Η δικαιοσύνη, κλειδί για τον εκσυγχρονισμό των επενδύσεων

Ο Γιώργος Κώτσηρας, μιλάει για τον πολυσυζητημένο νόμο, που αφορά τις διαδηλώσεις. Μοναδικός στόχος του νομοθετήματος είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων, χωρίς καμία διάκριση.new deal

Μοίρασε το

Ο Γιώργος Κώτσηρας εκτιμά πως σημείο αναφοράς εξ αρχής για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε η διευκόλυνση των επενδύσεων, για την ταχεία διεκπεραίωσή τους. Ποιο είναι το κλειδί για τον εκσυγχρονισμό του ευρύτερου περιβάλλοντος των επενδύσεων; Η δικαιοσύνη!


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τόνισε. “Ο περιορισμός των απωλειών εξ αιτίας της πρόσφατης κρίσης, λόγω του κορωνοϊού, θα ήταν χίμαιρα. Αν δεν είχε αντιμετωπισθεί  με σοβαρή και επιβεβλημένη κυβερνητική δουλειά.”Αν δεν είχαν, δηλαδή, ήδη, νομοθετηθεί μέτρα για την διευκόλυνση των επενδύσεων και την συρρίκνωση της γραφειοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κινήθηκε άλλωστε και η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Που αφορούσε το «Ενιαίο κείμενο δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον Προσυμβατικό Έλεγχο. Τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης».

Στο νομοθέτημα, προβλέπεται διάταξη, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στις Ολομέλειες των πολιτικών Πρωτοδικείων και Εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης να δημιουργήσουν, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τα ειδικά τμήματα για την εκδίκαση των ενδίκων βοηθημάτων που υπάγονται στην καθ΄ ύλην αρμοδιότητά τους, επί διαφορών που δημιουργούνται μεταξύ ιδιωτών. Και αυτές αφορούν στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ενέργεια και τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Επιχείρηση : Τόνωση της οικονομίας

Το νομοσχέδιο αφορά, λοιπόν, σε εκδίκαση υποθέσεων αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος, που αποβλέπουν στην άμεση τόνωση της οικονομίας.

Μάλιστα θεσμοθετήθηκε, πλέον, η δυνατότητα των Ολομελειών των μεγάλων τακτικών διοικητικών δικαστηρίων να δημιουργούν. Μετά από πρόταση των οικείων διοικήσεων, ειδικά τμήματα για την εκδίκαση όποιων κατηγοριών διοικητικών διαφορών κρίνεται κάθε φορά σκόπιμο.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι η στελέχωση των τμημάτων αυτών θα γίνεται από εξειδικευμένους δικαστές, έτσι ώστε οι διαφορές που εισάγονται σε αυτά -και οι οποίες τις περισσότερες φορές διέπονται από ειδική νομοθεσία-.

Και είναι κρίσιμες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και για την διεθνή αξιολόγηση του δικαιοδοτικού μας συστήματος, να επιλύονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Λογική αξιοποίησης της δικαιοσύνης ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όπως και το νομοσχέδιο στο σύνολό του, εντάσσονται στη λογική αξιοποίησης της δικαιοσύνης ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με την οποία η βελτίωση της αποδοτικότητας των δικαστηρίων, συμβάλλει αποφασιστικά στην ταχεία και ποιοτική απόδοση δικαιοσύνης. Και συνεπώς, συσχετίζεται με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Είναι, άλλωστε δεδομένο, ότι για να επενδύσει κάποιος σε μια χώρα, ελέγχει πρώτα το φορολογικό σύστημα. Το σύστημα Δικαιοσύνης και τους ρυθμούς απονομής της.

Έχουν να γίνουν πολλά βήματα προς την ίδια κατεύθυνση, τα οποία θα διασφαλίζουν, αφενός, την δικανική ποιότητα. Η οποία αποτελεί το κύριο θεσμικό ζητούμενο, αλλά και την απαραίτητη ταχύτητα.

Η διευκόλυνση και η προαγωγή του επιχειρείν, μέσω ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων, έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την ανάπτυξη. Και ειδικά αυτή η περίοδος είναι η κατάλληλη για να αναδειχθεί η δουλειά που έχει γίνει.

Το κεφάλαιο που σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε είναι αυτό που κερδίσαμε περνώντας μέσα από την τελευταία κρίση. Την ασφάλεια και την αξιοπιστία μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου