Η ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑ

Μοίρασε το

Επιμέλεια: ΩΡΑΙΑΝΘΗ ΑΡΜΕΝΗ   

Πολλοί έλληνες βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται τόσο λόγω της κρίσης, που με μεγάλη δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Δεν έχουν σχεδών καθόλου χρήματα πια. Έτσι αναζητούν εναλλακτικές για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Κι από ότι φαίνεται μπορούν κάλλιστα χωρίς το ευρώ…

Η Μαρία Ριζοπούλου είναι άνεργη. Η πολιτεία δεν της παρέχει επίδoμα, έτσι ζει με τα λίγα χρήματα που της δίνει η οικογένεια και οι φίλοι της. Μπορεί με δυσκολία να τα φέρει βόλτα, όμως ευτυχώς στην πόλη της, Ιεράπετρα στης Κρήτης, δεν χρειάζεται να διαθέτεις απαραίτητα ευρώ για τα πάντα. Μπορείς κάλλιστα να πληρώσει και με ένα εναλλακτικό νόμισμα, το ‘καερέτι’. Ένα εικονικό νόμισμα που υφίσταται μόνο μέσα στο κομπιούτερ. Η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση δημιούργησε αυτή την ανάγκη δυκτίωσης ώστε να συμπληρωθεί το κενό που αφήνει η οικονομία και η κατάρευση του πλούτου.

Λειτουργεί απλά. Δίνεις το όνομά σου και δηλώνεις τι μπορείς να κάνεις. Η Μαρία δηλώνει πως γνωρίζει για τη μελισουργία. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για αυτό το αντικείμενο και δεν έχει ευρώ για να πληρώσει, τότε μπορεί να συναλλαγεί μαζί της με καερέτι.

Εκτός της Κρήτης υπάρχουν κάπου 30 ακόμα περιοχές στην Ελλάδα που παράλληλα με το ευρώ χρησιμοποιούν ένα παρόμοιο εναλλακτικό νόμισμα. Μοιάζει με το παλιό σύστημα φιλικών συναλλαγών, όπου δεν πληρώνεται φόρος.

Κάποια έξοδα βέβαια, όπως το ενοίκιο πρέπει να πληρωθούν με ευρώ, επομένως η αναζήτηση εργασίας συνεχίζεται.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου