“ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ” ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΜNΗΜΟΝΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοίρασε το

Με επίκεντρο ουσιαστικά  το «μίγμα» της οικονομικής πολιτικής, συντηρείται μια σοβαρή ενδοκυβερνητική «κόντρα», ανάμεσα σε δύο κορυφαίους υπουργούς, τον Δημήτρη Ρέππα και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Είναι δε η πρώτη φορά που ο «τσάρος» της Οικονομίας δέχεται κριτική από ένα κυβερνητικό στέλεχος με πολύ μεγάλο ειδικό βάρος και στη κοινωνία και στη Κυβέρνηση, αλλά και στο κύκλο των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού. Βέβαια έχουν προηγηθεί αντιπαραθέσεις και μάλιστα δημόσιες του Υπουργού Οικονομικών και με σημαντικούς Υπουργούς όπως η Λούκα Κατσέλη, η Τίνα Μπιρμπίλη ή κορυφαίων θεσμικών και κομματικών παραγόντων, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ή ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής κ.α.

Η κριτική παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών έρχεται σε μια  συγκυρία, όπου φαίνεται πως ωριμάζει και εντός της Κυβέρνησης ένας προβληματισμός και μια συζήτηση για το «που πάει η κατάσταση» και «αν μπορεί τελικά ο κόσμος να αντέξει άλλη πίεση και η Κυβέρνηση άλλες οδυνηρές αποφάσεις”. Έρχεται επίσης σε μια συγκυρία όπου επανήλθε μια συζήτηση για νέα πρόσθετα μέτρα με αφορμή και την επίσκεψη στην Ελλάδα στο τέλος του μήνα του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε για τα οικονομικά Όλι Ρεν (κάτι που διαψεύστηκε στη συνέχεια, αφού σύρθηκε για περίπου 24 ώρες), αλλά και σε μια χρονική στιγμή που ήδη συζητείται το ενδεχόμενο για ένα «μίνι κοινωνικό πακέτο» ως αντιστάθισμα πρωτίστως στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα για τις θυσίες που έχουν υποστεί…

Τα μέτωπο που άνοιξε ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στον Υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, για τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ και πρωτίστως στην ΕΘΕΛ – θέμα το οποίο άνοιξε ο κ. Παπακωνστανίνου στο τέλος της περασμένης εβδομάδας με τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο κ. Ρέππας για πρώτη φορά πήρε δημόσια θέση χθες λαμβάνοντας  ταυτόχρονα αποστάσεις από την πολιτική του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και από στελέχη του Πρωθυπουργικού Γραφείου και προέβει σε κριτικές επισημάνσεις για το μνημόνιο και για θέματα οικονομικής πολιτικής.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με την ΕΘΕΛ με αφορμή δημοσιεύμα κυριακάτικης εφημερίδας περί ιδιωτικοποίησής της, ο κ. Ρέππας τόνισε πως το υπουργείο προωθεί «πρόγραμμα εξυγίανσης», το οποίο όμως διαχώρισε απόλυτα από την ιδιωτικοποίηση: «Αυτό δεν έχει καμία σχέση όμως με την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, έτσι όπως δήθεν παρουσιάζεται» σημείωσε και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν ξέρω αν το υπουργείο Οικονομικών ή κάποιο Γραφείο Πρωθυπουργού έχει κάποια τέτοια σύλληψη. Αν τεθεί υπόψη μας, εμείς θα δώσουμε ένα περήφανο όχι, γιατί πιστεύουμε ότι οι αστικές συγκοινωνίες επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο».

Ο κ. Ρέππας άφησε κι άλλες αιχμές, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μνημονίου που έχει συναφθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου. Συγκεκριμένα, αν και σημείωσε πως χρειάζονται προγράμματα εξυγίανσης, υπογράμμισε πως «είμαστε η Κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και στην πολιτική μας ενσωματώνουμε τις προβλέψεις και τις ρυθμίσεις του Μνημονίου βεβαίως, αλλά ενσωματώνουμε και τις αρχές της δικής μας πολιτικής, γιατί η Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ  και οι αρχές μας υπήρχαν πριν από το Μνημόνιο και θα υπάρχουν και μετά το Μνημόνιο και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει».

Συνεχίζοντας  άσκησε  εκ νέου κριτική στον κ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής: «Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για αυτούς τους Οργανισμούς και τους εργαζόμενους, κι εκείνοι θα αναλάβουν την ευθύνη να συμβάλλουν στο να βρούμε την καλύτερη λύση… αλλά δεν μου αρέσει και δεν θέλω επειδή είμαστε αυτή η κυβέρνηση να κουνάμε συνέχεια το δάχτυλό μας στους εργαζόμενους, στους μισθωτούς, στους δημόσιους υπάλληλους. Υπάρχει πλούτος σε αυτήν τη χώρα που πρέπει να φορολογηθεί, υπάρχουν άνθρωποι με πολύ υψηλά εισοδήματα που πρέπει να συνεισφέρουν στο δημόσιο ταμείο κι αυτό πρέπει να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικά». «Και σας παρακαλώ πολύ, εγώ δεν θέλω να κουνάμε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, γιατί θα μας κουνήσουν κι εκείνοι τα πέντε δάχτυλα ξέρετε πως κάποια στιγμή» πρόσθεσε.

Πάντως από το Υπουργείο Οικονομικών απέφυγαν να δώσουν συνέχεια στο θέμα καθώς κύκλοι του ΥΕΘΟ που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα όσα είπε ο Υπουργός Υποδομών σημείωναν: «ουδέν σχόλιο».

Στο Μαξίμου υπήρξε προβληματισμός από την αντιπαράθεση των δύο κορυφαίων υπουργών και υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές και με τις δύο πλευρές στις οποίες υπήρξε σύσταση για «επίδειξη ψυχραιμίας».

Πάντως κύκλοι του Μαξίμου σημείωναν ότι δεν υπάρχει στην ουσία καμία αντίθεση ανάμεσα στα δύο υπουργεία, καθώς βούληση είναι να μειωθούν τα ελλείματα χωρίς να θιχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των συγκοινωνιών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου