“ΚΑΥΣΩΝΑΣ” ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.

Μοίρασε το

– ΚΟΠΗΚΑΝ ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΛΑΒΑΝΟΥ – ΤΣΙΠΡΑ

– ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ

– ΟΙ ΣΚΙΑΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΠΙΚΡΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

– ΚΡΙΣΙΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ.

Η ένταση, η εσωστρέφεια και οι «φυγόκεντρες τάσεις» που τροφοδότησε το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δεν έχουν τέλος για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το καλοκαίρι αυτό φαίνεται ότι θα είναι καθοριστικό και για την συνοχή, αλλά και για την ίδια την πορεία της Αριστεράς, που αντί να ανοίξει – ως όφειλε – μια γενναία και ειλικρινή πολιτική συζήτηση, επιδίδεται σε ένα εσωτερικό πόλεμο χαρακωμάτων και μια σειρά στείρων προσωπικών αντιπαραθέσεων, εν ονόματι συσχετισμών και θέσεων.

Ο «πολιτικός καύσωνας» που πλήττει τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και τον ΣΥΡΙΖΑ, απειλεί να μεταβληθεί σε «λίβα» που θα κατακάψει πλήρως το ότι έχει απομείνει από την Αριστερά, που μόλις πριν μερικούς μήνες, δημοσκοπικά τουλάχιστον, «απειλούσε» να «εκτοπίσει το ΠΑΣΟΚ, από την θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευση και να γίνει το δεύτερο κόμμα.

Η ηγεσία της Αριστεράς, όχι απλά είναι διχασμένη, αλλά αναλώνεται σε σκιαμαχίες χωρίς νόημα και πολιτικό προσανατολισμό. Αλέκος Αλαβάνος και Αλέξης Τσίπρας παρά την συνεργασία και την κοινή συμπόρευση που είχαν στο παρελθόν, φαίνεται πλέον πως δεν έχουν μεταξύ τους καμία γέφυρα επικοινωνίας. Η Αριστερά πλέον πορεύεται χωρίς όραμα και πυξίδα, χωρίς έμπνευση, χωρίς πολιτικές, απογοητεύοντας όχι μόνο τον κόσμο της, αλλά και χιλιάδες πολίτες που «κοίταγαν» προς τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ως μια «εναλλακτική δύναμη» που μπορούσε να συμβάλλει στην ανανέωση του πολιτικού σκηνικού και στην  προώθηση πολιτικών πιο φιλικών προς τον πολίτη και τον εργαζόμενο.

Το  «τελευταίο επεισόδιο» ανάμεσα στον Αλέκο Αλαβάνο και τον Αλέξη Τσίπρα , καταδεικνύει πως αν δεν υπάρξουν ριζοσπαστικές ανατροπές , τολμηρός πολιτικός διάλογος και κυρίως σοβαρή τάση υπέρβασης των προσωπικών πλέον αντιθέσεων , ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πάει για «θερμοπληξία» από τον καλοκαιρινό καύσωνα.

Η οριστική απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για ακόμη μία τετραετία περιπλέκει ακόμη περισσότερο το σκηνικό στο εσωτερικό του ΣΥΝ.

Το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί φαίνεται πως δύσκολα μπορεί να γεφυρωθεί, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πλέον έχει κοπεί και το νήμα που τον συνέδεε με την πλειοψηφούσα τάση του κόμματος, το κραταιό «Αριστερό Ρεύμα».
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Κουμουνδούρου και πιο συγκεκριμένα στα στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» είναι η θέση να μη δεχτούν το «τελεσίγραφο» του Αλέκου Αλαβάνου.

 

ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, (που επικαλείται το ΕΘΝΟΣ www.ethnos.gr)  την περασμένη εβδομάδα σε δύο διαδοχικές συσκέψεις του «Αριστερού Ρεύματος» συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και κυρίως πώς θα απαντήσουν στην πρόθεση του Αλέκου Αλαβάνου να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Τα στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» συζήτησαν δύο εκδοχές για να λυθεί άμεσα το ζήτημα Αλαβάνου – Τσίπρα, με σημείο αναφοράς την ομαλή διαδοχή καθώς και τον προσδιορισμό του χρονικά.
Η πρώτη εκδοχή είναι να τεθεί επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας ο κ. Αλαβάνος και αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Η δεύτερη εκδοχή είναι ο κ. Αλαβάνος να μην είναι ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας -τον ρόλο αυτό θα αναλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας – και ως εκ τούτου να διατηρήσει μόνο τη βουλευτική έδρα.
Πάντως, ανεξάρτητα από τη λύση που θα προκριθεί, η εκ νέου υποψηφιότητα του Αλέκου Αλαβάνου για τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκαλεί παρενέργειες και στο εσωτερικό της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Ο λόγος προφανής.
Ο κ. Αλαβάνος δεν θα ρισκάρει να είναι υποψήφιος βουλευτής στον Νομό Ηρακλείου -στις προηγούμενες εκλογές παραλίγο να βρεθεί εκτός Βουλής- και όπως όλα δείχνουν, θα προτιμήσει τη σίγουρη έδρα στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.
Σημειώνεται ότι στη Β Αθήνας θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιος ο Δημήτρης Παπαδημούλης μαζί με τον Φώτη Κουβέλη και εάν τελικά αλλάξει απόφαση και θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και ο Γιάννης Δραγασάκης.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Σημειώνεται ότι με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Αυγή» το μέλος της ΚΠΕ Νίκος Βούτσης άσκησε κριτική στον κ. Αλαβάνο -χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά-, λέγοντας ότι «βιώνουμε μια παρατεταμένη άσκηση ηγετικής προσωπικής στρατηγικής» και ότι «αγνοήθηκε η συζήτηση επί της πολιτικής και αντ αυτής προκρίθηκε η προσωπική αντιπαράθεση, η αποδόμηση της ηγεσίας του ΣΥΝ, μια εσωκομματική οπτική που καταργεί τη συντροφικότητα».
Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης, απάντησε στα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ανανεωτικής Πτέρυγας, μιλώντας στη Free Sunday, λέγοντας ότι «εάν δεν αλλάξουμε, δεύτερη ξέρα θα είναι οι βουλευτικές εκλογές» και ότι «είναι εξαιρετικά πρόχειρο να μιλήσει κανείς για διάσπαση».
Πάντως,  το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Σπύρος Λυκούδης σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 1» τροφοδότησε αυτά τα σενάρια, είπε στην «Αυγή» ότι «κανείς μας δεν θα επιχειρήσει κάποιο άλμα χωρίς να εξαντλήσει και το τελευταίο χιλιοστό συνεννόησης στο εσωτερικό του ΣΥΝ και εάν είμαστε μπροστά σε τείχος αδιαπέραστο, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες υπέρβασης των αδιεξόδων», ενώ από την πλευρά του ο Γ. Μπαλάφας -ανήκει και αυτός στην Ανανεωτική Πτέρυγα- δήλωσε ότι θεωρεί πως «δεν υπάρχουν πρόσωπα ή συλλογικότητες εντός του ΣΥΝ που θα προχωρούσαν σε μια κατεύθυνση διάσπασης ή αποχώρησης».

 

Στο μεταξύ η όλη αντιπαράθεση φαίνεται να ανατροφοδοτείται και από τις νέες παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ .

 

Ως το «πιο σύντομο ανέκδοτο» χαρακτηρίζει την Ενωμένη Αριστερά το στέλεχος του Συνασπισμού Δημήτρης Χατζησωκράτης και αμφισβητεί κατά πόσον μπορεί να γεφυρωθούν οι διαφορές του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίον υποστηρίζει ότι «βρίσκεται σε βαθιά κρίση με ανοιχτά όλα τα προβλήματα πολιτικής γραμμής και ηγεσίας».
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (www.tanea.gr)  ο Δ.Χατζησωκράτης θεωρεί ότι είναι πρωτοφανείς οι επιθέσεις που δέχεται η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ για τις οποίες λέει πως «έχουν ξεπεράσει κάθε όριο». Πρόκειται για πρακτική πέρα και έξω από κάθε δεοντολογία, και κυρίως «πρόκειται για ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό του ΣΥΝ» αναφέρει.
«Με το Αριστερό Ρεύμα επιδιώκουμε ουσιαστική πολιτική συνεννόηση, που τη θεωρούμε αναγκαία. Όμως δεν έχω την αίσθηση ότι σήμερα η παλιά ηγετική του ομάδα έχει τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων» σημειώνει .
Παράλληλα, μιλά για «μποφόρ» εντός του ΣΥΝ και κατ’ επέκταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει με τη συζήτηση να μετεξελιχθεί [ο ΣΥΡΙΖΑ] σ’ ένα ιδιόμορφο κόμμα».
Σχετικά με τα αίτια του χαμηλού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, τα αποδίδει στην «προβληματική αντιμετώπιση της περιόδου της δημοσκοπικής ανόδου, την αδυναμία διαμόρφωσης ενός πολιτικού σχεδίου για τη χώρα, την αρνητική εικόνα από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, την διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου».
Κληθείς να σχολιάσει πόσο ευρωπαϊστής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει αιχμηρά: «Ως συνολική εικόνα θα τον κατέτασσα στους εντονότατα ευρωσκεπτικιστές».
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στη Free Sunday, δηλώνει ότι οι προσδοκίες του για το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων του Σεπτεμβρίου είναι «εξαιρετικά περιορισμένες, για να μην πω ελάχιστες», σε περίπτωση που «τα σώματα αυτά μείνουν οχυρωμένα και περιχαρακωμένα σε εσωτερικές πλειοψηφίες διαμορφωμένες από το παρελθόν και διατηρήσουν βεβαιότητες και εφησυχασμούς».

«Να προχωρήσει σε αλλαγές και διορθώσεις στην πολιτική και στο στίγμα που δίνει στις λειτουργίες του» κάλεσε το κόμμα και ο πρώην ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστηρίζοντας στο Κανάλι 1 πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε μονόδρομο. «Αν δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα υπαρξιακά προβλήματα οφείλουμε να εγκαταλείψουμε διαμάχες για ρόλους προσώπων ή κόντρες για δευτερεύοντα ή τριτεύοντα οργανωτικά ζητήματα» επισήμανε.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου