ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ…

Μοίρασε το

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

Eνάμιση χρόνο μετά την εκλογική του νίκη ο Ραχόι καταρρέει στη Μαδρίτη χωρίς οι αντίπαλοί του να επείγονται να τον διαδεχθούν, και πριν κλείσουν τρεις μήνες από την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία ο Λέτα στη Ρώμη προβάλλει ως κυβερνητική διαχείριση θερινών διακοπών.

Και στην Ιταλία και στην Ισπανία έχει καεί η δυναμική της εναλλαγής στην εξουσία των δύο μεγάλων παρατάξεων αλλά και η φόρμουλα της κυβέρνησης τεχνοκρατών που δοκιμάσθηκε με τον Μόντι.
Ένα ερώτημα τίθεται, προς ποια κατεύθυνση θα απορροφηθεί μια ετερόκλητη αντισυστημική δυσαρέσκεια που προκύπτει από την απαξίωση της σημερινής αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας:
-Στην Ιταλία τη δυσαρέσκεια την απορρόφησε το Κίνημα των 5 Αστέρων του Γκρίλο, που ξεφούσκωσε απότομα στις δημοτικές εκλογές πληρώνοντας την άρνησή του να μπει στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης που ακολούθησε τις βουλευτικές εκλογές. Σήμερα τίθεται το ερώτημα αν ο Μπερλουσκόνι θα προσπαθήσει να αποφύγει την πολιτική του εκτέλεση με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις σηκώνοντας ξανά τη σημαία της επιστροφής στη λιρέτα.

 

 

-Στην Ισπανία έχουν φθαρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι Σοσιαλιστές και το Λαϊκό Κόμμα. Η πιο επικίνδυνη τάση που θα μπορούσε να ακολουθήσει η αντισυστημική ψήφος θα ήταν η ενίσχυση του τοπικού αποσχιστικού εθνικισμού, όχι μόνο στην Καταλονία και στη Χώρα των Βάσκων αλλά και στις περισσότερες επαρχίες της χώρας.
Η υιοθέτηση στη Μαδρίτη μιας φόρμουλας κυβέρνησης τεχνοκρατών με τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων δεν φαίνεται ρεαλιστική, καθώς το πείραμα αυτό υλοποιήθηκε και κάηκε στην Ιταλία με την κυβέρνηση Μόντι.
Η δημοσιονομική λιτότητα σαρώνει τον δικομματισμό και στη Ρώμη και στη Μαδρίτη και όχι μόνο: Στην Ισπανία αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο ο θεσμός της μοναρχίας, που είχε ταυτισθεί με την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και την ανάπτυξη που ακολούθησε.
Δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε συμπτωματικό που ο Μπερλουσκόνι αντέχει και ανακάμπτει καθώς προτείνει -μόνος πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός κόμματος εξουσίας στην Ευρωζώνη- την καθαρή λύση της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα “ΤΟ ΕΘΝΟΣ”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου