ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Μοίρασε το

Ο Βόλφραγκ Σόιμπλε επέβαλλε σ όλους τους ευρωπαίους την άποψη του: Δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητήσει την συνέχιση του Μνημονίου. Ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να υπογράψει ένα κείμενο-συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, το οποίο παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί. Το κείμενο αυτό αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, στην θέση του εμφανίστηκε ένα κείμενο-τελεσίγραφο: Ή ζητάτε παράταση του Μνημονίου ή τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Γ. Βαρουφάκης απέρριψε το τελεσίγραφο, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να κάνει ότι πρέπει ώστε να βρεθεί η μαγική λέξη για να προκύψει συμφωνία. Έγινε όμως σαφές ότι το Βερολίνο επιδιώκει:
1. Να απορρίψει κάθε συμφωνία η οποία θα έπληττε το κύρος της Γερμανίας, δηλαδή την ηγεμονική της θέση στην Ευρώπη.

2. Θα οδηγήσει σε ασφυξία ρευστότητας την Ελλάδα, πιθανώς σε έλεγχο των αποθεματικών των τραπεζών ώστε να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα δια της εσωτερικής κρίσης.

3. Θα επιβάλλει χάος και μια κυβέρνηση μαριονέτα στην Ελλάδα.

[quote text_size=”small”]

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το τελεσίγραφο των ευρωπαίων και στην πραγματικότητα του Βερολίνου, τονίζοντας ότι η ευθύνη για την κατάρρευση ανήκει στην γερμανική κυβέρνηση.

[/quote]

Το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου για το αδιέξοδο είναι: «Τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου. Όπως γίνεται αντιληπτό, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού.

Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει.

Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται».

Το δυστύχημα είναι πως όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αδυνατούν να αντισταθούν στην γερμανική ηγεμονική στάση, ακόμα και αυτές που βλέπουν ότι τα πράγματα οδηγούνται σε κρίση για ολόκληρη την Ευρώπη. Το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει μπροστά στην ηγεμονική αντίληψη του Βερολίνου.

[quote text_size=”small”]

Η Γερμανία δεν μπορεί να εμφανιστεί πως υπαναχώρησε μπροστά σε μια ελληνική κυβέρνηση. Αν κάποιος πρέπει να κάνει την «κωλοτούμπα» αυτός θα είναι η κυβέρνηση Τσίπρα.

[/quote]

Η Γερμανία δεν μπορεί να αποδεχθεί αλλαγή των όρων, ούτε να εγκαταλείψει όσες κυβερνήσεις υπάκουσαν πειθήνια στην πολιτική της λιτότητας. Ακόμα και αν αυτό έχει κόστος στην συνέχεια, το Βερολίνο φαίνεται έτοιμο να το «πληρώσει» παρά να τρωθεί το κύρος του. Πρακτικά το αδιέξοδο που δημιουργείται δημιουργεί κινδύνους για κάποιες οικονομικές συνέπειες. Όμως ο εκβιασμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Όχι μόνο για τι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να αθετήσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος του, αλλά γιατί τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν βγαίνουν. Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν ήδη γονατίσει, όπως και οι ελληνικές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος της κυβέρνησης αποσκοπούν στο να περισώσουν ότι μπορεί ακόμα να σωθεί. Η γερμανική επίθεση όμως δημιουργεί κινδύνους.

Υπάρχουν βεβαίως ακόμα ελπίδες στο να φτάσουμε την τελευταία ώρα σε μια κάποια συμφωνία. Οι επόμενες μέρες είναι κολασμένες.

Το κείμενο δημοσιεύεται στο www.omegapress.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου