“ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΟΡΜΙΑ” ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΧΡΗΣΜΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Μοίρασε το

– ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

– ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΠΗΣ.  

– ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ, ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

– ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ “ΔΕΛΦΙΝΟΥΣ” 

 – ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΩ ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ  

“Κάθε ένας μόνος του και ο Θεός εναντίον όλων”, ο τίτλος αυτός της ταινία του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη Β. Χέρτζοκ , ανταποκρίνεται πλέον στο εκρηκτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ν.Δ, λίγες μέρες πριν την ΔΕΘ και με την πλήρη παλινδρόμηση και σύγχυση που δημιουργούν σε όλους οι διαρροές την μια μέρα για ανασχηματισμό και την άλλη για πρόωρες εκλογές.

Είναι πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ότι δεν υπάρχει για πρώτη φορά, ένας παράγοντας του Κυβερνώντος κόμματος ή μια αξιόλογη κυβερνητική πηγή για να δώσει έστω και ένα περίγραμμα του τι πρόκειται να γίνει. Είναι πρωτοφανές ότι κανένας εκ των λεγόμενων συνεργατών του Πρωθυπουργού ή των συνομιλιτών του δεν μπορεί να πει με σαφήνεια το ποιος περίπου είναι ο προσανατολισμός του Πρωθυπουργού.

Ο κάθε ένας λέει αυτό που εξυπηρετεί τον ίδιο  ή την προσωπική του επιθυμία και οι δημοσιογράφοι μεταφέρουν μια πανσπερμία αντιφατικών και αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων, με αποτέλεσμα και ο μέσος πολίτης να «θολώνει» και ο κρατικός – κυβερνητικός μηχανισμός να είναι παράλυτος και ασυντόνιστος.

Ενδεικτικό του κλίματος αλαλούμ που επικρατεί και της αβεβαιότητας των πάντων είναι το ότι βουλευτές, υπουργοί και απλά κομματικά στελέχη «σπάνε» κυριολεκτικά τα τηλέφωνα των δημοσιογράφων για να μάθουν τι σκέπτεται ο Πρωθυπουργός και τι διαρρέει ο ένας ή ο άλλος από τους συνεργάτες του.

ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΑΜΥΝΑ ΚΑΤΑ ΔΕΛΦΙΝΩΝ
Πάντως όλο αυτό το κλίμα τροφοδοτεί κλίμα εμφυλίου στην Κυβερνώσα Παράταξη, καθώς ο καθένας παίζει πλέον το προσωπικό του παιχνίδι.
Το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να μαζέψει γύρω του μια σφιχτή ομάδα υπουργών και στελεχών για να δώσουν την ύστατη μάχη, όχι τόσο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στο εσωκομματικό μέτωπο, καθώς εκτιμάται πως ήδη οι «επίδοξοι δελφίνοι», όχι μόνο παίζουν τα προσωπικά τους παιχνίδια στην πλάτη του Κ. Καραμανλή, αλλά «είναι έτοιμοι για την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων».  Πάντως «παλιοί και νέοι Καραμανλικοί» φαίνεται ότι προτιμούν μια επιλογή, προσεκτικής ανασύνταξης και «θωράκισης» του Πρωθυπουργού με μετάθεση για λίγο αργότερα της εκλογικής αναμέτρησης. Πρόθεση τους να οργανωθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα «η Προεδρική φρουρά» για να διαχειριστεί τους «δελφίνους» μεταβατικούς ή μη. Είναι δε πιθανόν κάποιοι από αυτούς να βλέπουν τα «ζόρικα» που έρχονται και το ενδεχόμενο να προκριθούν οι πρόωρες εκλογές ( με το σκεπτικό ότι θα υπάρχει μια «μικρή και διαχειρίσημη ήττα» που θα κρατήσει σε θέσεις κλειδιά τα «καραμανλικά στελέχη») και ανοίγουν έγκαιρα τα «εσωκομματικά μέτωπα».
«ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ»
Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατούν στο Κυβερνών Κόμμα, είναι τα όσα λέει ο ξάδελφος του Πρωθυπουργού και τ. Υπουργός Μιχάλης Λιάπης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ». Ο κ. Λιάπης εξαπολύει βολές κατά στελεχών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και εμμέσως πλην σαφώς κατά της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Σουφλιά, ενώ χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «ευθανασία για τη Νέα Δημοκρατία».

Ο Μιχάλης Λιάπης καλεί αφενός τον πρωθυπουργό να αποφύγει τις κάλπες και αφετέρου δύο από τα σημαντικότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τον Γιώργο Σουφλιά και τη Ντόρα Μπακογιάννη να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. «Γιατί προτείνουν εκλογές; Πως ωφελείται ο τόπος τι κερδίζει το κόμμα; Μήπως υπάρχουν υστερόβουλες σκέψεις;  Η παρατεταμένη σιωπή τους παρεξηγείται. Το παρασκήνιο φουντώνει και βοά. Η παράταξη σέρνεται. Το κόμμα διχάζεται» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Λιάπης. Αφήνει επίσης εμφανείς αιχμές για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα ζητήματα του περιβάλλοντες και τη  κόντρα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά με τον κοινοτικό επίτροπο για ζητήματα του περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα. Σχετικά με τον ανασχηματισμό ο Μιχάλης Λιάπης σημειώνει ότι πέρασαν τρεις μήνες από την ήττα στις ευρωεκλογές και η κυβέρνηση δεν αντέδρασε γεγονός που τον κάνει να ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει στο πολιτικό μέλλον του κόμματος.

«ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΚΑΡΤΕΣ» Ο Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

Ενδεικτική δε  του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα είναι η  δήλωση του πρώην Υπουργού (αλλά και εκ των αποκαλούμενων παλαιότερα λοχαγών του Καραμανλή) Σάββα  Τσιτουρίδη  ότι “πρόωρες εκλογές εισηγούνται στον πρωθυπουργό όσοι θέλουν να τον τελειώσουν μία ώρα αρχύτερα αυτόν και την παράταξη”. Ο πρώην υπουργός σχολιάζοντας τα περί πιέσεων στον πρωθυπουργό για κινήσεις πριν από τη διεθνή έκθεση, πρόσθεσε: “Αν υπάρχουν κάποιοι τέτοιοι υπουργοί καλύτερα να βελτιώσουν το έργο στους τομείς τους υπό τον Κώστα Καραμανλή”.

Η δήλωση Τσιτουρίδη στον ραδιοσταθμό  Flash 96 τέθηκε υπόψιν του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει. Σε ό,τι αφορά τα όσα ακούγονται περί πρόωρων εκλογών, ο Ευ. Αντώναρος απάντησε ότι δεν σχολιάζει διάφορα σενάρια ή τμήματα σεναρίων και σημείωσε ότι “οι απόψεις κατατίθενται, ο πρωθυπουργός τις ακούει κι ο ίδιος δεν έχει να σχολιάσει απόψεις ατόμων ή φορέων”.
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΜΟΥ
Αρχές εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει τις προθέσεις του αν θα πάει σε πρόωρες ή σε άμεσο ανασχηματισμό, σύμφωνα με δημοσιεύματα. «Με την πρώτη κίνηση που θα κάνει το πρωί της Δευτέρας ο Κ. Καραμανλής θα καταστήσει σαφές προς όλους εάν η πρόθεσή του είναι οι πρόωρες εκλογές -μέχρι τις 4 Οκτωβρίου- ή ο σαρωτικός ανασχηματισμός μέχρι την Τετάρτη, δηλαδή δυο μέρες πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη», σύμφωνα με τα Νέα του Σαββατοκύριακου, που επικαλούνται δήλωση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού. Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα, αυτήν την ώρα η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ των εκλογών. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Καραμανλής παραλαμβάνει μία λεπτομερή δημοσκόπηση σε μεγάλο δείγμα.
Το Βήμα γράφει ότι ο πρωθυπουργός μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη για να ανακοινώσει στα μέλη της κυβέρνησης τις αποφάσεις του.Οι ημερομηνίες που κυκλοφορούν και αποτυπώνονται στα δημοσιεύματα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι στις 4 και 11 Οκτωβρίου.Πάντως υπέρ των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο τάσσονται κορυφαίοι Υπουργοί όπως οι Γ. Σουφλιάς , Ν. Μπακογιάννη , Ε. Μεϊμαράκης , Γ. Παπαθανασίου , Κ. Χατζηγάκης. Στην «αντίπερα όχθη» , δηλαδή κατά των πρόωρων φαίνεται να κινούνται οι Δ. Σιούφας, Π. Παυλόπουλος, κ.α

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου