ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ…ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μοίρασε το

Οι επίσημες επαφές της Τρόικας με τις κυπριακές Αρχές άρχισαν την Τρίτη 03/07/2012 και θα είναι χωρισμένες σε τρεις ενότητες, στα ευρύτερα μακροοικονομικά, τα δημοσιονομικά και τα χρηματοοικονομικά θέματα. 

Είχε, επί τούτου, δημιουργηθεί μια Υπουργική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Υπουργούς (1) Οικονομικών Βάσο Σιαρλή (2) Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους (3) Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη (4) τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη και (5) τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου.

Έτσι, διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν φαινόμενα όπως  υπουργοί – και μάλιστα αρμόδιοι – να δηλώνουν αργότερα πως δεν είχαν διαβάσει το κυπριακό μνημόνιο!

Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα ακόμη προσπαθούμε, μετά από πάροδο περίπου 2,5 ετών, να δημιουργήσουμε κάποιου είδους παρόμοια επιτροπή σήμερα!
Όπως διαφαίνεται, δεν πρόκειται να σερβιριστεί ένα μνημόνιο, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί άρον – άρον! Απεναντίας εκείνο που συμβαίνει στην Κύπρο είναι ότι…..γίνεται διεξοδική και έντονη διαπραγμάτευση.
Ντέλια Βελκουλέσκου.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στην επικεφαλής της Τρόικας στην Κύπρο Ντέλια Βελκουλέσκου και της υπουργού Εργασίας, Σωτηρούλας Χαραλάμπους   υπήρξε, κάποια στιγμή, έντονη λεκτική διαμάχη σχετική με τα μέτρα που θα παρθούν στην Κύπρο!
Συγκεκριμένα όταν η  κ. Βελκουλέσκου τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν σοβαρές μειώσεις στις κρατικές δαπάνες,……προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υπουργού Εργασίας, Σωτηρούλας Χαραλάμπους η οποία απάντησε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για τόνωση της ανάπτυξης και πως ο λόγος που η Κύπρος είναι γεμάτη από ξένους εργάτες και ειδικώς Ρουμάνους είναι ακριβώς τα μέτρα λιτότητας που λήφθηκαν στην Ρουμανία!…..και σε άλλες χώρες!
Συνάντηση με τις συντεχνίες

Κόκκινη γραμμή για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αποτελεί η ΑΤΑ στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικας. Προειδοποιούν μάλιστα ότι θα προκληθεί εργατική αναταραχή εάν δεν διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος.

Κλιμάκιο της Τρόικας συναντήθηκε με τις ηγεσίες της ΠΑΣΥΔΥ, της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως και ο βοηθός ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτήρης Φελλάς αποκάλυψαν ότι η Τρόικα ζητεί περικοπές σε όλο το φάσμα των δημοσίων οικονομικών.
Οι συντεχνιακοί ηγέτες συνέστησαν ωστόσο υπομονή έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και οριστικοποιηθούν οι όροι του Μνημονίου. Μία «τακτική» διαπραγμάτευσης που αξίζει να σημειωθεί!
Οι Τροϊκανοί έκαναν σαφή τη θέση τους απέναντι στις συντεχνίες ότι πρέπει να καταργηθεί η ΑΤΑ, να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, να μειωθεί το λειτουργικό κόστος στον δημόσιο τομέα και να ληφθούν διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα.
Οι εκτιμήσεις της Τρόικας είναι ότι η ύφεση βαθαίνει και πως η δημοσιονομική τρύπα για το 2012 – 2013 θα είναι της τάξης του €1 δις.
Συνάντηση με τους εργοδότες

Κλιμάκιο της Τρόικας συναντήθηκε και με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Εκ μέρους του ΚΕΒΕ ο Μάριος Τσιακκής δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζήτησαν και πάλι να ακούσουν τις θέσεις της εργοδοσίας χωρίς να τοποθετηθούν οι ίδιοι. Πρόσθεσε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις τόνισαν εκ νέου την ανάγκη λήψης διαρθρωτικών μέτρων.
Ωστόσο ο κ. Τσιακκής διατύπωσε την εκτίμηση ότι το μέγεθος και το κόστος λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας και η διαχείριση στους ημικρατικούς οργανισμούς θα είναι από τα θέματα που θα αγγίξει η Τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Στο μικροσκόπιο και η ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών

Ένα – ένα ανοίγει τα χαρτιά της η Τρόικα, επεκτείνοντας σε όλο το φάσμα της κρατικής μηχανής τις απαιτήσεις της για μέτρα. Έθεσαν ευθαρσώς θέμα ιδιωτικοποίησης τριών ημικρατικών. Της ΑΗΚ, της CYTA και της Αρχής Λιμένων.

Χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA κ. Στάθης Κιττής δήλωσε, μετά τις πρώτες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ότι έχουν αναλυθεί στους εκπροσώπους της τα μεγάλα οφέλη για το κράτος και τους πολίτες, από το γεγονός ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών είναι κερδοφόρος δημόσιος οργανισμός.
Ανέφερε ότι το κράτος ωφελήθηκε με 600 εκατομμύρια ευρώ από τη CYTA, προσθέτοντας ότι ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους της Τρόικας κατά πόσον το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ένα χρόνο!…..και απάντησε επί λέξει ότι «εδώ είναι Κύπρος και όχι Ηνωμένες Πολιτείες»!!
Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο, το ετήσιο όφελος του κράτους από τη λειτουργία της CYTA, ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Κιττής εξήγησε επίσης, ότι το ταμείο συντάξεων του προσωπικού της CYTA είναι μια ιδιάζουσα, όπως την χαρακτήρισε, περίπτωση, και δεν ανήκει στο κράτος. Ανέφερε, επιπλέον, ότι το κλιμάκιο της Τρόικας ενημερώθηκε και για το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εισηγηθεί ορισμένες διαφοροποιήσεις στο νομικό καθεστώς της CYTA.
ΓΕΝΙΚΑ οι θέσεις της Τρόικας δεν περνούν χωρίς έντονες διαπραγματευτικές αντιδράσεις. Από πλευράς Κυβέρνησης έχουν προκαθοριστεί ουσιαστικά κόκκινες γραμμές!……και για όλες τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου