“ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑ” -“ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ” ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Η ΝΤΟΡΑ

Μοίρασε το

Εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και διάχυτης αγωνίας της κοινωνίας για τι ξημερώνει σε αυτό τον τόπο, φαίνεται ότι «ξαναζεσταίνονται» σενάρια περί  «αναδόμησης» του πολιτικού σκηνικού. Με άλλα λόγια έρχονται και επανέρχονται τα «πάσης εποχής» σενάρια «οικουμενικών λύσεων» ή «κεντροδεξιών συμπράξεων». Οι «αρρυθμίες» που παρατηρούνται στο Κυβερνητικό σχήμα αλλά και «επιπόλαιοι χειρισμοί» στην οικονομία, σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στο Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όπου η Ντόρα Μπακογιάννη ολοένα και παίρνει αποστάσεις από την ηγεσία Σαμαρά και φίλα προσκειμένοι της βουλευτές (π.χ Γ. Γιακουμάτος) ανοίγουν θέμα κυβερνήσεων συνεργασίας, εκτρέφουν ακόμα περισσότερο αυτά τα σενάρια. Ένας «κεντροδεξιός σχηματισμός», αυτονομημένος από την Ν.Δ., αλλά στον οποίο να μετέχουν και επώνυμα στελέχη της Ν.Δ., θα μπορούσε να είναι η μαγιά για μια Κυβέρνηση συνεργασίας ή μια οικουμενική κυβέρνηση, προκειμένου «να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στην Ελλάδα». Παρόμοια σενάρια έχουν έλθει πολλές φορές στο παρελθόν στην επιφάνεια με διαφορετικούς κάθε περίοδο πρωταγωνιστές…

«Κλειδί» για να προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο σε αυτή την συγκυρία,  είναι ο εκλογικός νόμος και μάλιστα ο υπάρχον εκλογικός νόμος , αφού «βοηθάει» την ύπαρξη μικρών κομμάτων (ακόμα και του 3-5%) και με τα όρια αυτοδυναμίας που προβλέπει για το πρώτο κόμμα , δίνει την δυνατότητα συνεργασιών σε κυβερνητικό είπεδο .
Άλλωστε ακόμα και αν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος 9το Γερμανικό μοντέλο) στις επόμενες εκλογές θα πάμε με τον  ισχύοντα εκλογικό νόμο (περιλαμβανομένων των τροποποίησεων του Π. Παυλόπουλου) , αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και συνεπώς ναι μεν θα ψηφιστεί  ο νόμος , αλλά θα ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές .

Το ερώτημα βέβαια , είναι το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ και πρωτίστως ο Γιώργος Παπανδρέου , που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτές τις ώρες με την οικονομία , παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό, θα δεχτούν να «παραδώσουν» και να πάνε σε μια τέτοιου τύπου λύση , είτε οικουμενικού χαρακτήρα , είτε συνεργασίας με κεντροδεξιό σχήμα στο οποίο θα πρωταγωνιστούν επώνυμα στελέχη της Ν.Δ που θα έχουν αυτονομηθεί , είτε ακόμα σε ένα σχήμα που θα μετέχει το νέο κόμμα , αλλά και η Ν.Δ ;

Ο Γ. Παπανδρέου, αρνείται μια τέτοια εξέλιξη και δεν πρόκειται να την δεχτεί , αφού θα είναι πρωτίστως μια ομολογία δικής του αποτυχίας να αντιμετωπίσει  αποτελεσματικά την οικονομική κρίση . «Δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα καπέλο» , λένε μάλιστα χαρακτηριστικά συνεργάτες του , επισημαίνοντας πως το μείζον θέμα είναι στην παρούσα φάση οι ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι τα «γνωστά ξαναζεσταμένα σενάρια».

Βέβαια η   νέα τροπή που πήρε η αντιπαράθεση Ντόρας Μπακογιάννη , Αντώνη Σαμαρά μέσα στη Ν.Δ και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου η Κυβέρνηση έχει «πονοκεφάλους», επαναφέρει και πάλι με ένταση το ερώτημα «που το πάει τελικά η Ντόρα» , καθώς το νέο επεισόδιο Μπακογιάννη – Σαμαρά δεν κρατά ούτε τα προσχήματα , ως προς την ουσία του.

Η «θερμή αντιπαράθεση» ξεκίνησε από τη άρνηση της τέως υπουργού να προσέλθει στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή, με αντικείμενο τις οργανωτικές αλλαγές του κόμματος, εν όψει του 8ου τακτικού συνεδρίου του ,ενώ  αιχμηρή ήταν η αντίδραση της Ρηγίλλης.

Συνεργάτες της τως υπουργού υποστήριξαν ότι «κανένας σοβαρός δεν ασχολείται με τη νομή κομματικής ισχύος σε μια περίοδο που η χώρα συγκλονίζεται από την κρίση».. Πρόσθεσαν ότι η κ. Μπακογιάννη έχει εκφράσει τις απόψεις της για το πως αντιλαμβάνεται την ανανέωση της λειτουργίας του κόμματος και δεν πρόκειται να δώσει άλλοθι σε κανέναν.

Όπως είπαν, θα εξακολουθήσει να παρεμβαίνει πολιτικά και να μιλά πολιτικά, διότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για τη Ν.Δ. είναι η διεύρυνση της πολιτικής της επιρροής και όχι η εσωστρέφεια. Γι’ αυτό και εκείνη θα συνεχίσει να παρουσιάζει τις απόψεις της για όλα τα μεγάλα ζητήματα, ώστε να βγει από το «κάδρο» της εσωστρέφειας που τη στέλνουν κάποιοι.

Απαντώντας, κύκλοι της Ρηγίλλης δήλωσαν ότι ακριβώς λόγω της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να μετεξελιχθεί, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, σε ένα κόμμα πραγματικά ανοιχτό στην ευρύτερη κοινωνία.
Υπογράμμισαν ότι η συμμετοχή στις, προγραμματισμένες από καιρό διαδικασίες, είναι στοιχειώδης υποχρέωση κάθε στελέχους του κόμματος -“Εφόσον, βέβαια, αντιλαμβάνεται πραγματικά την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και θέλει να υπάρξουν ριζικές ανατροπές σε όσα μας οδήγησαν, μέχρι σήμερα, στο τέλμα και την αναποτελεσματικότητα”.

Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν τη λύπη τους επειδή η κ. Μπακογιάννη -όπως είπαν- αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος -και τις διαδικασίες, που δρομολογήθηκαν με την εντολή των 800.000 εκλογέων της 29ης Νοεμβρίου 2009 – ως πεδίο «εσωστρέφειας» και ως «ζητήματα νομής εσωκομματικής ισχύος».
«Ας μη σπαταλά φαιά ουσία η Ρηγίλλης στοχοποιώντας με ανώνυμους κύκλους τη Ντόρα», ανταπάντησαν συνεργάτες της πρώην υπουργού.

«Η χώρα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της έχει σημασία και τίποτε άλλο», πρόσθεσαν.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου