“ΣΤΡΙΜΩΓΝΟΥΝ” ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μοίρασε το

Λυπητερή και από τον ICAO (τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας), εισέπραξε η Τουρκία για τις απαράδεκτες και προκλητικές παραβιάσεις των πολεμικών αεροσκαφών της στο Αιγαίο. Τις ίδιες ώρες η Ελληνική Κυβέρνηση διαμηνύει προς την Άγκυρα, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση για τους ισχυρισμούς περί μειονότητας, αλλά και για το Αιγαίο πλην του θέματος της ρύθμισης της υφαλοκρηπίδας…

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙCAO ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

Η Τουρκία, παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε όπου θα αξιολογηθεί η Ευρωπαϊκή πορεία της , δέχτηκε  τις έντονες παρατηρήσεις του ICAO για την προκλητική συμπεριφορά της στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Ο Έλληνας Πρέσβης στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας προέβη σε διαμαρτυρία καταθέτοντας και ένα «χοντρό φάκελο» με τις παραβιάσεις και κυρίως με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων στην περιοχή.Έ τσι πριν λίγα (όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ICAO Roberto Kobeh Gonzalez σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα) πριν λίγα   εικοσιτετράωρα ο ICAO απέστειλε μια ιδιαίτερα αιχμηρή επιστολή προς την Άγκυρα , με την οποία την καλεί ως συμβαλλόμενο μέρος, να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και ως προς την ασφάλεια των πτήσεων και ως προς τις διεθνείς συμβάσεις.

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ

Στο μεταξύ η Αθήνα  έθεσε με προσεκτικό τρόπο «κόκκινες γραμμές» στα Ελληνοτουρκικά , όπως έγινε σαφές και από την συνάντηση που είχαν (την Τρίτη στην Αθήνα στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του Ο.Α.Σ.Ε), ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παρά το ήρεμο κλίμα που υπήρξε στη  συνάντηση τα Ελληνοτουρκικά φαίνεταιο ότι βρίσκονται σε «δύσκολη καμπή».  Πρακτικά , πέραν των γενικών «ευχολογίων» και των συζητήσεων περί περαιτέρω συνεργασίας , φαίνεται πως στα «μεγάλα» θέματα δεν υπάρχει ακόμα «κοινή προσέγγιση». Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην εμμονή της Άγκυρας να ανοίγει στο τραπέζι όλο το φάσμα των μονομερών διεκδικήσεων της και να επιμένει να θέτει «ζητήματα αγκάθια» , όπως π.χ το μειονοτικό , το οποίο η Ελληνική πλευρά αρνείται να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για «ένα ανύπαρκτο θέμα».

Ο κ. Νταβούτογλου και την Τρίτη  – όπως δήλωσε ο ίδιος – έθεσε μειονοτικό ζήτημα κατά την συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό , ο οποίος αρνήθηκε από την πλευρά του ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα και κυρίως συσχέτιση του με τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου .

Η Ελληνική πλευρά που επιθυμεί βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και μια εμπέδωση ενός κλίματος ανάλογου αυτού της περιόδου 1999-2004 , απέναντι στην τουρκική εμμονή σε αδιάλλακτες θέσεις , οριοθέτησε με προσεχτικό τρόπο την στάση της και αφήνοντας να διαφανεί – πέραν της γραμμής που τράβηξε στο μειονοτικό – ότι :
– δεν πρόκειται να μπει σε εφ΄όλης της ύλης και απ΄ευθείας διάλογο με την Άγκυρα για το Αιγαίο , όπως και στην επιστολή του ζητούσε ο Ταγίπ Ερντογάν
– δεν συζητάει για πενταμερή στο Κυπριακό
– προτείνει συνέχιση των διερευνητικού διαλόγου για υπογραφή συνυποσχετικού για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του θέματος της υφαλοκρηπίδας .

ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Ενδεικτικό δε του γεγονότος ότι η Ελληνική πλευρά προβληματίζεται με την συμπεριφορά της Τουρκίας είναι και το γεγονός ότι δεν δόθηκε οριστική απάντηση σε ένα ακόμα θέμα που είχε θέσει στην επιστολή του ο κ. Ερντογάν , δηλαδή μια Ελληνοτουρκική Συνάντηση Κορυφής (ανάμεσα στους δύο Πρωθυπουργούς ) και μάλιστα πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Δεκεμβρίου.

Εξάλλου η Ελληνική πλευρά δεν διαβίβασε ούτε χθες την απαντητική επιστολή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τον Τούρκο ομόλογο του , αν και ήταν είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο να δίνονταν αυτή στον κ. Νταβούτογλου .
Η Ελληνική πλευρά δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμφανιστεί ως επισπεύδουσα εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά και μάλιστα λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε όπου θα αξιολογηθεί η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας . Η Άγκυρα θα ήθελε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους να φανεί ότι κάνει χειρονομίες καλής θέλησης , αλλά και ότι αυτές έχουν κάποια ανταπόκριση , ώστε να μπορέσει να έχει άλλοθι στην Σύνοδο Κορυφής , όπου θα δεχθεί έντονη κριτική γιατί δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε και κυρίως γιατί δεν έχει ακόμα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Σύνδεσης (άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη).

Πέραν τούτων (των ουσιαστικών προβλημάτων) οι κ.κ Παπανδρέου και Νταβούτογλου (παρά τις διαφορές και τα προβλήματα) έστειλαν «μήνυμα   ειρήνης», με αναζήτηση πεδίων στενότερης συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αλλά και εντός της ΕΕ.

ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Εξάλλου μιλώντας στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας , Πάνος Μπεγλίτης διαμήνυσε πως  «η  Τουρκία έχει ευρωπαϊκό μέλλον μόνο υπό τη βασική προϋπόθεση ότι σέβεται τους βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου», ενώ έκανε λόγο για  τ αυξημένη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου.

«Είναι μια συμπεριφορά που δεν συνάδει στην θεμελιώδη αρχή της καλής γειτονίας, μια αρχή που αποτελεί απαράβατο όρο και βασική προϋπόθεση για την θετική εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας» επεσήμανε.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή, για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε πως την τελευταία περίοδο πράγματι παρατηρείται μια «ποιοτική» αύξηση των παραβιάσεων κυρίως με την μορφή υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «η συμπεριφορά αυτή δεν μένει σε καμία περίπτωση αναπάντητη».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου