Στόχος μας η προστασία των δικαιωμάτων όλων

Ο Γιώργος Κώτσηρας, μιλάει για τον πολυσυζητημένο νόμο, που αφορά τις διαδηλώσεις. Μοναδικός στόχος του νομοθετήματος είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων, χωρίς καμία διάκριση.new deal

Μοίρασε το

Ο Γιώργος Κώτσηρας, μιλάει για τον πολυσυζητημένο νόμο, που αφορά τις διαδηλώσεις.  Μοναδικός στόχος του νομοθετήματος είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων, χωρίς καμία διάκριση.


Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Υπήρξε δε βασική και εκπεφρασμένη θέση της Νέας Δημοκρατίας και, προσωπικά, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο νέος νόμος διαμορφώνει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο, στο οποίο προστατεύεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι των πολιτών.

Όμως παράλληλα, προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια, χωρίς να διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικοοικονομική ζωή ορισμένης περιοχής. Ακολουθώντας με αυτόν τον τρόπο τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι η σαφής προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Καθώς και η πλήρης εναρμόνιση προς τα ισχύοντα σε πολλές άλλες χώρες, στα πλαίσια ενός φιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης του δημοσίου βίου.

Οι δημόσιες συναθροίσεις με τη μορφή των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων, αποτελούν διαχρονικά έναν βασικό τρόπο έκφρασης, μέσω του οποίου η δημοκρατία διατηρείται ενεργή.

Εξίσου αναγκαία για τη δημοκρατία. Ωστόσο, είναι και η προστασία της δημόσιας ασφάλειας και η ακώλυτη άσκηση έτερων δικαιωμάτων των πολιτών.

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αποτελεί, ασφαλώς, θεμελιώδες και παραδοσιακό δικαίωμα του φιλελεύθερου κράτους δικαίου.

Παράλληλη ευθύνη μας είναι η θωράκιση των δικαιωμάτων και του διαδηλωτή και του εργαζόμενου και του εμπόρου και του πολίτη που μετακινείται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η οποιαδήποτε καταχρηστική άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος, οδηγεί αυτομάτως στην απενεργοποίηση άλλων συνταγματικών δικαιωμάτων. Ας μην ξεχνάμε δε ότι η απαγόρευση καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος είναι, επίσης, συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Φιλελεύθερο, δημοκρατικό, προοδευτικό

Στόχος μας, λοιπόν, είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων. Η στάθμιση των δικαιωμάτων, ώστε να μπορούν να ασκούνται από το σύνολο της κοινωνίας. Και όχι μόνο από μια μερίδα, είναι ουσιώδες δημοκρατικό καθήκον, αμιγώς φιλελεύθερης λογικής και πραγματικής προόδου.

Την μεταρρύθμιση αυτή δεν την τόλμησε καμία από τις αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές κυβερνήσεις. Η αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται στην έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων, λόγω της ανεξήγητης προσήλωσης της στις δοκιμασμένες πρακτικές μιας παρωχημένης κινηματικής αντίληψης της πολιτικής.

Ο νέος νόμος σε καμία περίπτωση δεν απηχεί ιδεολογικά βαθιές συντηρητικές αντιλήψεις. Αντιθέτως, αποτελεί δείγμα προόδου. Είναι αυτονόητο πως όταν μια συγκέντρωση εξελιχθεί σε βίαιη, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα διάλυσής της.

Είναι αυτονόητο πως όταν μία συγκέντρωση καθηλώσει τον βιοτικό ρυθμό, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα διάλυσής της.

Συνεπώς, αυτό που επιδιώκεται, είναι η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δημοσίως και εν υπαίθρω, εντός ενός ευλόγου θεσμικού πλαισίου.

Αποτελεί πρόοδο και γνήσια πολιτική προστασίας του κοινωνικού συνόλου, η προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και η διασφάλιση της ακώλυτης άσκησής του. Και τούτο διότι και η αρχή της αναλογικότητας τηρείται και τα δικαιώματα όλων προστατεύονται.

Οι πολίτες είναι σε θέση να αντιληφθούν ποια ρύθμιση είναι υπέρ του συμφέροντος του συνόλου. Ποια κατοχυρώνει τα δικαιώματα όλων και ποια ρύθμιση είναι αυτή που προστατεύει του λίγους, περιορίζοντας ουσιαστικά τα δικαιώματα των πολλών.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η παράταξη στην οποία ανήκω έλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Αυτό είναι φιλελεύθερο, αυτό είναι δημοκρατικό και αυτό είναι προοδευτικό!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου