ΟΤΑΝ ΦΛΕΓΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ…

Μοίρασε το

Τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης, είχαν ως κίνητρο τα μέτρα λιτότητας που προσπάθησε να επιβάλλει η κυβέρνηση του Βελγίου, με ινστρούκτορα πάντα την Ευρωπαική Επιτροπή.

Η διατήρηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών ανάλογα με τον πληθωρισμό, των υφιστάμενων ορίων συνταξιοδότησης και γενικότερα του κράτους πρόνοιας, ήταν τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών, ο αριθμός των οποίων αξιολογήθηκε ως εξαιρετικά μεγάλος, με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα του Βελγίου.

[quote text_size=”small”]

Η διαδήλωση αυτή, στην οποία συμμετείχαν 130 χιλιάδες άτομα και χαρακτηρίσθηκε “ιστορική”, γιατί ξεπέρασε σε συμμετοχή ακόμη και τις διαδηλώσεις του 2011 και 2013, αποτελεί το προοίμιο της αντεπίθεσης που ανακοίνωσαν τα συνδικάτα στις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που προβλέπουν περικοπές δαπανών ύψους 11 δις ευρώ, τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση συνασπισμού του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

[/quote]

Μπαράζ απεργιών αναμένεται με διάφορους κλάδους πρωταγωνιστές τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τη γενική, εθνική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.

Τα συνδικάτα, αλλά και τα σοσιαλιστικά και οικολογικά κόμματα, όπως και η άκρα αριστερά, καταγγέλλουν κυρίως την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το 2015 ένα μέτρο που ίσχυε ως τώρα στο Βέλγιο, βάσει του οποίου οι μισθοί και τα κοινωνικά επιδόματα ακολουθούν αυτόματα, ως πρέπει δηλαδή, την αύξηση του κόστους ζωής.

Η μακροχρόνια πολιτική κρίση, ως προιόν του υψηλού δημόσιου χρέους , οδήγησε τη χώρα πρόσφατα σε κυβέρνηση που δεν αποτελεί αντιπροσωπευτική αρχή της πλειοψηφίας του τόπου , καθώς είναι κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ορκίστηκε πρωθυπουργός στις αρχές Οκτωβρίου, ετέθη επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία συμμετέχουν ένα γαλλόφωνο κόμμα, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, και τρία φλαμανδικά κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα: το εθνικιστικό Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του Μπαρτ Ντε Βέβερ, οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες του CD&V και οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι.

Οι ευλογίες που πήρε από την κεντρική διοίκηση της Ευρώπης, αποσκοπούσαν στο να μπει σε εφαρμογή η γενικότερη πολιτική λιτότητας, μέσω μνημονίων, όπως και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το εθνικό χρέος της χώρας να εκτιναχθεί στο 104,5% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προιόν) της.

[quote text_size=”small”]

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος μεταξύ όλων των χωρών, όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της ΕΕ των 28 κρατών, το απόκτησαν οι χώρες του ευρώ που βρίσκονται υπό μνημονιακό καθεστώς.

[/quote]

Σήμερα έρχεται να προστεθεί σε όλα αυτά, το μεγαλύτερο κοινωνικό χρέος που έχει δημιουργηθεί, από τις ίδιες χώρες προς τους πολίτες τους, ως συνεπαγόμενη ενέργεια πάλι από τις πολιτικές του μνημονίου.

Η αυτόματη δράση- αντίδραση, που προκαλείται από τις πρόχειρες πολιτικές λιτότητας, που δεν αντιστοιχούν τα εισοδήματα με το κόστος ζωής, θα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα, την καταστρατήγηση του ίδιου του θεσμού της Ενωμένης Ευρώπης, καθώς δεν διαφυλάσσεται η οικονομική και κοινωνική ειρήνη, που αποτελούν προυποθέσεις για την αναπτυξιακή ευημερία των λαών που εντάσσονται στην Ενωμένη Ευρώπη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου