ΠΩΣ Ο ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ

Μοίρασε το

Ο «Ευρωπαικός Μονόδρομος» του φιλελευθερισμού, που έδειξε η Άγγελα Μέρκελ  ανέδειξε  τις  ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, που καταλαμβάνουν 228 έδρες στο ΕΚ, 70 έδρες δηλαδή περισσότερες από το 2009, που ισοδυναμεί με το 30%, αλλά και τις ακροδεξιές  συμμαχίες, σε όλη την Ευρώπη, κατά την πρόσφατη αναμέτρηση των Ευρωπαικών Εκλογών.

Επιπλέον υπάρχουν και οι «ανένταχτοι»,  που δεν ζητούν αποχώρηση από την ΕΕ, αλλά έχουν ευρωσκεπτικιστικά στοιχεία και δεν προσμετρήθηκαν στους εκπεφρασμένους ευρωσκεπτικιστές. Σε αυτούς ανήκει το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο, που υπόσχεται δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ, καθώς και η γερμανική Χριστιανική Κοινωνική Ενωση (CSU), το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, που εκφράζεται κατά των μεταναστών αλλά και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών.

Ο ευρωσκεπτικισμός λοιπόν, έχει αποκτήσει  στοιχεία χιονοστιβάδας,  γιατί  δεν είναι μόνο η κοινωνική και οικονομική αβεβαιότητα, που προέτρεψε πολλούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν αυτά τα κόμματα, αλλά η  λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ, που καταστρατηγεί κάθε έννοια αναπτυξιακής πολιτικής και διεισδύει με βία στα εσωτερικά της κάθε χώρας. Ψέγεται δηλαδή όχι μόνο το αποτέλεσμα, η οικονομική δυσπραγία αρκετών χωρών, αλλά και η πρόθεση άσκησης της λανθασμένης  πολιτικής,  απέναντι στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης, από πλευράς της κεντρικής διοίκησης της Ευρώπης.

Η επικράτηση της Χριστιανικής Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ, ως το μεγαλύτερο μπλοκ του ΕΛΚ, η επικράτηση του ΜατέοΡέντζι, ως το μεγαλύτερο μπλοκ των Σοσιαλιστών, την ίδια στιγμή, που η Γαλλία ανέδειξε πρώτο το ακροδεξιό  κόμμα της Μαρί Λεπέν, παρουσιάζει επίσης την πρωτοφανή συνύπαρξη,  εντελώς ετερόκλητων  στοιχείων στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαικής  Ένωσης, ως γέννημα της στείρας πολιτικής  Μέρκελ.

[quote text_size=”small”]

Τραγική ειρωνεία, η αλαζονική δήλωσή της Μέρκελ, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, ότι δεν θα δεχθεί την μετατροπή της ΕΕ, σε «κοινωνική ένωση», την ίδια στιγμή, που οι πολίτες, σε όλη την Ευρώπη, ήταν αποφασισμένοι, να στείλουν το μήνυμα απόρριψης της ισχύουσας Ερωπαικής πολιτικής και διοίκησης, στη Ευρώπη, καθώς και ισχυρό μήνυμα δυνητικής τιμωρίας στις Εθνικές Κυβερνήσεις, που υπακούουν στις άνισες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της Ευρώπης.

[/quote]

Αγγλία , Γαλλία, Ιταλία, ζητούν κοινωνικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, καθώς δεν μπορούν να αγνοήσουν τα κελεύσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, και τις κοινωνικές εκρήξεις που αναμένεται να έρθουν, αν δεν αλλάξει η κεντρική Ευρωπαική πολιτική. Μόνο στην Ελλάδα, το κλίμα παραμένει «πανηγυρικό», στην πρόσφατα ανασχηματισμένη  Κυβέρνηση, η οποία είναι πλήρως υποταγμένη χωρίς διεκδικητική ισχύ, απέναντι στην πολιτική οικονομικής και κοινωνικής αφαίμαξης της Άγγελα Μέρκελ , και έχει αγνοήσει το πολιτικό μήνυμα των Ευρωεκλογών, όπου η δημοτικότητα της Ευρωπαικής ηγεσίας στην Ελλάδα καταγράφει ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα  με το Ευρωβαρόμετρο,παρατηρείται σοβαρή «κρίση εμπιστοσύνης», απέναντι στη ΕΕ. Οι τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, εμφανίζουν ακόμη χαμηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης στην ΕΕ, σήμερα, ενώ τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στην ΕΕ, δείχνουν οι Έλληνες, που από +25% το 2007, πέφτει σήμερα, κάτω από το -60%. Ακολουθεί η παραδοσιακά ευρωπαϊστική Ισπανία, που από άνω του +40% εμπιστοσύνη το 2007, έπεσε σήμερα ,κάτω από το -50%.Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (66%) θεωρούν, ότι η φωνή τους δεν εισακούγεται στην ΕΕ, ενώ Ελλάδα και Κύπρος κατέχουν τα πρωτεία , με  86% των πολιτών τους, να πιστεύει ότι ο λόγος του δεν εισακούγεται στην ΕΕ.

Κοινή συνισταμένη όλων η οικονομία, καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί η οικονομική κατάσταση (48%), κατόπιν η ανεργία (38%) και μόνο 10% η μετανάστευση.

Στην ερώτηση ποιος μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει την κρίση, το 22% των Ευρωπαίων απαντά η ΕΕ,  ενώ το 21% οι εθνικές κυβερνήσεις και μόλις το 13% απαντά το ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ευθύνες και λύσεις  αναζητώνται  ταυτόχρονα, από την ΕΕ, συνδυαστικά με τις Εθνικές κυβερνήσεις και ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ… γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει το λαό…

Ήταν σαφώς αναμενόμενο λοιπόν, ο ευρωσκεπτικισμός, να πρωταγωνιστήσει στις πρόσφατες Ευρωεκλογές , αφού η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, έχει πλέον λάβει τη μορφή    αμφισβήτησης  της νομιμοποίησης για το σύνολο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ως θεσμού.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει, πως η ΕΕ δεν θα τους προσφέρεικαμία προστασία, απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, ενώ παίρνει αποφάσεις, στις οποίες οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν έχουν κανένα λόγο…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.nobile.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου