“ΠΟΔΑΡΙΚΟ” ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

Μοίρασε το

Αναζητεί σταθερότερο βηματισμό, παραγωγή πολιτικής και κυρίως επικοινωνιακή διαχείριση, ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί αρκετά «φάουλ»  τα οποία ακυρώνουν πολλές από τις μέχρι τώρα κινήσεις της Κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός μετά από μαραθώνιες και πολλαπλές συσκέψεις που είχε με τους συνεργάτες του, αλλά και με ανθρώπους του στενού  περιβάλλοντος του κατέληξε σε ένα άτυπο σχήμα, το οποίο θα έχει την ευθύνη για τα επικοινωνιακά, αλλά και τον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Ωστόσο αρκετά στελέχη της Κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν πως σε αυτή την φάση αυτό που χρειάζεται δεν είναι πρωτίστως κάποιο «επικοινωνιακό σχήμα», αλλά σταθερές και καθαρές πολιτικές επιλογές που θα έχουν ανταπόκριση, αλλά και στήριξη από την κοινωνία…

Πάντως επί της ουσίας το άτυπο αυτό σχήμα που συγκρότησε ο Πρωθυπουργός (που το αποκαλεί «διαθεσμικό»), αποτελεί μια σύνθεση του «παλιού» και του «νέου» οργάνου που είθισται να αποκαλείται «πρωινός καφές». Αποτελείται από όλους τους στενούς του συνεργάτες: Από την κυβέρνηση μετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για το εξαιρετικά επιτυχημένο δίδυμο που έπαιξε σημαντικό επικοινωνιακό και επιτελικό ρόλο στην χάραξη πολιτικής όσο το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Στο σχήμα αυτό μετέχουν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γιώργος Πεταλωτής.

Από την Βουλή στο «διαθεσμικό»  μετέχουν ο πρόεδρος της Φίλιππος Πετσάλνικος, ο  Χρήστος Παπουτσής (που εκλήθη υπό την ιδιότητα του ως γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος και όχι υπό την δεύτερη ιδιότητα του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, εξ ου και η απουσία του άλλου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Π. Ευθυμίου). Βασικό στέλεχος παραμένει εξάλλου η διευθύντρια της Κ.Ο  Ρεγγίνα Βάρτζελη. Από το Μαξίμου μετέχουν οι Νίκος Αθανασάκης, Κ. Θέος, Γ. Πετρουλάκης και Γ. Ελενόπουλος. Ενώ από το κόμμα μετέχουν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κ. Σωκράτης Ξυνίδης και ο μέχρι πρόσφατα γενικός διευθυντής του κόμματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος διορίστηκε και γ.γ του υπ. Εργασίας.

Το «όργανο» αυτό φιλοδοξεί να καλύψει επαρκώς το κενό επικοινωνίας και πολιτικού σχεδιασμού που παρουσιάστηκε μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός της απουσίας από το διαθεσμικό του Παύλου Γερουλάνου. Ο σημερινός υπουργός Πολιτισμού (που έχει στις αρμοδιότητες του και την δημόσια τηλεόραση) μέχρι τις εκλογές ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και υπεύθυνος για την προεκλογική του καμπάνια. Αισθητή εξάλλου είναι και η απουσία – για μια ακόμη φορά – από ένα τέτοιο όργανο, του κ. Κώστα Λαλιώτη ο οποίος έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως «μέτρ της επικοινωνίας». Ωστόσο ο Λαλιώτης έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να απόσχει συνειδητά από όλα τα επίσημα ή ανεπίσημα όργανα στο ΠΑΣΟΚ περιοριζόμενος στον ρόλο του προέδρου του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου. Πάντως και η απουσία του Δημήτρη Ρέππα από αυτό το άτυπο όργανο, δημιουργεί κάποιες απορίες, καθώς υπήρξε από τα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση βασικός παράγοντας στο επικοινωνιακό επιτελείο και τον “πρωϊνό καφέ”. Ωστόσο ο κ. Ρέπας παραμένει αό τους βασικούς συνομιλητές του Πρωθυπουργού και ορισμένα στελέχη υπογραμμίζουν πως το κάιρι κυβερνητικό πόστο που έχει αναλάβει ο Ρέππας (Υπουργείο Υποδομών) του αποροφά πολύ χρόνο και εκ των πραγμάτων του είναι δύσκολη η τακτική συμμετοχή του σε ένα τέτοπιο σχήμα .

Το άτυπο όργανο που συνέστησε ο Πρωθυπουργός, θα λειτουργεί «συμπληρωματικά» στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» τον οποίο θα εφοδιάζει με επιχειρήματα για μείζονες πολιτικές υποθέσεις και στρατηγικές επιλογές. Στην ουσία το διαθεσμικό όργανο, υποκαθιστά το αντίστοιχο που λειτουργούσε στην Ιπποκράτους μέχρι τις εκλογές και συνεδρίαζε κάθε πρωί στο γραφείο του τότε γραμματέα κ. Γιάννη Ραγκούση αλλά ατόνησε έκτοτε, καθώς τα βασικότερα στελέχη του εγκαταστάθηκαν σε υπουργικούς θώκους.

Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να συνθέσει όλες τις συνιστώσες του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να πετύχει την πολυπόθητη ενιαία γραμμή. Επιχειρεί δε να συνδέσει την κυβέρνηση, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα (εξ ου και η παρουσίες εκπροσώπων από όλα τα όργανα) προκειμένου το κυβερνών κόμμα να εμφανίζεται με στόχους, ενιαία φωνή και να αποφευχθούν οι παραφωνίες που ήταν αρκετά συχνά φαινόμενα από τους πρώτους δύο μήνες διακυβέρνησης. Το άτυπο αυτό όργανο θα συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες περίπου ή και συχνότερα, εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Η «παρθενική» συνεδρίαση του νέου οργάνου, έγινε πριν το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και θα συνεδριάσει εκ νέου πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.  Ως αντικείμενο θα έχει την επικοινωνιακή πολιτική  αλλά και  τη χάραξη βασικής πολιτικής στρατηγικής στις γενικές της κατευθύνσεις σε χρονικό ορίζοντα 15νθήμερου ή μήνα. Η στρατηγική αυτή θα εξειδικεύεται καθημερινά από τα μέλη του «πρωινού καφέ» που συνεδριάζουν καθημερινά ούτως ή άλλως και θα μετασχηματίζεται σε «γραμμή» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου