ΚΑΙ Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Μοίρασε το

Παραμονές προεδρικών εκλογών στην Κροατία και η απογοήτευση είναι διάχυτη στους πολίτες της. Δεκαοκτώ μήνες μετά την ένταξη της στην Ευρωπαική Ένωση (που πραγματοποιήθηκε 1, Ιουλίου 2013) και η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση. Φαβορί των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην Κροατία, η οποίες θα λάβουν χώρα την Κυριακή στις 28 Δεκεμβρίου, θεωρείται ο σημερινός επικεφαλής της Κυβέρνησης Ίβο Γιοσίποβιτς.

Οι Κροάτες έλπιζαν, ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ, θα αναβίβαζε το επίπεδο της στο πεδίο των αγορών και θα άνοιγε το δρόμο για την ανάπτυξη. Δυστυχώς όμως, αποδείχθηκε ακριβώς το αντίθετο. Τα προβλήματα διογκώθηκαν και οι προσδοκίες δεν ικανοποιήθηκαν.

Η αποεθνικοποίηση των βαλκανικών χωρών, που διατηρούσαν σκληρή εθνική παράδοση και ταυτότητα, ξεκίνησε από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας την δεκαετία του ’90, από τις ΗΠΑ και συνεχίστηκε κατά την ένταξη τους στην «οικογένεια» της Ευρωπαικής Ένωσης. Οι πολιτικές λιτότητας έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το ΑΕΠ της χώρας , το δημόσιο χρέος έχει διπλασιαστεί από το 2008, ενώ η τουριστική βιομηχανία, που έχει απομείνει, διότι οι υπόλοιπες έχουν πλέον καταστραφεί, υπέστη σοβαρότατο πλήγμα με το ρωσικό εμπάργκο.

[quote text_size=”small”]

Αυτά που οδήγησαν την Κροατία στην απογοήτευση, είναι οι γνωστές και μη εξαιρετέες πολιτικές, που ακολουθεί η «μαμά» Ευρώπη με όλα τα «υπό αποικία» κράτη : εξωτερική διαχείριση, ιδιωτικοποιήσεις, κατάρρευση των παραγωγικών τομέων και της βιομηχανίας, καταστροφή του κοινωνικού ιστού της χώρας.

[/quote]

Η Κροατία σήμερα κατατάσσεται στην τρίτη θέση των προβληματικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμέσως μετά την Ελλάδα και την Ισπανία. Το ποσοστό ανεργίας στην Κροατία είναι περίπου 19%, ενώ παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο μετανάστευσης των νέων , όπως και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου της UNICEF Innocenti «Τα παιδιά της ύφεσης: Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παιδική ευημερία στις πλούσιες χώρες», η Κροατία μαζί με την Ελλάδα, βρίσκονται ανάμεσα στις 23 χώρες που η παιδική φτώχεια έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% τα τελευταία χρόνια.

[quote text_size=”small”]

Συγκλονίζουν τα στοιχεία δε, όταν παρουσιάζονται δίπλα στα ασύλληπτα νούμερα αύξησης του πλούτου, διότι απεικονίζουν την όξυνση των ανισοτήτων στις κοινωνίες όπου συμπιέστηκαν η μικρή και μεσαία τάξη, τις λεγόμενες νεοταξικές κοινωνίες.

[/quote]

Όπως έχω γράψει όμως και σε προηγούμενα άρθρα μου, τα κινήματα που υπερασπίζονται εθνικές πολιτικές και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της σκληρής πολιτικής της λιτότητας της ΕΕ πληθαίνουν. Ο νεότερος υποψήφιος για την προεδρία της Κροατίας, ο 24χρονος Ιβάν Vilibor Sinchich, που έγινε γνωστός ως ακτιβιστής από το κίνημα “Living Wall”, το οποίο μάχεται την αναγκαστική έξωση των ανθρώπων από τα σπίτια τους. είναι επιφυλακτικός απέναντι στην σκληρή πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ και δεν αποκλείει ακόμη και έξοδο της Κροατίας από την ΕΕ. O Sinchich αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς σήμερα στην Κροατία.

Όλα αυτά θα έπρεπε να προβληματίζουν σοβαρά την Ευρωπαική Ένωση, που εντάσσει χώρες στο δυναμικό της, οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις στις οποίες τις υποχρεώνει.

Δυστυχώς όμως, η ένταξη τους αποτελεί μέρος ενός σχεδίου απομύζησης τους εθνικού τους πλούτου ή χρησιμοποίησής τους προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων ηγεμονικών χωρών μέσα στην «Ενωμένη» Ευρώπη, όπως η Γερμανία.

Τελικά η «Ενωμένη Ευρώπη» αποτελεί όραμα για την ευημερία των κρατών που συμμετέχουν ή αποτελεί ένα μηχανισμό εκμετάλλευσης και ελέγχου χωρών, που έχουν αγοράσει ένα κακό franchise-δικαιόχρηση, σύμφωνα με το οποίο για να χρησιμοποιούν οι πολίτες τους το όνομα «Ευρωπαίοι Πολίτες», θα αποδίδουν πάντα «χαράτσι» στους ελέγχοντες τον μηχανισμό, ανεξάρτητα αν οι λαοί τους πεθαίνουν από την εξαθλίωση::: Ένα farnchise-δικαόχρηση, το οποίο θα εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο του εθνικού τους πλούτου, που έχουν επενδύσει και θα τους εντάσσει σε τραπεζικά και οικονομικά καρτέλ, χωρίς να τους εξασφαλίζει καμία οικονομική ή κοινωνική απόδοση:::
Αξίζει να σημειωθεί, πως η Κροατία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης μέσω τριών σημαντικών ενεργειακών έργων, του σταθμού LNG στο Κρκ, του αγωγού φυσικού αερίου Αδριατικής – Ιονίου και της δικής της παραγωγής (ενέργειας), έργων που θα εξασφαλίσουν τις διασυνδέσεις αερίου Βορρά – Νότου στην Κεντροανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως καταλαβαίνεται, η Κροατία θα εξυπηρετήσει την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και όχι η Ευρώπη την Κροατία… γι’ αυτό και ήταν σκόπιμο να ενταχθεί στην Ευρωπαική «οικογένεια».

Αυτές οι μη ανταποδοτικές πολιτικές της Ευρώπης, έχουν ήδη καταστήσει αδιέξοδο τον Ευρωπαικό θεσμό, καθώς φέρουν σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη σε ολόκληρη την Ευρώπη…

ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΊ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου