Κίτρινα γιλέκα φέρνουν το κοινωνικό συμβόλαιο

Ο Δημοσθένης Δαββέτας σημειώνει ότι τα κίτρινα γιλέκα παρά την προσπάθεια να καπελωθούν πολιτικά έστειλε το μήνυμα της αλλαγής. Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο χρειάζεται όχι μόνο για την Γαλλία, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολο της. new deal

Μοίρασε το

Ο Δημοσθένης Δαββέτας σημειώνει ότι τα κίτρινα γιλέκα παρά την προσπάθεια να καπελωθούν πολιτικά έστειλε το μήνυμα της αλλαγής. Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο χρειάζεται όχι μόνο για την Γαλλία, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολο της.


Ακόμη κι αν το περασμένο Σάββατο δεν ήλθε η “τελειωτική καταστροφή” όπως πολλοί προφήτευσαν για την Γαλλία και τον ξεσηκωμό των “κίτρινων γιλέκων”, εν τούτοις τα γεγονότα υπήρξαν βίαια. Και το Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις έζησαν στιγμές άγριες. Στιγμές που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από έναν λογικό δημοκράτη.

Ποιος και πως καπελώνει τα κίτρινα γιλέκα

Τα δίκαια σε γενικές γραμμές αιτήματα των διαμαρτυρομένων, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιες ομάδες επαγγελματιών αναρχικών οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προκαλέσουν και να καταστρέψουν.

Απέναντι στον κίνδυνο να θρυμματιστούν οι θεσμοί μόνο ο Γάλλος Πρόεδρος μπορεί να παρέμβει και να τους σώσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή την πολιτική των υποσχέσεων που δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Πρέπει να πάρει μέτρα για την προστασία των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης που υποφέρει όλο και περισσότερο οικονομικά. Πρέπει επίσης να σταματήσει την διαρκή αύξηση φόρων. Και να επιβάλλει λιτότητα περισσότερο στο κράτος απ’ ότι στους Γάλλους πολίτες. Να πάψει να είναι οικονομικό φερέφωνο της Γερμανίας.

Και βέβαια δεν είναι μόνο φορολογικό το πρόβλημα του Μακρόν. Είναι και κοινωνικό. Η Γαλλία και η Ευρώπη έχουν ανάγκη από ένα νέο κοινωνικό μοντέλο. Μοντέλο στο οποίο δεν θα επιβάλλεται με το ζόρι το “πολιτικά ορθόν” μιας δημαγωγίας της ισονομίας. Μιας πελατειακής εξουσίας και ενός κοινοταρισμού που οδηγεί σε μαρασμό το κράτος Πρόνοιας.

Κοινωνικό συμβόλαιο για Γαλλία και Ευρώπη

Η Γαλλία και η Ευρώπη χρειάζονται κάτι σαν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Αυτό που θα ξαναβάλει τις βάσεις μια νέας εμπιστοσύνης λαού και θεσμών. Που δεν θα πετάξει στα σκουπίδια έννοιες όπως πατρίδα, πολιτισμός, θρησκεία, πνευματικές αξίες. Που θα ασχολείται με την υπογραφή του εχθρικού για την Ευρωπαϊκή ταυτότητα συμφώνου του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό.

Μια είναι η λύση για τον κύριο Μακρόν και για τους ευρωπαίους ηγέτες. Να ασχοληθούν με την οικονομία και τον πολιτισμό των πατρίδων τους και της Ευρώπης. Και όχι να βάζουν τις βάσεις της διάλυσης της.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατάφερε σε λίγο χρόνο να στρέψει την πλειοψηφία των συμπατριωτών του εναντίον του. Δεν μπορεί να ξεφύγει με πονηρά τερτίπια. Πρέπει να σκύψει στον λαό έστω και την τελευταία στιγμή. Να ακούσει τα αιτήματα του . Αλλιώς θα είναι πολύ αργά για τον ίδιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας του. Κατ’ επέκταση και της Ευρώπης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου