Γαλλία Γερμανία Συμμαχία

Ο Δημοσθένης Δαββέτας σημειώνει ότι ο μόνος σύμμαχος στον οποία μπορεί να στηρίζεται η Γαλλία είναι η Γερμανία. Πόσο μάλλον που τώρα ο Μακρόν πληρώνει τα κίτρινα γιλέκα που έδιωξαν επενδύσεις και που ο Τραμπ κι ο Πούτιν του έχουν γυρίσει την πλάτη. new deal

Μοίρασε το

Ο Δημοσθένης Δαββέτας σημειώνει ότι ο μόνος σύμμαχος στον οποία μπορεί να στηρίζεται η Γαλλία είναι η Γερμανία. Πόσο μάλλον που τώρα ο Μακρόν πληρώνει τα κίτρινα γιλέκα που έδιωξαν επενδύσεις και που ο Τραμπ κι ο Πούτιν του έχουν γυρίσει την πλάτη.


Η κρίση των κίτρινων γιλέκων προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές ζημιές στο Γαλλικό εμπόριο. Επίσης έχει βλάψει πολύ την διεθνή εικόνα της Γαλλίας.

Οι τηλεοράσεις παγκοσμίως δείχνουν εντυπωσιακές σκηνές: την αψίδα του Θριάμβου, αυτό το σπουδαίο ιστορικό μνημείο να έχει καταστραφεί σε κάποια σημεία του. Επίσης γνωστά εμπορικά κέντρα κέντρα του Παρισιού όπως η Place Vendôme να είναι κατά καιρούς διαλυμένα. Η ιδέα ότι οι Γάλλοι είναι ένας λαός που δύσκολα μπαίνει σε τάξη αρχίζει να ριζώνει για τα καλά. Αυτό όμως προκαλεί και φόβο στις επενδύσεις. Οι επενδυτές παρότι γοητεύτηκαν εξ αρχης από τον πολιτικό φιλο-επιχειρηματικό λόγο του Μακρόν τώρα διστάζουν μετά τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα τα οποία δεν λένε ακόμη να σταματήσουν.

Που να στηριχθεί τώρα ο Μακρόν

Η προτεραιότητα λοιπόν του Γάλλου προέδρου τώρα είναι να ξαναχτίσει ένα νέο κοινωνικό-οικονομικό μοντέλο, το οποίο να είναι αποτελεσματικό και κατανοητό από τους πολίτες. Ένα κράτος που ξοδεύει λιγότερα αλλά που ταυτόχρονα προστατεύει τους πιο αδύνατους. Αλλά και η εξωτερική του πολιτική χρειάζεται σταθερές επιλογές. Φτάνει πια αυτή η μανία των Γάλλων να ηθικολογούν πολιτικά. Προς τα που λοιπόν πρέπει να στραφούν οι Γάλλοι;

Στις ΗΠΑ;

Ο Τραμπ δεν μοιάζει να ακούει με σεβασμό τον Μακρον όπως έκανε ο Νιξον το 1969 στο Παρισι μπροστά στον στρατηγό Ντε Γκωλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σταματά τα περιπαιχτικά twitter του εναντίον του Γάλλου προέδρου.

Προς στην Κίνα;

Ο Κινέζος πρόεδρος κοιτάζει μόνο προς την Αμερική και βλέπει την Γαλλία ως ένα είδος μεγάλου μουσείου για τουρισμό, όχι τόσο ανταγωνιστική οικονομικά.

Προς στην Ρωσία;

Η Μόσχα σέβεται μεν την Γαλλία, του Αλεξάνδρου Δούμα και των γραμμάτων και τεχνών. Αλλά ο Πούτιν είναι απογοητευμένος από τον Μακρόν. Θα τον ήθελε με μια πολιτική λιγότερο προσκολλημένη στην Αμερική όσον αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Προς στην Αγγλία;

Παρά την αμυντική Γάλλο-αγγλική στρατιωτική συμφωνία από την εποχή των Σαρκοζί – Κάμερον, τα προβλήματα του Brexit δεν φαίνεται να λύνονται εύκολα.

Γαλλία Γερμανία Συμμαχία

Μένει η Γερμανία

Είναι με αυτήν που η Γαλλία είχε μια παραγωγική βιομηχανική συνεργασία. Κατασκεύασαν από κοινού την Airbus που ανταγωνίστηκα την Boeing. Είναι με τους Γερμανούς που οι Γάλλοι έχουν κοινό νόμισμα που ανταγωνίζεται το δολάριο. Και είναι με αυτούς που προς το παρόν αντιστέκονται στην ηγεμονική εξάπλωση της Κίνας. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλη επιλογή για την Γαλλία στα πλαίσια πάντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά η όλο και πιο στενή συνεργασία της με την Γερμανία.

Από αυτήν μπορεί να μάθει πως θα αντιμετωπίσει τις κοινωνικοοικονομικές της κρίσεις. Κμαζί με αυτήν μπορούν να πορευτούν σε ακόμη μεγαλύτερη τεχνική και τεχνολογική έρευνα, έρευνα καινοτομικών δράσεων στην ενεργητική τους πολιτική, στο κλίμα, στην κυβερνοασφάλεια ή στον πολιτισμό με ιστορικές ρίζες και πρωτοποριακές διαθέσεις. Και προς τα εκεί δείχνουν να πηγαίνουν τα πράγματα. Η ανάγκη οδηγεί Γαλλία και Γερμανία να βάλουν στην άκρη τις παλιές ιστορικές τους έχθρες και να συμπορευτούν για το καλό τους και αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι προς το παρόν. Γιατί σύντομα θα έχουμε εσωτερικές αλλαγές στον Ευρωπαϊκό σχεδιασμό. Οι Ευρωεκλογές είναι κοντά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου