Ο Δημοσθένης Δαββέτας σημειώνει ότι η κοινή γνώμη στην Γαλλία επηρέασε κι ίσως εμπόδισε, τουλάχιστον ως τώρα, μια γενικευμένη διεθνή σύρραξη με κίνδυνο πυρηνικού πολέμου. Κι αυτό είναι ένα νέο πολιτικό δεδομένο.
Αν κάποιος παρακολούθησε την πορεία του Γαλλικού τύπου, από την αρχή του Ουκρανικού ζητήματος ως σήμερα, θα διαπίστωνε σε γενικές γραμμές ότι, ολόκληρος ο τύπος καταρχήν ήταν, και ορθώς ήταν, εναντίον της Ρωσικής εισβολής. Κανείς ορθόφρων πολίτης δεν επικροτεί αυτήν την επιθετική κατάσταση.
Όμως υπήρχαν και υπάρχουν δύο μεγάλες τάσεις που ξεχώρισαν και ξεχωρίζουν ακόμη, όσον αφορά την στάση την Δύσης κι ειδικά της Ευρώπης, ως προς το τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει ο πόλεμος και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η πρώτη είναι αυτή που ακολουθεί την Αμερικανική τάση.
Κατά αυτήν πρέπει να συνεχιστεί η τροφοδότηση όπλων στην Ουκρανία και βέβαια να συνεχιστεί ο πόλεμος. Που σημαίνει νεκροί, καταστροφές, μετανάστευση κλπ. Η δε Αμερική δοκιμάζει πολλά όπλα της σε πραγματική μάχη, χρεώνοντας όλο και περισσότερο τον Ουκρανικό λαό, μιας και τα όπλα δεν δίνονται δωρεάν.
Η δεύτερη λέει να σταματήσει καταρχήν ο πόλεμος και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αν κι η κοινή λογική αυτό ζητά, εν τούτοις ο πόλεμος συνεχίζεται. Ένας πόλεμος περίεργος όπου επισήμως οι μη-ουκρανοί δίνουν μόνο οπλισμό στους Ουκρανούς και δεν συμμετέχουν οι ίδιοι επιχειρησιακά.
Η υπέρ του πολέμου πλευρά, σε Γαλλία κι Ευρώπη, φωνάζει να σταλεί στρατός να νικήσει τους Ρώσους στα μέρη τους και να φύγει ο Πούτιν.
Ο Τύπος που στηρίζει αυτήν την άποψη ωρύεται εναντίον του Πούτιν προσπαθώντας να ξεσηκώσει τον κόσμο προς μια φιλοπολεμική αντίληψη. Χωρίς αποτέλεσμα. Γιατί; Γιατί η κοινή γνώμη δεν θέλει πόλεμο όποια προπαγάνδα και να της διακινούν. Θέλει ειρήνη, ευημερία, ασφάλεια, θέλει να έχει χρήματα να ζει κι όχι να αλληλοσκοτώνεται.
Κι εδώ είναι που οι Γάλλοι κι οι Ευρωπαίοι τα έχουν καλά καταφέρει ως τώρα. Κρατούν ισορροπίες καταδικάζοντας την εισβολή.
Κι είναι εδώ ακριβώς που έχουν ως τώρα αποτύχει οι Αμερκανοεγγλεζοι. Παρά τις επίμονες κι όχι συχνά ορθόδοξες, προσπάθειες τους να ξεσηκώσουν τον κόσμο για πόλεμο, δεν τα κατάφεραν. Κι είμαστε σε αδιέξοδο.
Όμως το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτό το αδιέξοδο έχει κάτι το θετικό. Και ποιο είναι;
Ότι η κοινή γνώμη επηρέασε κι ίσως εμπόδισε, τουλάχιστον ως τώρα, μια γενικευμένη διεθνή σύρραξη με κίνδυνο πυρηνικού πολέμου. Κι αυτό είναι ένα νέο πολιτικό δεδομένο.
Ας ελπίσουμε ότι και πάλι η κοινή γνώμη θα ενισχύσει την ορθοφροσύνη των παγκόσμιων ηγετών ώστε να βρούνε λύση ειρήνης στο Ουκρανικό κι όχι λύση πολέμου και καταστροφών.
Λύση προς τα συμφέροντα των λαών κι όχι αυτά των παγκόσμιων εταιρειών που πάνω από όλα κοιτούν τα οικονομικά τους κέρδη.