Θα μοιραστεί ο Μακρόν την εξουσία με Λεπέν ή Μελανσόν;

Ο Δημοσθένης Δαββέτας διαβλέπει ως πιθανό το ενδεχόμενο “συγκατοίκησης” του Μακρόν με έναν εκ των Λεπέν Μελανσόν μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία. new deal

Μοίρασε το

Ο Δημοσθένης Δαββέτας διαβλέπει ως πιθανό το ενδεχόμενο “συγκατοίκησης” του Μακρόν με έναν εκ των Λεπέν Μελανσόν μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία.


 

Τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Γαλλία άρχισαν να φτάνουν στο Παρίσι από τους ψηφοφόρους του εξωτερικού που ψηφίζουν πάντα νωρίτερα. Και ποια είναι; 

Ο πρώην γάλλος πρωθυπουργός με τους σοσιαλιστές Εμανουελ Βαλς, που ως “αλεξιπτωτιστής” προτάθηκε από τον Μακρον, καταποντίστηκε στην τρίτη θέση των υποψηφίων και δεν θα συμμετάσχει στην τελική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής. Τον ξεπέρασαν οι υποψήφιοι των σχεδιασμών Λεπέν και Μελανσόν. Αυτό θεωρείται ήττα για το πλάνο που είχε βάλει ο Εμανουελ Μακρον. Κι αρχίζει όπως λένε τα ρεπορτάζ να ανησυχεί… 

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το γεγονός. 

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσκοπήσεις, οι κυβερνητικές κινήσεις που έκανε δεν του βγαίνουν. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπεθ Μπορν δεν αρέσει και προκαλεί μάλιστα αντιπαλότητα στο ίδιο το πολιτικό του στρατόπεδο από βουλευτές του κόμματος του. 

Επίσης ο Νταμιεν Αμπαντ, υπουργός του, κατηγορείται για βιασμό, ενώ ο νέος υπουργός  Ζεραρ Νταρμαναν δεν καταφέρνει να προφυλάξει, στον τελικό κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο, τον κόσμο από σοβαρότατα επεισόδια μεταξύ των αφύλακτων φιλάθλων. 

Αν σε αυτά τώρα προστεθεί και το σταθερότατο κλίμα αντι-μακρονισμου που κυριαρχεί στην Γαλλία, μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί φοβάται ο Γάλλος πρόεδρος τις βουλευτικές της Κυριακής. 

Εφάρμοσε την ίδια στρατηγική όπως στις προεδρικές εκλογές. Δηλαδή απέφυγε με κάθε “νομιμοφανή” τρόπο την πολιτική αντιπαράθεση με τους αντιπάλους του. 

Στις προεδρικές πέτυχε όχι γιατί ψήφισε ο κόσμος υπέρ του, αλλά γιατί τους φόβισε λέγοντας ότι αν έβγαινε η Λεπέν θα κινδύνευε η Γαλλία στην Ευρώπη. Δηλαδή δεν εφάρμοσε πολιτική θέσεων αλλά πολιτική κινδυνολογίας. Το ίδιο κάνει και τώρα. Με τα ίδια επιχειρήματα. 

Για να δουλέψει θέλει ισχυρή πλειοψηφία. Απ’ ό,τι φαίνεται και απ’ ό,τι από καιρό έλεγα δεν θα την έχει. 

Οι Γάλλοι θέλουν να εκφράσουν επιτέλους τον αντι-μακρονισμο τους. Και το δείχνουν ήδη με τα πρώτα από εξωτερικό αποτελέσματα. 

Είναι πολύ πιθανό Μελανσόν ή Λεπέν να έχουν πολλές έδρες στο νέο κοινοβούλιο. Κάτι που θα του κάνει δύσκολη την πολιτική ζωή και τις σοβαρές αποφάσεις που πρέπει να πάρει στο κοινοβούλιο. 

Μπορεί να εφαρμόσει μια τακτική: να πρωθυπουργοποιήσει θεωρητικά  έναν από Λεπέν Μελανσόν.

Την πρώτη συνεχίζει προς το παρόν να την αποκλείει το σύστημα. 

Τον δεύτερο μπορεί να το κάνει γιατί ο Μελανσόν κατάφερε να συσπειρώσει όλη την αριστερά μαζί του. Που σημαίνει ότι ,σε ένα κοινοβούλιο όπου ο Μακρον θα έχει απέναντι του δυο πανίσχυρους θεωρητικά κι αριθμητικά (σε επίπεδο αριθμού βουλευτών) πόλους, θα τα βρει δύσκολα σε πολλές σημαντικές αποφάσεις.

Μήπως ήρθε η ώρα για κάποιας μορφή συγκατοίκησης στην Γαλλική κυβέρνηση; Θα το ξέρουμε σε λίγες μέρες. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου