Η ΠΛΑΣΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΜΕΡΟΝ ΣΤΗΝ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Μοίρασε το

Κι αναρωτιέται κανείς, τελικά, ποιός είναι ο νικητής των εκλογών στη Μ. Βρετανία…

Από εδώ και στο εξής, θα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, η Ευρώπη, τις εξελίξεις στην Μ. Βρετανία, καθώς, η νίκη Κάμερον οικοδομήθηκε πάνω στο δημοψήφισμα που έταξε στους Άγγλους ψηφοφόρους, για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ΕΕ.

Η 180ο μοίρες στροφή της πολιτικής Κάμερον, σχετικά με το ευρωπαικό μέλλον της χώρας, σηματοδότησε και την νίκη του συντηρητικού κόμματος στις εκλογές, καθώς υπέκλεψε με εύσχημο τρόπο μεγάλο μέρος ψηφοφόρων από τον ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, που έμεινε για αυτό το λόγο εκτός βουλής.
Ο ευρωσκεπτικισμός πλέον, πήρε πιο επίσημο ρόλο, καθώς αυτή τη φορά εκπροσωπείται από την ίδια την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας.

Ο Κάμερον δεσμεύτηκε απέναντι στον βρετανικό λαό, ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα έως το 2017, για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε και αυτή η συγκεκριμένη δέσμευση ήταν ο πραγματικός νικητής των εκλογών στη Μ. Βρετανία.

Συμπληρωματικά το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας “SNP” αποδείχθηκε επίσης νικητής, καθώς κατάφερε να τετραπλασιάσει μέσα σε μερικούς μήνες τον αριθμό των υποστηρικτών του. Σήμερα, οι υποστηρικτές του φθάνουν τα 100.000 μέλη, ενώ η βασική του πολιτική γραμμή αντιτίθεται στην Ευρωπαική πολιτική της λιτότητας.

Μέχρι πρότινος το SNP μετρούσε μόλις έξι βουλευτές στη βρετανική βουλή, όμως στις εκλογές της 7ης Μαΐου κατάφερε να κερδίσει τις 56 από τις 59 έδρες που αντιστοιχούν στη Σκωτία, γεγονός που το κάνει ισχυρό συνομιλητή στην Αγγλική βουλή κατά της λιτότητας. Το δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας τον περασμένο Νοέμβρη εξάλλου, είχε προκύψει από την εναντιωτική του στάση σε αυτού του είδους τις πολιτικές, που ασκούσε η ΕΕ και εκτελούσε η Αγγλική κυβέρνηση, και για λογαριασμό της Σκωτίας.
Παράλληλα οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης σήμερα, καταδεικνύουν επίσης αντιθετική γραμμή προς την ασφυκτική ευρωπαική οικονομική πολιτική, καθώς έχουν ως διακύβευμα την υιοθέτηση ή όχι του ευρώ, ανεξάρτητα με την έκβαση του τελικού αποτελέσματος.
Ταυτόχρονα, οι εκλογές στο κρατίδιο της Βρέμης, βυθίζουν την Μερκελική πολιτική και εντάσσουν τους ευρωσκεπτικιστές στη Βουλή. Έτσι η Βρέμη θα αποτελεί το 5 κρατίδιο, που αμφισβητεί τις πολιτικές της λιτότητας στη Γερμανία.
Πιο συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν την Κυριακή τις εκλογές που διεξήχθησαν στην πόλη-κρατίδιο της Βρέμης, ενώ το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD εισέρχεται στο τοπικό κοινοβούλιο.
Και έτσι το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη, αποκτά καινούργιες πρακτικά πολιτικές κατευθύνσεις, που είναι :
-Η σθεναρή αντίσταση της Ελλάδας στην Ευρωπαική πολιτική
-Το δημοψήφισμα στην Μ. Βρετανία για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ
-Η αντίθεση στο ευρώ στην Πολωνία
-Ο ευρωσκεπτικισμός στο σώμα της Γερμανίας
Το σενάριο της τραυματισμένης Ευρώπης άρχισε να παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς καινούργιες χώρες έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια αλλαγής της κεντρικής Ευρωπαικής πολιτικής. Η νίκη των αουτσάιντερ κατά της λιτότητας αποδεικνύει, ότι η αντίδραση θα είναι καθολική εάν δεν επέλθει η αναμενόμενη αλλαγή και η διάλυση της Ενωμένης Ευρώπης θα αποτελεί επιλογή χωρίς εναλλακτικές.
Η σωτηρία των πολλών δεν αποτελεί πια εργαλείο στα χέρια των λίγων, αλλά αυτοδιαχειριζόμενη υπόθεση στα χέρια της Δημοκρατίας…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου