“ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ” ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΝΟΤΟ Η Ε.Κ.Τ

Μοίρασε το

Με ημίμετρα και αποσπασματικές κινήσεις , και κυρίως μέσω συγκυριακών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ) , επιχειρούν να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι τις ανεξέλεγκτες πλέον επιθέσεις των αγορών κατά των χωρών του Νότου και γενικότερα κατά του Ευρώ.

Παρά τα σκληρά μέτρα  που έχουν γονατίσει τον κόσμο σε Ελλάδα , Ιρλανδία (που είναι ήδη στο Μηχανισμό Στήριξης), αλλά και σε Πορτογαλία η κρίση χρέους παίρνει διαρκώς και μεγαλύτερες διαστάσεις και τα spreads  κάνουν νέες «υπερπτήσεις».

Ουσιαστικά όλο αυτό το σκηνικό καταγράφει την πλήρη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων συνταγών ακραίας λιτότητας ως μοχλού για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παραμονή μάλιστα του κρίσιμου τεστ δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου με δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας , όχι μόνο το spread του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσεις, αλλά η Ε.Κ.Τ προέβη  σε μια ακόμα «ναυαγοσωστική» επιχείρηση , αγοράζοντας ομόλογα του Πορτογαλικού Δημοσίου, ενώ κατά πληροφορίες προχώρησε σε αγορά και ομολόγων του Ελληνικού και του Ιρλανδικού Δημοσίου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι επειδή δεν υπάρχει καμία άλλη επί της ουσίας ουσιαστική Ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης , η λογική αυτή τακτική της Ε.Κ.Τ κινδυνεύει και να εκφυλιστεί και να καταστεί πλήρως αναποτελεσματική μετατρέποντας έτσι την Κεντρική Ευρωπϊκή Τράπεζα σε “αποθήκη” ομολόγων “χωρίς αξία”.

Στο μεταξύ αν και πυκνώνουν οι συζητήσεις και τα σενάρια για ένταξη και της Πορτογαλίας στο Μηχανισμό Στήριξης , ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης και στην Ισπανία , ωστόσο η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για διάσωση της Πορτογαλίας παρά τις αναφορές δημοσιευμάτων που θέλουν που θέλουν τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ασκούν πιέσεις στη Λισαβόνα να ζητήσει βοήθεια μετά την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της.

«Δεν υπάρχουν συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν υπάρχει τέτοια προοπτική σε αυτό το στάδιο για την Πορτογαλία ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της ευρωζώνης, η Γερμανία και η Γαλλία υπέδειξαν στο πλαίσιο του Eurogroup ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να ζητήσει αργά ή γρήγορα βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έχοντας στο πλευρό τους και τη στήριξη της Φινλανδίας και της Ολλανδίας που εκφράζουν την ίδια θέση.

Αν και δεν έχουν αρχίσει ακόμη επίσημες συζητήσεις για το θέμα αυτό, οι πιέσεις εντείνονται ολοένα και περισσότερο εντός του Eurogroup (της ομάδας υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης).

Από τον Ιούλιο γίνονται κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα να προσφύγει η Πορτογαλία σε βοήθεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην περίπτωση που το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές καταστεί υπερβολικά ακριβό.

Εκπρόσωπος της Λισαβόνας διέψευσε χθες το πρωί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι της ασκούνται πιέσεις από Βερολίνο και Παρίσι, ώστε να προσφύγει σε πακέτο διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Πολλοί διαμορφωτές πολιτικής ευελπιστούν ότι η χρηματοδότηση της Πορτογαλίας από ΕΕ/ΔΝΤ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στην εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ισπανία, καθώς σύμφωνα με την παραπάνω πηγή, η πραγματική «μάχη» θα δοθεί στην Ισπανία, αν και πιστεύει ότι στη χώρα αυτή υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Ερωτηθείς να εκτιμήσει το πιθανό μέγεθος του προγράμματος που ενδεχομένως να χρειαστεί η Πορτογαλία, η πηγή το υπολογίζει σε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ και σε λιγότερα από 100 δισ. ευρώ, γύρω στα 60 έως 80 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να είναι απόλυτα ακριβές επειδή δεν έχουν γίνει γνωστές οι ανάγκες του πορτογαλικού τραπεζικού τομέα.

«Η Πορτογαλία δεν έχει ζητήσει βοήθεια, δεν μπορείς να πιέσεις μία χώρα να κάνει κάτι τέτοιο», ανέφερε άλλη πηγή της ευρωζώνης, εξηγώντας ότι «με αυστηρά αριθμητικά κριτήρια ίσως η βοήθεια να μην είναι αναγκαία, δεδομένης όμως της υστερίας που επικρατεί στις αγορές ίσως να ήταν χρήσιμη».

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Την ίδια στιγμή, ανεβαίνουν οι τόνοι και στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, καθώς ο ηγέτης του κυριοτέρου κόμματος της Αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης του πρωθυπουργού, Ζοζέ Σόκρατες και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην περίπτωση προσφυγής της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ για βοήθεια.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η πρώτη για το 2011 έκδοση ομολόγων που πραγματοποιεί το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, προσφέροντας ομόλογα αξίας 1,25 δισ. ευρώ που λήγουν τον Οκτώβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2020.

Ήδη, η απόδοση των πενταετών πορτογαλικών κρατικών ομολόγων κυμαίνεται στο 6,43% – πάνω από το κόστος χρηματοδότησης της χώρας σε περίπτωση προσφυγής στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ – και των 10ετών στο 7,26%.

Μάλιστα, στην προσπάθειά της να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, η πορτογαλική κυβέρνηση εξέδωσε, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο του 2012 αξίας 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο μεταξύ πάνω  από τις 1.000 μονάδες βάσης ανήλθε το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, μία ημέρα πριν το κρίσιμο τεστ δανεισμού του ελληνικού δημοσίου με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ύψος του επιτοκίου. Το μεσημέρι το spread βρισκόταν στην περιοχή των 985 μβ.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σημαντικά κάτω από το επίπεδο των 1,29 δολαρίων, ενώ υποχώρησε και σε σχέση με το ελβετικό φράγκο στο επίπεδο των 1,247 φράγκων.

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Στις τακτικές εκδόσεις που έχει ήδη ανακοινώσει και εφαρμόζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου χρέους – κάθε 2η και κάθε 3η Τρίτη του μήνα – μπορούν να συμμετάσχουν και ιδιώτες επενδυτές, τοποθετώντας τα χρήματά τους με επιτόκιο άνω του 5%, όπως όλα δείχνουν.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη 11 Ιανουαρίου θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1, 5 δισ. ευρώ, λήξεως 15 Ιουλίου 2011.

Η έκδοση αυτή των εντόκων γραμματίων διενεργείται καθώς τα spread των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα όπως και αυτά άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών θα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αποταμιευτές να προμηθευτούν τα έντοκα γραμμάτια με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

*Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

*Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price).

*Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου