“Η ΝΤΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ…”

Μοίρασε το

Τον γρίφο της συνέντευξης της Ντόρας Μπακογιάννη προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν, στη Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, καθώς τόσο η δυναμική επανεμφάνιση της όσι και αυτά που λέει προκαλούν προβληματισμούς και επανατροφοδοτούν πολλαπλά σενάρια. Το σχόλιο  «η Ντόρα δεν είναι Βενιζέλος», που ακούγεται και από τη Ρηγίλλης και από το Μαξίμου, δίνει κάποιες ιδιαίτερες διαστάσεις στο όλο θέμα και κυρίως γιατί αυτή παρέμβαση γίνεται μέσα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ρευστή συγκυρία και λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μέτρων που λαμβάνονται. Η Ντόρα, είναι κόρη πρώην Πρωθυπουργού, διαθέτει παρά την ήττα της μεγάλη επιρροή σε επιχειρηματικούς κύκλους και Μ.Μ.Ε, αντίθετα ο Βενιζέλος που είχε μια αυτόφωτη πολιτική πορεία δεν είχε τέτοιων διαστάσεων επιρροή και διασυνδέσεις», επεσήμαιναν έγκυροι πολιτικοί κύκλοι. Σημείωναν ακόμα πως η Ντόρα Μπακογιάννη , προέρχεται από μια πολιτική οικογένεια που κατάφερε να βγάλει Πρωθυπουργό ένα πρόσωπο – τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη- που για πολλούς θεωρήθηκε «πολιτικά χαμένος», μετά τα γεγονότα της αποστασίας και τα όσα ακολούθησαν, όμως με πείσμα και επιμονή στη συνέχεια κέρδισε έστω μια «κουτσουρεμένη» Πρωθυπουργική θητεία. Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το ότι μετά την εσωκομματική του ήττα ο Ε. Βενιζέλος, παρά τις κάποιες «κόντρες»…

που είχε με τον τότε παντοδύναμο εσωκομματικά Γιώργο Παπανδρέου (Ίδρυση Ομίλου κ.α) , μπήκε σταδιακά σε μια λογική «συνύπαρξης» και «κοινής πορείας» με τον νικητή της εσωκομματικής αναμέτρησης , κρατώντας προσεκτικά μια δυνατότητα έκφρασης δικών του απόψεων , αλλά και ένα κεντρικό ρόλο στο Κόμμα και την Κυβέρνηση ως επένδυση προσωπική του για το μέλλον , γι’ αυτό και βρήκε θετική απήχηση η κριτική και η πρόταση του για εκείνη την περίφημη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για τις γονικές παροχές και κληρονομιές.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΓΜΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Στον αντίποδα , ο Αντώνης Σαμαράς , απέφυγε μετά την εσωκομματική σύγκρουση να οριοθετήσει πλήρως τις σχέσεις του με την αντίπαλο του , υπό το πρίσμα του «εμένα εξέλεξε ο κόσμος και οφείλεις να  καταλάβεις , ότι εγώ είμαι τώρα το αφεντικό». Η Ντόρα διαρκώς έβρισε «παράθυρα» για να φωνάζει την διαφοροποίηση της  π.χ «σχέδιο Καλλικράτης» κ.α , χωρίς να υπάρξει «επίδειξη πυγμής από την ηγεσία».
Η κ. Μπακογιάννη , δείχνει , ότι μετά από ένα εύλογο διάστημα περισυλλογής , μπαίνει δυναμικά και πάλι στο παιχνίδι όχι απλά ως ένα υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , αλλά ως ένας διακριτός πόλος με αυτόνομο λόγο και ρόλο και ισχυρές διασυνδέσεις .

Πολιτικοί παρατηρητές έθεταν μια ακόμα διάσταση : την διαφορά πολιτικής κουλτούρας ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αυτά της Ν.Δ . «Όσο και να τσακώνονται , ακόμα και αν δεν μπορούν να τα βρουν σε τίποτα μεταξύ τους τα πράσινα μεγαλοστελέχη , παραμένουν στο μαντρί και περιμένουν μια νέα ευκαιρία. Αντίθετα στη γαλάζια παράταξη υπάρχει κουλτούρα διασπαστικών προσωπικών πολιτικών».
Βέβαια ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια από τώρα «που το πάει η Ντόρα» . Ωστόσο υπάρχουν κάποια σενάρια που λένε πως «η Ντόρα δεν έχει πάψει να φλερτάρει με την ιδέα ενός φιλελεύθερου κεντρώου κόμματος , που θα τραβήξει γύρω του σοβαρούς επιχειρηματίες και θα βρεθεί ενισχυμένο από την οικονομική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που καθημερινά μεγεθύνονται» . Επιπλέον ένας τέτοιος σχηματισμός με το «Γερμανικό μοντέλο» του νέου εκλογικού νόμου που θα ψηφιστεί , μπορεί να έχει στην πορεία κεντρικό και καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις , ακόμα και αν τα εκλογικά του ποσοστά είναι κοντά στο 10-15%.
Κανείς όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κ. Μπακογιάννη να προετοιμαστεί από τώρα για τον «τελικό γύρο» στη Ν.Δ , καθώς όχι μόνο δραστηριοποιείται για να ενισχύσει την παρουσία της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στις επόμενες εκλογές τον Νοέμβριο , με στήριξη δικών της ανθρώπων (αρχής γενομένης από τον Δήμο Αθήνας και τον Νικήτα Κακλαμάνη) , αλλά και γιατί ήδη διαμορφώνονται εκτιμήσεις πως έστω και οριακά ο Γ. Παπανδρέου θα κερδίσει και τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και ως εκ τούτου θα ανοίξει πάλι η συζήτηση περί ηγεσίας στη Ν.Δ.
Αυτό που όλοι συγκρατούν από την συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» είναι πως προσπαθεί από τώρα να ενοχοποιήσει για το ότι και αν συμβεί τον Αντώνη Σαμαρά , καθώς δηλώνει ότι «νοιώθω εν μέρει ανεπιθύμητη στη Ν.Δ».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΝΤΟΡΑ

Έπειτα από τρεις μήνες πολιτικής αφωνίας η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», παραδέχεται ότι νιώθει εν μέρει ανεπιθύμητη στη ΝΔ, αναλύει τα αίτια της ήττας της στις εσωκομματικές εκλογές και τη στάση που τήρησε ο Κ. Καραμανλής, ενώ αναφέρεται και στις σχέσεις της με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Μιλώντας για την ήττα της, η τέως υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζει προσωπικά λάθη και συγκεκριμένα το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να αναδείξει την αυτόνομη δική της πορεία των τελευταίων ετών. Τονίζει ότι χρεώθηκε την αντίδραση των πολιτών απέναντι στην οικογενειοκρατία και στα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή.
«Σίγουρα πλήρωσα, στη συγκεκριμένη συγκυρία, την ταύτισή μου με την κυβέρνηση Καραμανλή. Μια στάση την οποία κράτησα συνειδητά, ως συμβολή στην ενότητα της ΝΔ», αναφέρει, ενώ υπογραμμίζει ότι «Η πολύ μακρά απουσία του (Αντώνη Σαμαρά) από τα πολιτικά δρώμενα του επέτρεψε να εμφανιστεί ως αντισυστημικός υποψήφιος. Έτσι κατάφερε να χρεώσει σε μένα μηχανισμούς, οι οποίοι -το γνωρίζουν καλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ- στην πραγματικότητα λειτουργούσαν υπέρ εκείνου. Το ίδιο συνέβη και με την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία έδωσαν την ολοφάνερη υποστήριξή τους στον κ. Σαμαρά. Δέχθηκα λυσσαλέα επίθεση. Ορισμένοι προσπάθησαν να σπιλώσουν ακόμη και την προσωπικότητά μου και την οικογένεια μου. Προσπάθησαν ακόμη να με εμπλέξουν σε σκάνδαλα».
Για τη στάση του Κώστα Καραμανλή στην όλη διαδικασία, αναγνωρίζει ότι τήρησε την ουδετερότητα, αλλά τονίζει ότι οι περισσότεροι συνεργάτες του και οι στενοί του άνθρωποι είναι γνωστό ότι στήριξαν τον κ. Σαμαρά. Επίσης, αναφέρει ότι δεν τον έχει συναντήσει μετά τις εκλογές.
Αναφερόμενη στην άρνησή της να δεχθεί τη θέση της υπεύθυνης Παιδείας και Πολιτισμού, σημειώνει ότι είναι άλλο πράγμα η διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας -την οποία δεν έχει διαπιστώσει από την πλευρά Σαμαρά- και άλλο «να προσπαθούμε να τηρήσουμε ανεπιτυχώς τα προσχήματα». Σε ερώτηση για το αν θα σταθεί στο πλάι του νυν προέδρου της ΝΔ, ξεκαθαρίζει ότι την ώρα της οικονομικής κρίσης, ουδείς έχει το δικαίωμα να ασχολείται με τον εσωκομματικό μικρόκοσμο. «Θα συνεχίσω να μάχομαι για τις ιδέες, τις αρχές, τις αξίες αυτής της παράταξης και για ένα καλύτερο μέλλον».
Σε διαπίστωση του δημοσιογράφου Β. Χιώτη ότι νιώθει ανεπιθύμητη στο κόμμα της, και ίσως ξένη, η Ντόρα Μπακογιάννη απαντάει: «Είμαι η τελευταία που θα νιώσω ποτέ ξένη μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Και αν νιώθω εν μέρει ανεπιθύμητη –εδώ δεν κάνετε λάθος- είναι γιατί ορισμένοι προσπαθούν να δείξουν ότι είμαι ανεπιθύμητη. Αλλά είναι μια πολύ μικρή ομάδα που δεν μπορεί να εκφράσει τη βάση της παράταξης».
Αναφερόμενη στις επιλογές Σαμαρά στη στελέχωση της ΝΔ, υπογραμμίζει ότι ο αρχηγός έχει δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του, ωστόσο, αφήνει αιχμές για ορισμένα πρόσωπα: «ανανέωση δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε τις παλιές ‘κλειστές ομάδες’ με νέες.»
Σε ερώτηση σχετικά με το αν σκέφτεται την ίδρυση νέου κόμματος, η Ν. Μπακογιάννη απαντάει: «Η ιστορία έχει δείξει ότι τα κόμματα που γίνονται από προσωπικές στρατηγικές ή από πικρία, ή με αποκλειστικό σκοπό να κάνουν ζημιά σε υπάρχοντα κόμματα, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Στη ΝΔ έχουμε τέτοιες εμπειρίες από το παρελθόν. Ξέρω, λοιπόν, ότι τα κόμματα δημιουργούνται όταν υπάρχουν ανάγκες, όταν υπάρχουν κενά εκπροσώπησης μερίδας της κοινωνίας. Το χρέος αυτής της παράταξης είναι ακριβώς να αγκαλιάσει το σύνολο της κοινωνίας και να εκφράσει σε κάποια στιγμή και το πιο δυναμικό, το πιο παραγωγικό κομμάτι των Ελλήνων».
Ο δημοσιογράφος συνεχίζει ρωτώντας να υπάρχουν στο σημερινό πολιτικό σύστημα κενά και η πρώην υπουργός απαντά: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια βαθιά σύνθετη και μεγάλη κρίση. Είναι και μία κρίση αυτογνωσίας για τη χώρα. Οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες και δεν υπάρχει ανεύθυνος πολιτικός για αυτή την κρίση, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Έχουμε όλοι μας ευθύνες. Θα πρέπει λοιπόν με πολλή σοβαρότητα και αντιστρέφοντας την ως τώρα πάγια τακτική του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας να επενδύουν στον λαϊκισμό για να μπορέσουν να κερδίσουν, να βγούμε και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αν μου προσάψετε ότι αργήσαμε, είμαι έτοιμη να αποδεχθώ κάθε κατηγορία».
Για τις σχέσεις της με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει ότι επρόκειτο για μια απλή και φανερή κοινωνική σχέση. «Δεν κατόρθωσα γρήγορα να ξεκαθαρίσω ότι είναι απολύτως παράλογο μια φανερή κοινωνική σχέση μα χρησιμοποιείται ως υποψία συναλλαγής με τη Siemens μόνο και μόνο επειδή γνωριζόμαστε», σημειώνει και προσθέτει: «Είχα μια κοινωνική σχέση, πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο, αυτά είναι γνωστά τοις πάσι. Αλλά αυτό είναι όλο. Όλοι όμως ασχολήθηκαν με αυτό. Δεν ασχολήθηκαν με το ποιοι πήραν χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, πού κατευθύνθηκαν αυτά τα χρήματα, γιατί τα πήραν».
Ακόμα, διαβεβαιώνει ότι εφόσον κληθεί θα καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens. «Είμαι η μόνη υπουργός που δημοσίως επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας είχα ζητήσει Εξεταστική» αναφέρει.
Τέλος, σε ερώτηση για το ποιος έχει τη βασική ευθύνη για την κακή κατάσταση της οικονομίας απαντάει: «Εγώ το παιχνίδι ‘ζωγραφίζω τον διάβολο στον τοίχο’ δεν θα το παίξω. Θεωρώ ότι μερίδιο της ευθύνης έχουμε όλοι, ο καθένας ανάλογα με την εντολή διαχείρισης που είχε, αλλά την προσπάθεια τώρα να προσωποποιήσουμε μια συνολική κυβερνητική δράση ή να ρίξουμε την ευθύνη στον έναν και όχι στον άλλον, δεν θα την ακολουθήσω».

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ στο ΒΗΜΑ

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου