ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Μοίρασε το

Αμερικάνος ιστορικός είπε “Δεν χρειάζεται να προβαίνουμε σε μεγάλες, ηρωικές πράξεις για να συμμετέχουμε στη διαδικασία της αλλαγής. Μικρές πράξεις, όταν πολλαπλασιάζονται από εκατομμύρια ανθρώπους, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”.

Σήμερα νιώθω ότι ανήκω κι εγώ σε μια νέα Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ένωση λαών, εθνών και ανθρώπων. Ναι, σήμερα είμαι Ελληνίδα και ευρωπαίος πολίτης με ταυτότητα και έθνος. Ο κόσμος αποκτά στόχο και σκοπό εκφράζοντάς τους μέσα από τον ίδιο του τον εαυτό και όχι πια μέσα από αντιπροσώπους. Αλλάζουμε τους εαυτούς μας και αλλάζουμε τον κόσμο. Ο Τολστόι είπε πως όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του. Σήμερα, πιστεύω ότι κάνει λάθος. Σήμερα, νιώθω ότι είμαστε -έστω και λίγο- αλλαγμένοι σε σχέση με χθες και ότι κάναμε ένα -έστω και μικρό- βήμα για να αλλάξουμε τον κόσμο. Για μένα σήμερα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι αυτή που ζήσαμε όλοι μας χθες.

Γερμανός γνωμικογράφος είπε “Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα θα διορθωθούν αν αλλάξουν. Είμαι σίγουρος όμως ότι για να διορθωθούν, πρέπει να αλλάξουν”.

Τι όμως πραγματικά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι σημαίνει; Διάβαζα στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Ε.Ε.: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να τεθεί τέλος στους συχνούς και αιματηρούς πολέμους μεταξύ των γειτονικών χωρών που κατέληξαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο… Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια μοναδική μορφή οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ 27 ευρωπαϊκών χωρών. Εδώ και μισό αιώνα μάς προσφέρει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία, συμβάλλει στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, δημιούργησε ένα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και οικοδομεί βήμα-βήμα μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά όπου οι πολίτες, τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια κυκλοφορούν μεταξύ των κρατών μελών ελεύθερα όπως στο εσωτερικό μίας χώρας.”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα όπως τη βλέπω εγώ, είναι λίγο διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν. Τα κατάφεραν! Πόλεμοι μεταξύ των γειτονικών χωρών σταμάτησαν. Άρχισαν όμως οι πόλεμοι σε άλλες χώρες που βρίσκονται πιο μακριά, σε άλλη ήπειρο. Πίστευα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί το πνεύμα της ειρήνης και της ομόνοιας μεταξύ των λαών γενικότερα και ασχέτως με την τοποθεσία τους. Αλλά τελικά ειρήνη και ομόνοια είναι μόνο στάσεις του Αθηναϊκού τρένου.

Σήμερα, ο όρος “Ευρωπαϊκή Ένωση” συγχέεται με την Γερμανία, οι όροι “σταθερότητα και ευημερία” συγχέονται με την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας. Κάποιοι φοβήθηκαν με την είσοδο του ενιαίου νομίσματος την παγκοσμιοποίηση και την απώλεια των εθνικών ταυτοτήτων. Σήμερα, μετά το πέρας 50 περίπου χρόνων από την δημιουργία της Ευρωπαϊκής ένωσης, υπάρχει η λεγόμενη ευρωποίηση. Η ασυδοσία και η σύγχρονη δικτατορία επιβάλλεται μέσα από τη μάσκα της σύγχρονης και φιλελεύθερης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η “νέα τάξη των πραγμάτων” όπως ονομάζεται φαίνεται να βρίσκει αντίθετους τους λαούς της Ενωμένης Ευρώπης. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση τι είναι πραγματικά; Ένωση Ευρωπαίων Πολιτικών ή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνών -όχι κρατών, αφού σύμφωνα με το λεξικό μου (Τεγόπουλος-Φυτράκης 1993) κράτος σημαίνει δύναμη, ισχύς, κυβέρνηση κάθε χώρας); Δεν γνωρίζω αν η σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτή που οραματίστηκαν οι δημιουργοί της. Ίσως και να είναι. Ως καλόπιστη θέλω να πιστεύω πως δεν ήταν αυτό το όνειρό τους. Θεωρώ πως η πραγματική έννοια της Ε.Ε. έχει πλέον χαθεί.

Άρα η Ελλάδα και οι υπόλοιπες 26 χώρες δεν ανήκουν σε μια ένωση εθνών, πολιτισμών, πολιτικών πεποιθήσεων και οικονομικών συνεργασιών, αλλά σε μια ένωση μόνο του πολιτικού κόσμου και των οικονομικών και εμπορικών κολοσσών; Δε ξέρω, πάντως από χθες κάτι αλλάζει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου