ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Μοίρασε το

του Ν.Κ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά ήρθαν για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσουν ότι, σε μία περίοδο που η Ελλάδα δίνει μάχη επιβίωση και πρέπει να κάνει αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, η εθνική στρατηγική για τον ρόλο της χώρας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, βάζοντας σε κίνδυνο επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας στην πρόσφατη απόφαση της κοινοπραξίας του Shah Deniz, (σημ: διαχειρίζεται το ομώνυμο κοίτασμα στο Αζερμπαϊτζάν και σχεδιάζεται να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο τις Ευρωπαϊκές αγορές), να αποκλείσει τον αγωγό ITGI (κοινό project ΔΕΠΑ και ιταλικής Edison), από τα επόμενα στάδια των διαπραγματεύσεων για το έργο μεταφοράς του αερίου.

Όπως φαίνεται ούτε η απόφαση της κοινοπραξίας SD και οι προεκτάσεις της δεν αφύπνισε την πολιτική ηγεσία να επανασχεδιάσει την εθνική στρατηγική. Αντιθέτως, οι Έλληνες ιθύνοντες επιμένουν να την υποστηρίζουν ποντάροντας στον αγωγό ITGI, ο οποίος αποκλείστηκε επειδή περιβάλλεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Η απόφαση της κοινοπραξίας SD (που θα αποφασίσει σε ποιον θα αναθέσει το έργο) ήταν σαφής. Προκρίνοντας στα επόμενα στάδια της αξιολόγησης τρεις άλλους αγωγούς, τον επίσης ελληνικού ενδιαφέροντος TAP που διέρχεται από τη χώρα μας και τους αγωγούς Nabucco και SEEP, που ακολουθούν βορειότερη διαδρομή γα να φτάσουν στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ελλάδα, η κοινοπραξία έθεσε τον ITGI τύποις και ουσιαστικά εκτός συναγωνισμού.

Η απόφαση αυτή που κατά την ομολογία της ίδιας της κοινοπραξίας είναι οριστική και αμετάκλητη, στηρίχτηκε σε τεχνικο-οικονομικά κριτήρια, με βάση τα οποία ο ITGI κρίθηκε ανεπαρκής και λιγότερο κατάλληλος για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου. Παρά ταύτα, η Αθήνα ταυτίζει την εθνική στρατηγική της με τον ITGI, όχι μόνο διακηρύσσοντας ότι ο αγωγός συνεχίζει να διεκδικεί ενεργά τη μεταφορά του αζέρικου αερίου, αλλά και προβάλλοντας τον ως το μέσο που μπορεί να διοχετεύσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη φυσικό αέριο από τη Βόρεια Αφρική, τα νέα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στα ανοιχτά της Κύπρου και του Ισραήλ, ακόμη και τα πιθανά κοιτάσματα που μπορεί να έχει η Ελλάδα.

Ο ρόλος που σχεδιάζεται για τον αγωγό ITGI μπορεί να είναι καθ’ όλα αγαστός, όμως δεν βασίζεται καθόλου στην πραγματικότητα την οποία η χώρα καλείται τώρα να διαχειριστεί. Η εθνική στρατηγική, από την οποία κρίνονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων, δεν μπορεί να χαράσσεται με βάση ευσεβείς πόθους. Οι εξελίξεις στον ενεργειακό στίβο είναι υπαρκτές και ραγδαίες. Επιτάσσουν αλλαγή πλεύσης και μία νέα στρατηγική που θα διέπεται από ρεαλισμό.

Αναδημοσίευση από ΧΡΗΜΑ plus

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου