Η ΚΥΠΡΟΣ …ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΙΣΡΑΗΛ

Μοίρασε το

Η Κύπρος θα συνδεθεί με Ελλάδα και Ισραήλ με το μεγαλύτερο στον κόσμο καλώδιο! Η Κύπρος ενεργειακά θα πάψει να είναι νησί, μετά την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου ενεργειακού έργου για τον 21ο αιώνα EuroAsia Interconnector, ανακοίνωσε στη Λευκωσία ο πρόεδρος της ΔΕΗ – Quantum Energy Κύπρου Νάσος Κτωρίδης.

Στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει με υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μεταξύ τους και κατ’ επέκταση με το Πανευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Δίκτυο, που αποτελεί το πρώτο εγχείρημα ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για το πλέον μεγαλεπήβολο έργο που έγινε μέχρι στιγμής στον κόσμο τόσο σε ότι αφορά το μήκος του καλωδίου όσο και το βάθος που αυτό θα ποντισθεί.

Το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 δις. ευρώ και θα χρειασθεί 36 μήνες έως ότου ολοκληρωθεί. Με χρόνο έναρξης το 2013 το έργο θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το 2016. Το κόστος του έργου αναμένεται να αποσβεσθεί περίπου σε τέσσερα χρόνια.

Το έργο έχει δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας συνολικής ισχύος 2.000 MW, ενώ τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η ΔΕΗ – Quantum Energy Κύπρου, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. και θεσμικοί φορείς από το Ισραήλ. Σημειώνεται ότι στην εταιρεία  ΔΕΗ – Quantum Energy Κύπρου συμμετέχουν κατά 51% η ΔΕΗ Α.Ε., κατά 39% η Κυπριακή Quantum Energy και κατά 10% η Τράπεζα Κύπρου.

Ο κ. Κτωρίδης είπε ότι η αναμενόμενη απόδοση του έργου ανέρχεται σε 17,5 δις ευρώ κατά τη διάρκεια ζωής του καλωδίου. Πρόσθεσε, όμως, ότι ο υπολογισμός των εισοδημάτων είναι τρεις φορές πιο συντηρητικός σε σχέση με άλλα αντίστοιχα παράδειγμα στη βόρεια Ευρώπη.

Η απόσβεση του έργου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ – Quantum Energy Κύπρου, θα γίνει σε 1.500 μέρες από την ημέρα λειτουργίας του, ενώ τη χρηματοδότηση του έργου θα την αναλάβει η ΔΕΗ – Quantum Energy Κύπρου!

Το μήκος του καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ θα είναι 155 ναυτικά μίλια, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης 320 ναυτικά μίλια και μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου 65 ναυτικά μίλια.

Ο κ. Κτωρίδης πρόσθεσε επίσης ότι το μέγιστο βάθος πόντισης του καλωδίου είναι τα 2.000 μέτρα, ενώ το καλώδιο, βάρους 60 κιλών ανά μέτρο, θα θαφτεί σε βάθος ενός μέτρου κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Κτωρίδης είπε ότι η χώρα είναι ελλειμματική σε ενέργεια κατά 1.000 MW το χρόνο και αναγκάζεται να εισάγει επιπρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κτωρίδης είπε ότι η μεταφορά ενέργειας μέσω του καλωδίου αναμένεται να ξεκινήσει από το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει την εξαγωγή ενέργειας που θα παράγει από το φυσικό αέριο.

Συμπλήρωσε όμως ότι και η Κύπρος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το καλώδιο για εξαγωγή ενέργειας προς την Ευρώπη, όταν θα έχει τη δυνατότητα αυτή.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κτωρίδης ανέφερε ότι το έργο δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο με στόχο την εξαγωγή του, καθώς το καλώδιο στοχεύει στη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας από την πρώτη ύλη.

Είπε επίσης ότι πιθανός αγοραστής της ενέργειας που θα μεταφέρεται από το καλώδιο είναι όλη η Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή ζήτηση είναι αυξημένη. Ως παράδειγμα, έφερε την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την παραγωγή ενέργειας από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες ως το 2020, μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 20.000 MW!

Πρόσθεσε επίσης ότι ίσως χρειαστεί μελλοντικά η κατασκευή και δεύτερου ή ακόμη και τρίτου καλωδίου για τη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου