόγος για “λάθος” συνεργάτη δεν είναι αποδεκτή δικαιολογία. Γιατί τα λάθη των συνεργατών του Γάλλου Προέδρου βαρύνουν τον ίδιο που τους επέλεξε. Υπάρχει Πολιτική ευθύνη και αυτό έχει μεγάλη σημασία στην πολιτική ζωή της Γαλλίας. Και το γεγονός ότι η Γαλλική προεδρία προσπάθησε να καλύψει το γεγονός μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την πολιτική ευθύνη.

Για να μην πάψει να υπάρχει πλέον η εμπιστοσύνη στον Εμανουελ Μακρον οι συμπατριώτες του, με άρθρα, δηλώσεις, συζητήσεις και δημοσκοπήσεις, του ζητούν με άμεσες πράξεις κι ενέργειες του να δείξει ότι συμβάλλει στην επανενεργοποίηση των θεσμών. Και πάνω από όλα με την συμπεριφορά του, να δείξει ότι κατάλαβε σε βάθος τι συνέβη. Ότι κατάλαβε την ουσία της κρίσης που η απροσεξία ή ο ναρκισσισμός της εξουσίας του, δημιούργησαν.

Άλλωστε αν είναι να εξάγει αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης στην προσπάθεια Ευρωπαϊκής ανανέωσης καλύτερα να προσέξει. Γιατί δεν φαντάζει το πιο γοητευτικό στους Ευρωπαίους πολίτες.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Δημοσθένη Δαββέτα στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου