Η Γαλλία μετά τις εκλογές

Ο Δημοσθένης Δαββέτας σημειώνει ότι η Λεπέν ήταν η κερδισμένη των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, καθώς μετά από χρόνια αποδαιμονοποιήθηκε και η εμπιστοσύνη των Γάλλων στο πρόσωπο της μεγαλώνει. new deal

Μοίρασε το

Ο Δημοσθένης Δαββέτας σημειώνει ότι η Λεπέν ήταν η κερδισμένη των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, καθώς μετά από χρόνια αποδαιμονοποιήθηκε και η εμπιστοσύνη των Γάλλων στο πρόσωπο της μεγαλώνει.


 

Το αποτέλεσμα των Γαλλικών βουλευτικών εκλογών ανέδειξε τρεις βασικούς πρωταγωνιστές κι έναν ενδεχομένως βασικό ρυθμιστή.

Ο Μακρόν έχασε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι λόγοι πολλοί. Δυο όμως είναι οι βασικοί: 

α. η άρνηση των Γάλλων να δεχτούν την Μακρο-οικονομια της παγκοσμιοποίησης και επίσης β. η άρνηση των Γάλλων να δεχτούν την αφ’ υψηλού πολιτική στάση του προέδρου τους ο οποίος απέφυγε να δώσει πολιτική μάχη και κρύφτηκε πίσω από το ουκρανικό ζήτημα.

Ο Μελανσόν, έσωσε μεν την αριστερά με το πονηρό του τέχνασμα της ενοποίησης της (αλλοιώς λόγω εκλογικού νόμου δεν θα έβγαζε κανένα αριστερό κόμμα μόνο του ούτε έναν βουλευτή), αλλά δεν αύξησε τα ποσοστά της. Απλά του δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσει φασαρίες και ταραχές στο κοινοβούλιο δυστυχώς.

Η Λεπέν εντυπωσίασε. Όχι μόνον μετά από χρόνια αγώνων αποδαιμονοποιήθηκε, αλλά και επιπλέον κέρδισε 91 έδρες στο κοινοβούλιο, κάτι που θα της δώσει πλέον σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές κοινοβουλευτικές αποφάσεις. Η εμπιστοσύνη των Γάλλων έχει μεγαλώσει στο πρόσωπο της και όλο και περισσότεροι την στηρίζουν. Είναι ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. 

Μένουν οι Ρεπουμπλικάνοι το άλλοτε κραταιό Γκωλικό κόμμα. Αυτοί ναι μεν έχασαν έδρες όμως δεν εξαφανίστηκαν. Είναι ακόμη παρόντες. Που σημαίνει ότι μπορεί να στηρίξουν αν θέλουν κι όποτε θέλουν αποφάσεις του Γάλλου προέδρου.

Πως θα λειτουργήσει στο εξής το Γαλλικό κοινοβούλιο;

Ο Μακρόν λόγω έλλειψης απόλυτης πλειοψηφίας θα χρειαστεί συμμαχίες. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να του δώσει τυφλή άνευ όρων στήριξη. Θα γίνεται συνεπώς συμφωνία σε κάθε νομοσχέδιο κι ενδεχομένως με κάθε φορά διαφορετικό συνέταιρο.

Αυτό σημαίνει διαρκείς διαπραγματεύσεις και καθυστέρηση χρόνου. Η Γαλλία θα ζήσει μια περίοδο ακινησίας κι εσωστρέφειας. 

Όμως το θέμα των μουσουλμάνων ψηφοφόρων που μαζικά ψήφισαν Μελανσόν παραμένει σημαντικό για την πολιτική συνέχεια της Γαλλίας. 

Αν συνεχίσουν να έχουν αντι-κοσμικη στάση αρνούμενοι να δεχτούν τις αποφάσεις του Γαλλικού νόμου για περιορισμό των θρησκευτικών συμβόλων στην κοσμική εκπαίδευση, τότε οι Γάλλοι θα συσπειρωθούν πλειοψηφικά πίσω από την Λεπέν, η οποία και θα παίξει Γκωλικο ρόλο στην συνέχεια της Γαλλικής σκηνής. 

Πολύ γρήγορα θα φανούν όλα αυτά. Όλοι οι Ευρωπαίοι περιμένουν την εξέλιξη μιας και το τι γίνεται στην Γαλλία επηρεάζει την Ευρωπαϊκή πορεία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου