“Η ΔΟΣΗ”…Η ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ …ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Μοίρασε το

Το κυνήγι της περιβόητης πέμπτης δόσης του δανείου της Τρόϊκας, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη πολιτικών εξελίξεων. Άλλωστε στην ουσία αυτό είναι και το διακύδευμα στην έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια.

Η απομάκρυνση του Ντομινίκ Στρος Καν, λόγω της περιπέτειας με την καμαριέρα, άλλαξε αρκετά δεδομένα για την Ελλάδα και την χρηματοδότηση της. Και αυτό γιατί ο Στρος Καν (έχοντας προφανώς τις δικές του στοχεύσεις και επιδιώξεις) μπορούσε και ξεπερνούσε το «σκληρό καταστατικό» του Δ.Ν.Τ και με μια απλή πολιτικού χαρακτήρα δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποδέσμευε την οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα.

Τώρα τα πράγματα περιπλέκονται, το Δ.Ν.Τ. ζητάει αυστηρή τήρηση του καταστατικού και του Μνημονίου (δηλαδή διασφάλιση ουσιαστική και πρακτική της χρηματοδότησης της Ελλάδας για το 2012) για να απελευθερώσει την 5η δόση. Ζητάει μάλιστα από τους Ευρωπαίους σαφείς εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα για να δώσει τα λεφτά.

Για την ώρα η 5η δόση μένει μετέωρη, αφού ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ δεν εγγυάται έστω και πολιτικά ότι θα υπάρξει χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους.

Όλο αυτό το περίεργο πλέγμα έχει αρκετές ερμηνείες.

Υπάρχει εκτίμηση πως αυτό είναι ένα σκληρό παιχνίδι πιέσεων προς την Ελλάδα για να «εντατικοποιήσει» τις διαρθρωτικές αλλαγές και να μην διστάσει να πάρει νέα σκληρά μέτρα, ώστε να πείσει τις αγορές και τους δανειστές της , ότι έχει την βούληση να υλοποιήσει «μέχρι κεραίας» το μνημόνιο.

Όμως υπάρχει και η εκτίμηση πως το Δ.Ν.Τ και ο Ομπάμα με αυτή την τρίπλα, πιέζουν πρωτίστως τους Ευρωπαίους να πάρουν «τώρα» ξεκάθαρη θέση για την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν «συνολικά και οριστικά» το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας και να περιοριστούν οι αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη, πριν μεταφερθούν «πέραν του Ατλαντικού».

Όμως το θέμα για την Κυβέρνηση, που κινείται σε ένα ιδιαίτερο θολό και με πολλά περίεργα παιχνίδια διεθνές περιβάλλον και σε ένα «βαρύ» εσωτερικό σκηνικό, παραμένει. Τι θα γίνει αν τελικά δεν «κουμπώσει» η 5η δόση; Όπως λένε στενοί συνεργάτες του ΟΠρωθυπουργού με αφορμή την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, «ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει πρόθεση να ανοίξει  θέμα πρόωρων εκλογών και ούτε κάτι τέτοιο είναι στους σχεδιασμούς και στις προτεραιότητες του».

Διαβεβαιώνουν πως στόχευση του είναι συναίνεση για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και του χρέους. Όμως το ερώτημα είναι αν δεν καταφέρει να πάρει έστω και ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης τουλάχιστον με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ώστε να σταλεί στο εξωτερικό ένα ισχυρό μήνυμα πως «εσωτερικά οι Έλληνες τα βρίσκουν», τότε τι θα κάνει;

Η κατάσταση θα ήταν πιο απλή και το τοπίο πιο καθαρό, αν δεν είχε την περιβόητη 5η δόση. Το πιθανότερο είναι ότι θα συνέχιζε την πολιτική του και την κυβερνητική θητεία του, ακόμα και με νέα σκληρά μέτρα , χωρίς να αποζητά την συνεννόηση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση . Άλλωστε είναι Κυβέρνηση και ακόμα έχει σχετικά μεγάλη κοινοβουλευτική «άνεση» (156 βουλευτές).

Η κατάσταση όμως είναι πιο σύνθετη λόγω της 5ης δόσης.

Αν δεν εκταμιευτεί η 5η δόση χώρα χρεοκωπεί. Δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και δεν θα υπάρχουν κονδύλια ούτε για μισθούς και συντάξεις.

Με άλλα λόγια το «μη κλείδωμα» της 5ης δόσης δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ακόμα και πρόωρες κάλπες. Ο Γ. Παπανδρέου έχει να παίξει δύο – τρία ακόμα χαρτιά στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να βρει ένα μίνιμουμ συνεννόησης τουλάχιστον με κάποια κόμματα της Αντιπολίτευσης (την Ν.Δ και το ΛΑΟΣ, αφού η Αριστερά είναι στα κάγκελα για τα πάντα), ώστε να δοθεί προς τα έξω η εικόνα μιας «εσωτερικής συνεννόησης»

– Πρώτον , θα κάνει πίσω στο θέμα της φορολογίας ρίχνοντας νερό στο κρασί του και να υιοθετήσει και άλλες προτάσεις του Α. Σαμαρά.

–   Να κάνει σοβαρή αυτοκριτική αναγνωρίζοντας λάθη, παραλείψεις και κενά στην ακολουθούμενη μέχρι τώρα οικονομική πολιτική

– Πρόταση κοινού ανακοινωθέντος που θα καλύπτει κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

– Και «κερασάκι στην τούρτα» να προτείνει πρόσωπα κοινής αποδοχής, όχι κατ΄ ανάγκη από τους κομματικούς σχηματισμούς της Αντιπολίτευσης, που θα αναλάβουν καίρια κυβερνητικά πόστα για να τρέξουν τα μεγάλα θέματα.

Το παιχνίδι αναμένεται να είναι σύνθετο και πολυεπίπεδο και μάλλον οι επόμενες μέρες θα είναι μεστές εξελίξεων.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου