DEAL ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ

Μοίρασε το

ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ  

Το ακροατήριο που είχε κατακλύσει το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Καϊρου τον επευφημούσε, φωνάζοντας ρυθμικά «Ομπάμα, Ομπάμα». Εκείνος με βήματα αυτοπεποίθησης ανέβηκε στο πόντιουμ και χαιρέτησε στα αραβικά. Μέσω των τηλεοπτικών δικτύων 1,5 δισ. μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο περίμεναν να τον ακούσουν. Κι εκείνος δεν τους απογοήτευσε.

«Αναζητώ ένα νέο ξεκίνημα ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τις Ηνωμένες Πολιτείες» τους είπε. «Ο κύκλος της καχυποψίας και της διχόνοιας πρέπει να κλείσει».    .

Οριστικό τέλος στο κεφάλαιο Μπους

Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι η περίοδος Μπους έχει πλέον τερματιστεί. Ούτε και πως η εμφάνιση Ομπάμα ανοίγει μια νέα σελίδα για την ειρήνη στον κόσμο. «Η σχέση ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση χαρακτηρίστηκε επί αιώνες από συνύπαρξη και συνεργασία, αλλά και από συγκρούσεις και θρησκευτικούς πολέμους», είπε ο αμερικανός πρόεδρος για να προσθέσει: «Ο βίαιος εξτρεμισμός εκμεταλλεύθηκε αυτές τις εντάσεις σε μία μικρή αλλά ισχυρή μειοψηφία μουσουλμάνων. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες αυτών των εξτρεμισμών να ασκήσουν βία εναντίον πολιτών, οδήγησε ορισμένους στη χώρα μου να αντιμετωπίζουν το Ισλάμ ως κάτι αναπόφευκτα εχθρικό, όχι μόνο απέναντι στην Αμερική και τις δυτικές χώρες, αλλά και απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα». «Οσο η σχέση μας διέπεται από τις διαφορές μας, θα ενισχύουμε εκείνους που ενσπείρουν το μίσος αντί να ενισχύουν την ειρήνη. Αυτός ο κύκλος της καχυποψίας και της διχόνοιας πρέπει να κλείσει», διακήρυξε.

Εθνική αυτοκριτική

Το στοιχείο της εθνικής αυτοκριτικής περίσσεψε: «Η Αμερική δε νομίζει ότι γνωρίζει τί είναι καλύτερο για τον καθένα, όπως δε νομίζουμε ότι προεξοφλούμε το αποτέλεσμα μιας ειρηνικής εκλογής», είπε. «Έχω όμως την ακράδαντη πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι ποθούν ορισμένα πράγματα: Τη δυνατότητα να εκφράζουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους και να έχουν λόγο για το πώς θα κυβερνηθούν, εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου και στην απονομή της δικαιοσύνης, μία κυβέρνηση που είναι διαφανής και δεν κλέβει τον λαό της, την ελευθερία να ζουν με τον τρόπο που αυτοί επιλέγουν».

Στίχοι απ’ το Κοράνι

Ο Ομπάμα ενίσχυσε το λόγο του με αναφορές από το Κοράνι, τη Βίβλο και το Ταλμούδ.  «Υπάρχει ένας κανόνας που βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε θρησκείας – μην κάνεις στον άλλο αυτό που δεν θέλεις να σου κάνει» και πρόσθεσε: «Η αλήθεια αυτή υπερβαίνει τα έθνη και τους λαούς – πρόκειται για μια πεποίθηση που δεν είναι νέα, που δεν είναι μαύρη ή λευκή ή καφέ, που δεν είναι χριστιανική, ή μουσουλμανική, ή εβραϊκή. Είναι μια πεποίθηση που απέκτησε ζωή στο λίκνο του πολιτισμού και που πάλλεται ακόμη στις καρδιές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι η πίστη στους άλλους και είναι αυτό που με έφερε εδώ σήμερα», σημείωσε.

Όχι μόνο λόγια

Με πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι «μια και μοναδική ομιλία δεν μπορεί να εξαλείψει χρόνια καχυποψίας», ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να μιλάμε ανοικτά για τα πράγματα που έχουμε στις καρδιές μας». «Οι λαοί του κόσμου μπορούν να ζήσουν μαζί εν ειρήνη. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το όραμα του Θεού. Τώρα, αυτή πρέπει να είναι η δουλειά μας εδώ στη Γη», ήταν η πρόταση με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο Ομπάμα και απηύθυνε την ευχή: «Είθε η ειρήνη του Θεού να είναι μαζί σας».

Θετικές αντιδράσεις

Η Δύση χαιρέτησε όπως ήταν αναμενόμενο τις διακηρύξεις Ομπάμα. Αλλά το στοίχημα του Αμερικανού προέδρου ήταν να διεγείρει τα θετικά συναισθήματα των μουσουλμάνων.

«Χειροπιαστή αλλαγή» διαπίστωσε η Χαμάς με τον εκπρόσωπο του Κινήματος Φάουζι Μπαρχούμ να σημειώνει ότι «είναι μια ομιλία που απευθύνεται στο συναίσθημα και είναι γεμάτη αβρότητες, πράγμα που μας κάνει να πιστέψουμε πως είχε στόχο να εξωραΐσει την εικόνα της Αμερικής στον κόσμο».

Η Χεζμπολάχ δεν πείστηκε. «Καμία πραγματική αλλαγή» στην περιφερειακή πολιτική των ΗΠΑ, δεν διέκρινε. «Ο αραβο-ισλαμικός κόσμος δεν έχει ανάγκη να πάρει μαθήματα αλλά έχει ανάγκη από συγκεκριμένες πράξεις, ξεκινώντας από μια ριζοσπαστική αλλαγή έναντι της παλαιστινιακής υπόθεσης», επεσήμανε ο εκπρόσωπός της και εστίασε «το πρόβλημα των Αράβων και των Μουσουλμάνων έγκειται στην υποστήριξη της Ουάσινγκτον στις ισραηλινές επιθετικές πολιτικές στην περιοχή και κυρίως κατά των Παλαιστίνιων και Λιβανέζων».

Πράξεις ζήτησε κι η Δαμασκός. Η Συρία αναμένει συγκεκριμένες ενέργειες από τις ΗΠΑ, κυρίως πιέσεις προς το Ισραήλ για να επιβάλει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Απ’ την Άγκυρα τα μηνύματα ήταν διαφορετικά. «Ειλικρινή, τίμια και ρεαλιστικά» χαρακτήρισε την ομιλία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, εκτιμώντας ότι δείχνει την πιθανότητα μιας συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του μουσουλμανικού κόσμου. «Ο αμερικανός πρόεδρος με τις δηλώσεις που έκανε και με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε δείχνει μια ακόμα φορά ότι είναι ένας δημιουργικός ηγέτης με τον οποίο ο μουσουλμανικός κόσμος μπορεί να δεσμευτεί σε μια συνεργασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος, ενώ χαρακτήρισε «περισσότερο και από ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι ο Ομπάμα «συμμερίζεται με ειλικρίνεια και εκφράζει τα αισθήματα και τις σκέψεις πολυάριθμων κατοίκων των μουσουλμανικών χωρών».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου