“ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ” ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ …12% ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

Μοίρασε το

Άνοιξε ο δρόμος για περικοπές και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Οι άστοχες λογικές του «Προκρούστη» που επέβαλαν, στο όνομα της κρίσης πρωτίστως ισχυροί τραπεζικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, αποτελούν στην ουσία φραγμό για οποιαδήποτε πολιτική τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Κτυπώντας στην ουσία το ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αρνούνται στην ουσία να δουν κατάματα και να αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας και εν γένει η παραγωγική βάση της χώρας. Και αυτό δεν είναι το εργατικό κόστος γιατί αυτό είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. Είναι πρωτίστως η έλλειψη καινοτομίας, η έλλειψη εξωστρέφειας, ο κρατικοδίαιτος χαρακτήρας πολλών επιχειρήσεων, η άθλια γραφειοοκρατία, η διαφθορά κ.α. Όμως και πάλι επιβλήθηκαν «οριζόντιες» – «Προκρούστιες» λογικές που γονατίζουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση την οριστική ρύθμιση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις διαμορφώθηκε διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας:

-Πρώτον, οι αμοιβές των επιχειρησιακών συμβάσεων θα μπορούν να αποκλίνουν σε ποσοστό έως και 12% από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

-Δεύτερον, η χρονική διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων που θα αποκλίνουν από την κλαδική, δεν θα ξεπερνά το ένα συν ένα έτος, ενώ η επιχείρηση θα δεσμεύεται ότι στο διάστημα αυτό δεν θα γίνονται απολύσεις.

-Τρίτον, η διαπραγμάτευση για την νέα σύμβαση θα γίνεται από το εργοστασιακό σωματείο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 50 άτομα θα απαιτείται πλειοψηφία 2/3 και στις μικρότερες επιχειρήσεις το ρόλο της μεσολάβησης θα αναλαμβάνει το κλαδικό σωματείο.

Σε  ό,τι αφορά τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων αυτή θα παρέχεται στις περιπτώσεις των κλάδων όπου η σύμβαση θα υπογράφονται από την πλειοψηφία των εργοδοτών (50 συν ένα) στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Σημειώνεται ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση της επέκτασης.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένατε να καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση για τις συμβάσεις εντός των επομένων ημερών, ενώ αναμένεται η αντίδραση της τρόικα στην ομόφωνη απόφαση των κοινωνικών εταίρων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου