ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΡΙΑΣ

Μοίρασε το

Κανέναν από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη για την εν πλω καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014, δεν φάνηκαν να πείθουν οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) των Ηνωμένων Εθνών.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδης Τσατσάκης, εκπρόσωποι των οργανώσεων Greenpeace και WWF καθώς και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Οι εκπρόσωποι του OPCW, Dominique Anelli , Dr. Ralf Trapp και Michael Luhan μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη άφησαν να εννοηθεί πως η καταστροφή των χημικών όπλων αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο, εάν δεν προκύψουν περαιτέρω καθυστερήσεις μεταφοράς από πλευράς Συρίας. Αυτό σημαίνει πως θα συμπέσει χρονικά η καταστροφή των χημικών με την περίοδο τουριστικής αιχμής στις χώρες της Μεσογείου!

[quote text_size=”small”]

Σχετικά με το σημείο καταστροφής, παραμένει «επτασφράγιστο μυστικό» αν και πιθανολογείται ότι γίνει μεταξύ Σικελίας και Κρήτης, στη λεγόμενη «αβυσσαλέα πεδιάδα του Ιονίου».

[/quote]

Οι Έλληνες εκπρόσωποι περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων, ζήτησαν πρωτίστως διευρυμένες πληροφορίες από τον OPCW σχετικά με τους συγκεκριμένους όρους ασφαλείας που θα τηρηθούν κατά τη διαδικασία καθώς και τις ακριβείς ποσότητες και τύπους χημικών. Εκείνο που τονίστηκε ήταν και το ενδεχόμενο να συμβεί κάποιο ατύχημα ή αστοχία κατά τη διάρκεια της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων, κάτι που θα επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Σημειώνεται πως ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συντελεστεί εν πλω, παρόμοια επεξεργασία χημικών σε τόσο μεγάλες ποσότητες.

Οι εκπρόσωποι του OPCW ανέφεραν ότι ο Οργανισμός δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος και πως η αρμοδιότητα αυτή, ανήκει αποκλειστικά στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Όπως σημείωσε ωστόσο η διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κα Αναστασία Μήλιου, «αποτελεί σχήμα οξύμωρο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων να δίνει διαβεβαιώσεις ασφαλείας από τη μία, ενώ από την άλλη να δηλώνει απλός παρατηρητής»!

Η τηλεδιάσκεψη δεν κάλυψε πολλά από τα ερωτήματα των συμμετεχόντων, όπως το γιατί επιλέχθηκε η Μεσόγειος – μία τόσο ευαίσθητη ημικλειστη θάλασσα, γιατί οι χώρες της Μεσογείου που θα δεχθούν τις επιπτώσεις μιας πιθανής περιβαλλοντικής καταστροφής δε συμμετέχουν στη δράση ούτε ως παρατηρητές και το κυριότερο, ποιος θα αναλαμβάνει πλήρως και στο σύνολό της την ευθύνη πιθανού ατυχήματος κατά την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου