ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Μοίρασε το

ι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν χθες ότι το ευρύτερο όραμα του ευρώ ως μια κοινωνικοοικονομική διεργασία ήταν και είναι κατά μείζονα λόγο πολιτικό εγχείρημα.

Πρέπει να περιμένουμε μερικά 24ωρα ακόμη και για εκτιμήσουμε πλήρως το νέο σχέδιο ως οικονομικό χάρτη πορείας που βάζει τέλος στην ανησυχία των αγορών και το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης στα συγκοινωνούντα δοχεία κρατών και τραπεζών. Τα θετικά που κρατάμε σήμερα είναι: (α) Eβγαλαν απόφαση σε όλα σχεδόν τα ζητήματα που ήταν σε μακρά περίοδο εκκρεμότητας, δεν επανέλαβαν την παλιά κασέτα, (β) ξεκαθαρίζουν ότι ένα χαμηλό κόστος πάνω σε ένα μικρότερο χρέος και με σχέδιο ανάπτυξης τύπου «Μάρσαλ» είναι βασικοί στόχοι για την Ελλάδα πέραν και μακράν του 2014, (γ) προβλέπουν ρυθμίσεις για τις υπόλοιπες χώρες και (δ) βάζουν το ΔΝΤ σε δεύτερο ρόλο.

Τα νέα ήταν αναμενόμενα μετά την πίεση που ασκήθηκε από παντού. Αλλά όσοι ξέρουν βαθιά τα ευρωπαϊκά δεν πρέπει να εκπλήσσονται. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί πως η 34η οικονομία του κόσμου με 11 εκατομμύρια καταναλωτές, ένας από τους πιστούς αγοραστές και πωλητές στην Ευρώπη, εμπορευόμενη κυρίως με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ο μεγαλύτερος άμεσος ξένος επενδυτής στα Βαλκάνια και με ιστορικό ρόλο στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας, του πολιτισμού και της διανόησης, θα μπορούσε να αφεθεί να πτωχεύσει. Με το ίδιο πνεύμα αντιμετωπίζονται όλες οι χώρες που αποτελούν τη σημερινή ευρωζώνη. Η Ευρώπη θέλει να παραμείνει ενωμένη.

Οι τεράστιες προκλήσεις ήταν αναπόφευκτο ότι θα έπεφταν μπροστά μας σε κάποιο χρονικό σημείο, στο διάστημα λειτουργίας ενός τόσο φιλόδοξου οράματος όπως το ευρώ. Ειδικά η χώρα μας έχει πρόσθετα ζητήματα να αντιμετωπίσει. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή η οποία παραδοσιακά μοιράζεται τις ίδιες αξίες της δημοκρατίας και τον δυτικό πολιτισμό με τους εταίρους της στην Κεντρική Ευρώπη. Η χώρα είναι υποχρεωμένη να συντηρεί τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό απ’ όλους τους άλλους Eυρωπαίους εταίρους της αθροιστικά (τηρουμένων των αναλογιών). Πρέπει να προασπισθεί 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής ενάντια στην παράνομη μετανάστευση και τη διακίνηση ναρκωτικών από την Ασία. Ποιος επιθυμεί μια αποσταθεροποιημένη ή «φτωχή» Ελλάδα με τέτοιες εκκρεμότητες; Η Ελλάδα είναι ο ασφαλέστερος προορισμός για 15 εκατομμύρια Ευρωπαίους τουρίστες, που πλημυρίζουν τα ελληνικά νησιά κάθε χρόνο. Ποιος θέλει να κατεβαίνει εκεί και να ανταλλάσσει τα ευρώ ή τα μάρκα του με δραχμές; Eνα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου διαμετακομιστικού εμπορίου διεξάγεται με ελληνικά θαλάσσια μέσα. Ποιος θα ωφελείτο αν αυτά τα ναύλα μετατρέπονταν σε δολάρια ή ακόμη, σε δραχμές; Η εκτροπή της Ελλάδας από το ευρώ θα έδινε έναυσμα σε εξάπλωση ιδεών απομονωτισμού και εθνικισμού. Θα βοηθούσε αυτό την παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση και το παγκόσμιο εμπόριο;

Oλοι ξαφνικά συνειδητοποίησαν τα οφέλη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι μακροχρόνιες προσδοκίες για την επίτευξη ωφελημάτων από την ενσωμάτωση επιμέρους κρατών αλλά και ωφελημάτων της Eνωσης στο σύνολο πρυτανεύουν, ώστε να ληφθούν οι βραχυπρόθεσμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και των χαλεπών καιρών. Ναι, τώρα η διαδικασία της ανάκαμψης θα είναι οδυνηρή και ενδεχομένως κοινωνικά εκρηκτική. Αλλά έχουμε πλέον μια πολύ ισχυρή εγγύηση ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου