ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ

Μοίρασε το

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν κρέμεται μόνο σε μία κλωστή από τις δικές μας πράξεις ή παραλείψεις, αλλά και από απρόβλεπτα διεθνή γεγονότα.

Η ελληνική οικονομία έχει εξαντλήσει κάθε μαξιλάρι προβλέψεων και αντοχών. Η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση της ζήτησης, η πλήρης έλλειψη επενδυτικών πρωτοβουλιών, η ανάλωση αποταμιεύσεων προηγουμένων ετών, είναι τα πιο κύρια χαρακτηριστικά της καθημερινής οικονομικής ζωής στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να ευχόμαστε ή καλύτερα να προσευχόμαστε, να μη συμβεί κανένα έκτακτο παγκόσμιο γεγονός το οποίο να έχει εισαγόμενες επιπτώσεις στην Ελλάδα που μπορεί να την αποτελειώσουν.

Μία από αυτές τις ενδεχόμενες εισαγόμενες εξελίξεις έχει να κάνει με το πετρέλαιο. Κάποιοι αναλυτές είπαν ότι «το πετρέλαιο μπορεί να είναι μία νέα παγκόσμια κρίση σαν την ελληνική».

Οι σχεδιασμοί των ελέγχων του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η εμπλοκή Αμερικανών και Ισραηλινών στα ενδεχόμενα μέτρα εναντίον του έχουν άμεση επίπτωση πάνω στα νεύρα των επενδυτών. Πέρυσι ξεκίνησαν αυξητικές τάσεις τιμών λόγω Τυνησίας και Λιβύης. Στα τέλη του περασμένου χρόνου η τιμή του πετρελαίου brent ήταν περίπου $ 90 ανά βαρέλι. Σήμερα κινείται πολύ πάνω από τα 120 δολάρια. Σε μεγάλο μέρος η αύξηση αυτή οφείλεται στην παγκόσμια ύφεση και στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, αλλά εξίσου συμβάλλει και το μπαρούτι που μυρίζει γύρω από το Ιράν. Στις τιμές αυτές η ανθρωπότητα έχει ξαναβρεθεί, και μάλιστα με προβλέψεις 200 δολαρίων ανά βαρέλι. Τότε όμως, πριν 3-4 χρόνια, οι συνθήκες ανάπτυξης ήταν διαφορετικές. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα ήταν ένα γεγονός μη αναμενόμενο. Η κατάρρευση της ζήτησης τον περασμένο χρόνο συνέβαλε σημαντικά στις τάσεις ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Πριν μόλις μερικά χρόνια η τιμή του πετρελαίου ήταν συναρτημένη με την αναπτυξιακή απόδοση των ΗΠΑ και μερικών ακόμη αναπτυγμένων χωρών. Τώρα στον χορό έχουν μπει και οι οικονομίες της Κίνας και των άλλων BRICS, κυρίως χάρη στα τεράστια έργα υποδομών που εκτελούνται σε αυτές. Κατά τους αναλυτές, οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου οφείλονται όχι μόνο στις εξελίξεις γύρω από το Ιράν (τον φόβος συγκρούσεων και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου από ενδεχόμενες κυρώσεις), αλλά και στις ανεπιτυχείς προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστρέψει την υφεσιακή τάση της δικής της οικονομίας.

Μία ενδεχόμενη εκτροπή των γεγονότων και μία πορεία της τιμής του πετρελαίου προς τα 200 δολάρια το βαρέλι θα στείλει την παγκόσμια οικονομία σε μία νέα δίνη ύφεσης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς θα συμβεί στην ελληνική περίπτωση, αφού περιθώρια ελιγμών δεν υπάρχουν πλέον καθόλου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου