Στα χνάρια του Αντενάουερ και του Ντε Γκωλ

Ο Γιώργος Ζερβάκης με αφορμή την επέτειο των 56 χρόνων από την Συνθήκη Φιλίας των Ηλυσίων που υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου 1963 ο Σαρλ Ντε Γκωλ και ο Κόνραντ Αντενάουερ, αναφέρεται στην ανανέωση της γαλλογερμανικής φιλίας σήμερα από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν new deal

Μοίρασε το

Ο Γιώργος Ζερβάκης με αφορμή την επέτειο των 56 χρόνων από την Συνθήκη Φιλίας των Ηλυσίων που υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου 1963 ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ Ντε Γκωλ και ο Γερμανός Καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ, αναφέρεται στην ανανέωση της γαλλογερμανικής φιλίας σήμερα από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν. Μια φιλία που εξασφάλισε την μακρότερη περίοδο ειρήνης στην Ευρώπη.


Στις 22 Ιανουαρίου 2019, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, θέτουν τις υπογραφές τους στην συμφωνία που έρχεται να ανανεώσει την προ 56 ετών Συνθήκη Φιλίας των Ηλυσίων, που υπέγραψαν δυο μεγάλοι Ευρωπαίοι Ηγέτες.  Ο Γάλλος Πρόεδρος Σάρλ Ντε Γκώλ και ο Γερμανός Καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ, στις 22.1.1963. Με την ιστορική αυτή συνθήκη, οικοδομήθηκαν σταθερά θεμέλια φιλίας και συνεργασίας, ανάμεσα στις δυο αυτές χώρες, οι οποίες είχαν μια μακραίωνη αντιπαλότητα. Η γαλλογερμανική φιλία και συνεργασία προσδιόρισε την πιο μακρά περίοδο ειρήνης στην ήπειρο μας. Μια Ευρώπη που γνώρισε στα εδάφη της δυο καταστροφικούς πολέμους. Με εκατόμβες εκατομμυρίων νεκρών, διαλυμένες οικονομίες και υποδομές και στις δυο πλευρές του ποταμού Ρήνου.

Σήμερα, σε μια Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με την επανεμφάνιση εθνικισμών, που νέες δημαγωγίες απειλούν την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, η Ιστορία μας τροφοδοτεί με τα επιτεύγματα της. Γιατί η Συμφωνία των Ηλυσίων, ήταν ένα μεγάλο βήμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας, έχοντας περάσει 20 χρόνια από την συμμαχική νίκη και την ήττα του ναζισμού. Το ιστορικό πολιτικό θάρρος των δυο ηγετικών προσωπικοτήτων, κατέδειξε σε όλη την Ευρώπη την αναγκαιότητα για ένα καλύτερο και ειρηνικό μέλλον. Για μια Ευρώπη που διδάσκεται από τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος της.

Γεγονότα όπως η Συνθήκη των Ηλυσίων εκπέμπουν ένα δημοκρατικό μήνυμα που αφορά όλη την μεταπολεμική διαδρομή της Ευρώπης. Το μήνυμα όμως αυτής της συμφιλίωσης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα που η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μείζονες προκλήσεις. Επίκαιρο γιατί η συνεννόηση, η ειρήνη και η συνεργασία, δημιουργούν ωφέλη για όλη την Ευρώπη. Επίκαιρο γιατί σήμερα στην Ευρώπη δεν μπορούν να επανέρχονται ανιστόρητες προκαταλήψεις από ένα σκοτεινό παρελθόν.  Προκαταλήψεις που υπονομεύουν την προσπάθεια για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Στα χνάρια του Αντενάουερ και του ντε Γκωλ

Το παράδειγμα του κοινού οράματος και του βηματισμού των Αντενάουερ και Ντε Γκώλ, μας δείχνει έναν δρόμο. Μια και μόνη κατεύθυνση. Ότι το πεπρωμένο μας στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η ύπαρξη πολιτικής βούλησης στην κατεύθυνση μιας διαρκώς ενοποιούμενης Ευρώπης, ενός χώρου διασφάλισης της ειρήνης, της δημοκρατίας, των αρχών και των αξιών που διέπουν το κοινοτικό οικοδόμημα.

Σήμερα, στην επέτειο του ιστορικού επιτεύγματος Ντε Γκώλ και Αντενάουερ, οφείλουμε να ανατρέξουμε στην αντίληψη του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος.

Με πίστη στο όραμα που διατύπωσε την 9η Μαίου 1950, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών. “Η ένωση των ευρωπαϊκών εθνών προαπαιτεί την εξάλειψη της προαιώνιας αντιπαλότητας μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το εγχείρημα που αρχίζει πρέπει να περιλαμβάνει πρωτίστως την Γερμανία και την Γαλλία”, έλεγε ο Ρομπέρ Σουμάν

Τα διακυβεύματα του σήμερα έχουν την ίδια αξία και σημασία για την Ευρώπη, όπως και τότε. Μια Ευρώπη που αγωνίζεται για τα επόμενα βήματα ενοποίησης της. Που εμβαθύνει στις κοινές αρχές και αξίες της, προχωρώντας στην πολιτική της ενοποίηση, δίνοντας νέες ελπίδες στους λαούς της.

Στέλνοντας ένα μήνυμα δημοκρατικής κοινής πορείας, δημιουργώντας ακόμα πιο ισχυρά θεμέλια για μια πιο λειτουργική, συνεκτική, καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου