Κουδούνι με μάσκα, μύθους και πραγματικότητες

Ο Κώστας Συλιγάρδος μιλά για την ιδιότυπη νέα σχολική χρονιά, αφού η μάσκα προστίθεται πλέον στα απαραίτητα αξεσουάρ των μαθητών. Το κουδούνι κτύπησε και κάνει έκκληση στους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά την αναγκαιότητα της για την υγεία τους. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Συλιγάρδος μιλά για την ιδιότυπη νέα σχολική χρονιά, αφού η μάσκα προστίθεται πλέον στα απαραίτητα αξεσουάρ των μαθητών. Το κουδούνι κτύπησε και κάνει έκκληση στους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά την αναγκαιότητα της για την υγεία τους.


Η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς ήταν και είναι πάντα μια ξεχωριστή μέρα για όλους μας.

Το πρώτο κουδούνι φέτος είναι κάπως διαφορετικό και μοναδικό εξ αιτίας της πανδημίας.

Ας προσπαθήσουμε ως γονείς να είμαστε σοβαροί. Ας εξηγήσουμε στα παιδιά μας με απλά λόγια ότι εκτός των άλλων υποχρεώσεων τους φέτος θα έχουν μια – δυο υποχρεωσεις παραπάνω.

Τα παιδιά μας δεν θα πάθουν απολύτως τίποτα αν απλά συνειδητοποιήσουν αυτό που θέλουμε και πρέπει να τους πούμε.

Ας κατανοήσουμε ότι το να φροντίζουμε για την υγεία μας είναι πολύ πιο σπουδαίο απ’ οτιδήποτε άλλο. Κι ότι τα μικρά παιδιά, δεν κινδυνεύουν από τη μάσκα. Αλλά πολύ περισσότερο από την αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και ίσως από την κατάχρηση του διαδικτύου.

Για τους εφήβους η οδήγηση χωρίς κράνος και ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα. Καθώς επίσης αλκοόλ και ουσίες, εγκυμονούν πολλούς  περισσότερους κινδύνους.

Δεν είναι το “τέλος του κόσμου”… Είναι απλά μια διαφορετική συνθήκη που χρειάζεται υπομονή και σοβαρότητα κυρίως από τους γονείς.

Είναι περιττή η προσπάθεια από κάποιους μη ειδικούς να πείσουν μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει με βάση τους κανόνες των ειδικών.

Κουδούνι με μάσκα, μύθους και πραγματικότητες

Είναι εξίσου ανόητο να ανάγουμε σε κόντρα με πολιτικά χαρακτηριστικά την εφαρμογή προστατευτικών μέτρων.

Είναι όμως περισσότερο επικίνδυνο να αυτοσχεδιάζουμε στην πλάτη των παιδιών μας. Και να αναζητούμε τα τρία λεπτά δημοσιότητας μέσα από τάχα μου τάχα μου αγανακτισμένους γονείς και ίσως καθηγητές που επαναστατούν μιας και το θεωρούν ιερή υποχρέωση.

Το σημερινό πρώτο κουδούνι είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαροί. Ότι ανήκουμε σε κοινωνίες έξυπνες. Όχι σε υπανάπτυκτους τρόπους ζωής όπου η πανδημία αντιμετωπίζεται με κολόνια λεμόνι και ούρα αγελάδας.

Εκτός κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι πραγματικά εκεί ανήκουν. Και ότι έτσι θα αντισταθούν στην παγκόσμια ελίτ των τσιπ και του χακαρίσματος… Αγνοούν βέβαια ότι και μόνο που έχουν πιστωτική κάρτα, κινητό τηλέφωνο και λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πάντες ξέρουν το τι νούμερο παπούτσι φοράνε. Που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή. Τι φάρμακα λαμβάνουν ή ακόμα και πότε οι γυναίκες είναι “αδιάθετες”. (Από τα ψώνια του sm όπου αγόρασαν σερβιέτες. Και πλήρωσαν με κάρτα ή έκαναν πίστωση δωρο-πόντων στην κάρτα του πολυκαταστήματος).

Ας μην χάνουμε χρόνο λοιπόν σε ανοησίες.

Ας φερθούμε απλά όπως πρέπει.

Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν από μας ότι όσοι δεν προσαρμόζονται στα δεδομένα είναι καταδικασμένοι να ξεπεραστούν από αυτούς που όχι απλά  προσαρμόστηκαν αλλά πολύ περισσότερο το γρηγορότερο δυνατόν.

Καλή σχολική χρονιά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου